Sari direct la conținut

Joe Biden a avut cu trei premieri străini o întâlnire cu ușile închise, dar microfoanele au rămas deschise / Ce au auzit jurnaliștii

HotNews.ro
Joe Biden a avut cu trei premieri străini o întâlnire cu ușile închise, dar microfoanele au rămas deschise / Ce au auzit jurnaliștii
Joe Biden i-a primit în SUA pe premierii Australiei, Indiei și Japoniei - FOTO: Mark Schiefelbein / AP / Profimedia

China „ne pune la încercare”, le-a spus sâmbătă Joe Biden liderilor Australiei, Indiei și Japoniei, potrivit unor declarații surprinse de presă la o discuție care teoretic trebuia să se desfășoare cu ușile închise, potrivit AFP.

Declarația este mult mai dură decât comunicatul comun al grupului „Quad”, publicat sâmbătă la finalul summitului, în care este evitată orice referire directă la China. În acest comunicat, liderii celor patru țări se declară „foarte preocupați de situația din Mările Chinei de Est și de Sud”.

Joe Biden i-a primit sâmbătă la Wilmington, Delaware, pe premierii Japoniei (Fumio Kishida), Indiei (Narendra Modi) și Australiei (Anthony Albanese).

„China continuă să se comporte agresiv, punându-ne la încercare în întreaga regiune”, a spus Biden în cadrul acestei întâlniri, care ar fi trebuit să se desfășoare cu ușile închise.

Mai multe afirmații ale președintelui american către cei trei premieri au fost auzite de presă pentru că microfoanele au mai rămas deschise o vreme, notează France Presse.

Președintele chinez se concentrează pe „provocările economice interne”, a spus Joe, Biden, adăugând că Xi Jinping caută și „spațiul diplomatic, din perspectiva mea, pentru a urmări agresiv interesele Chinei”.

Cu toate acestea, președintele american a afirmat că „eforturile intense” depuse recent de Washington pentru a reduce tensiunile, cum ar fi discuția telefonică cu Xi din aprilie, au fost benefice.

„Manevre intimidante”

În comunicatul lor de la sfârșitul summitului, cei patru lideri nu au menționat direct China, dar și-au exprimat îngrijorarea cu privire la frontierele acesteia.

Ei au condamnat „manevrele coercitive și intimidante” din Marea Chinei de Sud, fără a acuza vreo țară în mod special.

Beijingul revendică suveranitatea asupra aproape tuturor insulelor din această mare, ignorând o hotărâre a instanței internaționale potrivit căreia revendicările sale nu au niciun temei juridic.

Insulele disputate din Marea Chinei de Est sunt, de asemenea, sursa unor vechi tensiuni între Beijing și Tokyo.

Liderii s-au limitat la termeni generali, ca și în alte ocazii, afirmând că regiunea trebuie să rămână „liberă și deschisă” și făcând referire la „provocări” geopolitice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro