Sari direct la conținut

Joe Biden vine în Europa pentru un summit cu liderii europeni în care se va reitera sprijinul pentru Ucraina

HotNews.ro
Joe Biden vine în Europa pentru un summit cu liderii europeni în care se va reitera sprijinul pentru Ucraina
Joe Biden, Foto: Ivan Vucci / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden va vizita Germania între 10 și 13 octombrie, iar pe 12 octombrie se va întâlni cu premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, relatează Reuters.

Cei patru se vor întâlni inițial în Berlin și vor pleca apoi la baza militară americană din orășelul Ramstein.

În cei doi ani și jumătate de la declanșarea războiului, Ramstein a devenit sinonim cu sprijinul acordat Ucrainei. Formatul Ramstein a fost creat creat de Statele Unite alături de alte aproximativ 50 de state. Acestea se reunesc regulat pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, în special cel privind armamentul solicitat de Kiev.

Cu toate acestea, întâlnirea din 12 octombrie va fi prima în care statele sunt reprezentate de către lideri.

Potrivit unei surse din guvernul german, la această întâlnire se va reitera sprijinul pentru Ucraina cu un mesaj clar că ajutorul cu armament va continua. Liderii doresc ca prin acest mesaj să-i transmită președintelui rus Vladimir Putin că nu poate trage de timp în speranța că sprijinul occidental va înceta.

La reuniunea Ramstein va lua parte și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În urmă cu trei zile, el a subliniat că va merge la acest summit pentru a prezenta „planul de victorie” al Ucrainei.

„Vom prezenta planul de victorie, pași clari și specifici pentru a opri războiul”, a scris Zelenski sâmbătă pe Telegram.

Liderul de la Kiev a mai subliniat că oficialii militari, diplomatici și guvernamentali vor face „totul” în următoarele zile pentru a se asigura că întâlnirea Ramstein poate deveni „pozitivă pentru apărarea noastră, pentru viziunea noastră despre cum trebuie să se termine războiul”.

Într-o vizită efectuată luna trecută în Statele Unite, el a prezentat „planul de victorie” în întâlnirile avute cu președintele Biden și cei doi candidați în alegeri, Kamala Harris și Donald Trump. Casa Albă a transmis atunci că planul conține „un număr de pași productivi”.

Financial Times a relatat sâmbătă că posibilitatea ca Ucraina să renunțe la unele teritorii în schimbul aderării la NATO „ar putea fi singura soluție”. Un oficial din administrația Zelenski a replicat în presa ucraineană că Kievul nu va negocia suveranitatea și teritoriile, iar relatarea FT este „o simplă bârfă”.

În iunie, președintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova va opri războiul doar dacă Kievul va renunța la cele patru regiuni pe care Rusia pretinde că le-a anexat. Kievul a respins această sugestie.

INTERVIURILE HotNews.ro