Sari direct la conținut

Jos Miorita! 4 concluzii dupa protestul ciobanilor la Parlament

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Vinatori vs. ciobani – cam asa s-ar traduce simplu intriga evenimentului de marti, cind citeva mii de pastori au luat cu asalt Parlamentul. Cu ce am ramas dupa protestul ciobanilor? Am descoperit o lege facuta pe lobby-ul vinatorilor-parlamentari, am inteles frica de proteste a parlamentarilor si am vazut inca o data pericolele supra-reglementarii.

La fel de importanta mi se pare insa si iesirea din letargie a unei categorii profesionale, care ne reaminteste ca trebuie sa luptam pentru drepturile noastre legitime daca le socotim calcate in picioare de politicieni.

Plus ca ne-am amintit de ororile vinatorii, aceasta activitate socotita nobila de unii, pe care insa eu o gasesc primitiva si oribila.

Cauza primordiala a protestului o reprezinta inteferenta vinovata a hobby-ului unor parlamentari in activitatea lor profesionala. Practic, modificarile la Legea vinatorii din 2006, facute printr-o lege votata in 2015, au fost impuse de parlamentari-vinatori care nu s-au sfiit sa aminteasca in expunerea de motive la lege despre „nemultumirea maselor de vinatori in continua crestere”.

Acesti parlamentari-vinatori, dintre care merita amintiti Florin Iordache (PSD, una dintre eminentele cenusii juridice ale partidului), Ioan Chelaru (PSD) si Attila Kelemen (UDMR) au facut o lege pentru ei insisi si pentru tovarasii lor de carnagii. Furiosi ca ciobanii si ciinii lor le sperie vinatul, vinatorii au dat o lege prin care au limitat, pur si simplu, numarul de ciini.

Dar disperarea ciobanilor a mai avut o cauza: in ultimul an s-au inregistrat zeci de cazuri de vinatori care au impuscat pur si simplu ciinii de la stine. Pur si simplu pentru ca puteau. A existat si un caz sinistru, cu un vinator care a impuscat ciinele ciobanului sub ochii unui copil. Or, pentru multi ciobani ciinii fac parte din familie, practic, stau cu ei mai mult decit cu familia. Situatia a ajuns critica, prea multe abuzuri ale unor vinatori i-au scos din minti pe ciobani.

Care sint cele mai importante lucruri cu care am ramas dupa acest protest dur, dar si eficient al ciobanilor (azi, guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta legea care limita numarul de ciini la stina si interzicea pasunatul intre 6 decembrie si 24 aprilie)?

1. Vinatorii au unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din Romania. Vinatorii au devenit o casta privilegiata prin incuscrirea cu clasa politica. Grupati intr-o asociatie condusa de nume grele precum Mugur Isarescu, parlamentarii sus-numiti, Adrian Nastase si alti puternici ai zilei, vinatorii au calcat in picioare pentru hobby-ul lor interesele legitime ale unei intregi categorii profesionale.

2. Excesul de supra-reglementare (pe modelul „stim noi ce e mai bine pentru tine si afacerea ta”) duce la aberatii economice, la distorsiuni in activitatea economica si in viata oamenilor. Vezi aici si aberatia legislativa, votata chipurile din greseala, care interzice publicitatea la medicamente pe TV. Ei, genul asta de supra-reglementare, de micro-management din biroul de parlamentar al afacerilor, sfirseste intotdeauna prin a-i scoate din minti pe oameni.

3. Parlamentarilor le o frica ingrozitoare de proteste. Constienti de propriile slabiciuni, parlamentarii au inceput sa se teama de oamenii iesiti in strada, mai ales dupa protestele #Colectiv. O proba clara e reactia precipitata a lui Liviu Dragnea, care a facut o eroare de incepator: sub presiunea ciobanilor, stiind ca 8 parlamentari PSD-isti cu carnete de vinatori sint cei care au creat aberatiile legislative, i-a cerut lui Iohannis sa intoarca o lege pe care presedintele o intorsese deja (deci nu o mai putea intoarce inca o data la Parlament).

4. Calitatea profesionala si morala a celor mai multi dintre actualii parlamentari este execrabila. Legea care i-a infuriat pe ciobani a fost facuta sub lobby-ul vinatorilor, legea cu interzicearea publicitatii la medicamentele fara reteta a fost votata accidental, aceiasi parlamentari au sfidat regulile morale minime marindu-si lor insisi pensiile – toate s-au intimplat in citeva zile.

5. Tot mai multe categorii sociale si profesionale devin constiente de propriile drepturi si isi cer dreptatea in strada. E tot efectul #Colectiv. Oamenii nu mai suporta sa fie calcati in picioare de o clasa politica invalidata repetat de propria coruptie, lacomie si incompetenta. Cred ca vom mai vedea astfel de proteste, pe masura ce parlamentul, guvernul ori partidele vor promova proiecte legislative fara legatura cu realitatea, facute la presiunea ilegitima a unor grupuri de interese si cu impact decisiv asupra vietilor noastre.

Am vazut comentarii ale unor cititori HotNews.ro sau pe Facebook care sustin ca legea data de parlamentarii-vinatori e corecta, ca ciobanii fac multe abuzuri, ca distrug terenurile pe unde pasuneaza, ca unii dintre ciinii ciobanesti omoara animalele salbatice. Raspunsul pentru astfel de abuzuri trebuie sa fie ferm, prin apelul la autoritati si sanctionarea cazurilor punctuale. Raspunsul nu poate fi insa in nici un caz o lege care sa-i considere apriori pe toti ciobanii vinovati, sa le interzica pasunatul toata iarna, sa le impuna numarul maxim de ciini la stina.

Sint unii care zic ca e necesara limitarea pasunatului si a numarului de ciini pentru prezervarea biodiversitatii. Culmea e ca parlamentarii care nu mai pot de grija biodiversitatii sint aceiasi care au facut scut ani intregi in jurul braconierilor (unii dintre parlamentari fiind ei insisi mari vinatori de week-end), in jurul companiilor care defriseaza masiv (unii dintre parlamentari fiind ei insisi mari afaceristi in acest sector).

Cit despre ciinii care omoara vinatul, asta e pur si simplu o prostie: ciinii ciobanesti de talie mare nu pot alerga dupa vinat fiindca au jujeu la git (o bucata de lemn prinsa cu un lant care ii impiedica sa fuga), iar ciinii mici pot cel mult sa sperie vinatul sau sa manince ouale pasarilor din cuiburile de pe pamint. Alta era problema reala a vinatorilor si a organizatorilor de vinatori: ciinii le pun uneori pe fuga vinatul si le strica partidele de vinatoare organizate pe sume imense.

In schimb, nici un parlamentar nu a stat sa se gindeasca cit de important e ciinele pentru un cioban. E esential pentru supravietuirea lui si a afacerii lui, e un membru al familiei lui. Aceasta ruptura intre Parlament si realitate e cauza primordiala pentru scaderea periculoasa pentru democratie a increderii cetatenilor in Parlament.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro