Sari direct la conținut

Joe Biden și Donald Trump renunță la o tradiție electorală americană ce datează de aproape 40 de ani

HotNews.ro
Dezbaterile din 2020 dintre Trump si Biden au fost transmise si in cinematografe in aer liber, Foto: Jeff Chiu / AP / Profimedia
Dezbaterile din 2020 dintre Trump si Biden au fost transmise si in cinematografe in aer liber, Foto: Jeff Chiu / AP / Profimedia

Echipele de campanie ale președintelui american Joe Biden și contracandidatului său republican Donald Trump au anunțat miercuri că au ajuns la un acord privind organizarea de dezbateri televizate între cei doi înaintea alegerilor prezidențiale în noiembrie, însă ele vor fi făcute cu ocolirea organizației care a asigurat imparțialitatea lor timp de 36 de ani, relatează Business Insider.

„Astăzi a spus că vrea să aibă o dezbatere cu mine. În acest caz, fă-mi o favoare, amice. O voi face chiar și de două ori”, a declarat miercuri președintele democrat în vârstă de 81 de ani într-un mesaj video.

Adversarul său republican, în vârstă de 77 de ani, care cerea de mult timp un duel televizat, a preluat imediat mănușa: „Spune-mi când, voi fi acolo. Lupta a început!”

Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale, o organizație nonprofit și nepartizană care a organizat toate dezbaterile între candidații americani la președinție începând cu 1988, a confirmat însă pentru Business Insider că echipele lui Biden și Trump intenționează să organizeze dezbaterile de anul acesta fără aportul său.

Prima dintre ele urmează să aibă loc pe 27 iunie la Atlanta, capitala statului Georgia, urmând să marcheze o premieră: va fi dezbaterea electorală organizată cel mai devreme în istoria alegerilor americane, raportat la data la care vor fi chemați cetățenii cu drept de vot la urne.

Dezbatere fără public la prima dezbatere dintre Biden și Trump

Dezbaterea din Atlanta va fi una neobișnuită și din alte motive. Printre altele, va fi prima dezbatere prezidențială americană organizată fără un public în sală. Inclusiv în timpul campaniei electorale din 2020, în mijlocul pandemiei de COVID-19, au existat persoane care au asistat la dezbateri în persoană, chiar dacă numărul lor a fost limitat din cauza regulilor sanitare.

CNN afirmă că formatul fără public este preferat de echipa lui Biden. Chris Wallace, cunoscutul prezentator TV care a trecut la CNN în 2022 după ce a lucrat timp de aproape două decenii la rivalii de la Fox News, a justificat măsura prin faptul că dezbaterea va fi astfel mai „curată”.

„Nimeni nu va fi atent la el sau manipula publicul. Acum, da, uneori a intervenit publicul și tu ca moderator trebuie să încerci să îi liniștești”, a declarat Wallace, cu referire la experiența sa de a modera două dezbateri prezidențiale. „Cred că este mai bine fără public. Cred asta de ceva timp”, a adăugat el.

În 2020 Trump și Biden s-au confruntat în două dezbateri electorale. Prima dintre ele a fost organizată la Cleveland, în statul Ohio. A doua, ce urma să aibă loc în orașul Miami din Florida pe 15 octombrie, a fost anulată după ce Trump, pe atunci președintele american în exercițiu, a contractat COVID-19 și a refuzat să participe la dezbatere de la distanță.

O a treia dezbatere a avut loc însă la Nashville, Tennessee, doar o săptămână mai târziu.

Dezbaterile prezidențiale americane vor fi difuzate în exclusivitate de doar două televiziuni

O altă modificare majoră în cadrul campaniei de anul acesta ține de faptul că se pare că dezbaterea de la Atlanta va fi difuzată în exclusivitate de CNN, și nu de toate televiziunile majore din Statele Unite, cum este tradiția.

Echipele de campanie ale celor doi candidați au convenit de asemenea ca o a doua dezbatere ce va avea loc pe 10 septembrie să fie difuzată de televiziunea ABC News. Echipele de campanie au vehiculat și posibilitatea organizării a două dezbateri suplimentare, însă deocamdată nu le-au confirmat oficial.

Business Insider că decizia celor două echipe de campanie de a ocoli cu totul Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale în organizarea confruntărilor marchează o cădere din grații spectaculoasă pentru această organizație în condițiile în care criticile la adresa sa de-a lungul anilor au fost rare.

Însă în 2022 Convenția Națională Republicană s-a retras din organizație, pretinzând că este „părtinitoare”.

Echipa lui Biden, în schimb, afirmă într-o scrisoare că aceasta „construiește spectacole uriașe cu public mare și mari cheltuieli”, precum și faptul că „susținători gălăgioși și donatori, care consumă din timpul prețios al dezbaterii cu spectacole gălăgioase de aprobare și urale”.

Comisia și-a reiterat disponibilitatea de a organiza dezbaterile, afirmând că este imediat pregătită să preia ștafeta în cazul în care echipele lui Biden și Trump vor reveni asupra deciziei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro