Sari direct la conținut

Julian Assange poate fi extrădat – oficial britanic

HotNews.ro
Julian Assange, Foto: Captura YouTube
Julian Assange, Foto: Captura YouTube

Extrădarea fondatorului Wikileaks, Julian Assange, în SUA a fost aprobată de ministrul de interne al Marii Britanii, Priti Patel, relatează BBC.

Julian Assange are 14 zile la dispoziție pentru a contesta decizia, a precizat ministerul britanic de interne.

Julian Assange este căutat în SUA pentru o scurgere masivă de documente în 2010 și 2011.

În urma acestei deciziei, Wikileaks spune că este o „zi neagră pentru libertatea presei și democrația britanică”.

Decizia „nu este sfârșitul luptei”, a postat Wikileaks pe Twitter, precizând că va face apel la decizie.

Soția lui Julian Assange, Stella Moris, a declarat că soțul nu a făcut „nimic greșit” și „nu a comis nicio infracțiune”.

„Este un jurnalist și este pedepsit pentru că și-a făcut meseria”, a spus Stella Moris.

Ce acuzații i se aduc lui Julian Assange

La jumătatea lunii martie, Curtea Supremă britanică a respins recursul fondatorului Wikileaks, Julian Assange, împotriva extrădării sale în Statele Unite, care vrea să-l judece pentru o scurgere masivă de documente.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Curții Supreme, recursul a fost respins pe motiv că nu a ridicat „nicio problemă de drept îndoielnică”.

În aprilie 2019, Julian Assange a fost arestat după ce a petrecut cinci ani în ambasada Ecuadorului, unde ceruse azil politic în timp ce lupta pentru a evita extrădarea în Suedia pe baza unor acuzaţii de agresiune sexuală, de teamă că va fi trimis în SUA pentru audieri în legătură cu activităţile WikiLeaks.

El a fost condamnat la 12 luni de închisoare şi, pentru că i s-a refuzat eliberarea pe cauţiune, este reţinut în Belmarsh (Marea Britanie), în timp ce SUA au deschis un proces juridic de lungă durată.

Procurorii americani spuneau, în 2019, că l-au inculpat pe Julian Assange pentru conspirație cu scopul accesării unor documente guvernamentale clasificate și informații militare, a căror divulgare ar fi pus în pericol vieți omenești.

Potrivit acuzațiilor, Assange a fost implicat împreună cu Chelsea Manning într-o conspirație de piratare informatică pentru a sparge parola departamentului de apărare.

Spargerea parolei i-a permis lui Manning să se logheze la o rețea secretă de computere a guvernului sub un alt nume și să-și acopere urmele când a divulgat o serie de documente militare și diplomatice secrete către WikiLeaks.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro