Jumătate din electricitatea pe care o consumă România este din surse regenerabile. Comparație cu alte patru state europene
Aproximativ 50% din electricitatea livrată în rețea anul trecut în România a fost din surse regenerabile, a transmis Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews.ro. Estimările arată că ponderea resurselor regenerabile în ponderea surselor regenerabile a crescut anul trecut cu 5% față de 2022 și cu 8% față de 2021.
- Articolul a fost realizat în cadrul proiectului PULSE de către Claudia Pirvoiu și Sebastian Pricop (HotNews.ro), altături de Juan Cruz (El Confidencial – Spania), Vladislava Peeva (Mediapool – Bulgaria), Ieva Kniukštienė (Delfi – Lituania) și Petr Jedlička (Denik Referendum – Cehia).
Până în 2030, energia regenerabilă din România va ajunge la 55,8% din total, potrivit Ministerului Energiei. Acum, cifra este de 50%.
Din energia regenerabilă:
- 37% va fi energie eoliană
- 35% va fi energie hidro
- 23,5% va fi energie solară
Până în 2030 vor fi construite și puse în funcțiune capacități suplimentare instalate de centrale solare de aproximativ 4,9 GW (atât la sol, cât și pe acoperișuri), precum și aproximativ 4,6 GW în centrale eoliene.
În prezent, puterea instalată a capacităților de producție de energie electrică este de 20 GW, din care 13,1 GW reprezintă surse regenerabile de energie (inclusiv hidro, prosumatori), echivalentul a 65% din totalul capacităților de producție instalate în România, potrivit datelor ANRE și Transelectrica.
Ministerul Energiei: Prețurile trebuie să scadă
Potrivit analizelor operatorului de transport și sistem, sursele regenerabile pot crea probleme pentru echilibrarea pieței interne din cauza caracteristicilor lor de intermitență.
În perioade de criză, producția de energie din surse regenerabile poate fi insuficientă pentru a satisface consumul intern, potrivit analizelor operatorului de transport și sistem.
În acest sens, pentru a asigura securitatea energetică națională, este necesară utilizarea surselor de producere care oferă flexibilitate și adecvanță Sistemului Energetic Național (SEN), cum ar fi gazul natural și energia nucleară.
În plus, stocarea energiei în baterii, hidrocentralele cu acumulare prin pompaj și hidrogenul vor juca un rol esențial în creșterea flexibilității și echilibrării sistemului, oferind servicii de reglaj primar, secundar și terțiar.
Sursele regenerabile ar trebui să influențeze scăderea prețului energiei angro. Costurile de producție scăzute, dar și de stimulentele acordate ar trebui să se reflecte printr-o scădere a prețului angro, precizează Ministerul Energiei. Aceste scăderi pot fi observate mai ales în perioadele cu vânt sau soare, pe bursa energiei, fiind zile când prețurile sunt chiar negative, în anumite intervale orare.
Spania: Energia regenerabilă a dus la scăderea prețurilor
Până la sfârșitul anului 2023, capacitatea de producție de energie regenerabilă a Spaniei a atins un nivel record de 77.039 MW, reprezentând 50,3% din producția totală, cu 8,1 puncte procentuale mai mult decât în 2022, conform raportului 2023 al Red Eléctrica.
Această creștere s-a datorat în principal unei creșteri de 41,1% a producției hidro și de 33,8% a producției solare fotovoltaice. Potrivit raportului Red Electrica, condițiile meteorologice favorabile și adăugarea de noi capacități regenerabile au contribuit la această producție record de energie regenerabilă.
Din acest 50,3%, energia eoliană a reprezentat 23,5%, energia solară fotovoltaică 14%, energia hidro 9,5%, energia solară termică 1,8%, iar alte surse regenerabile (inclusiv biogazul, biomasa, energia geotermală, energia hidroelectrică marină și energia hidroenergetică) 1,7%.
Energia eoliană rămâne cea mai importantă tehnologie regenerabilă în Spania, contribuind cu 23,5% la producția totală, cu 1,3 puncte procentuale mai mult decât în 2022, urmată de energia solară fotovoltaică.
Jumătatea neregenerabilă a mixului energetic al Spaniei include 20,3% energie nucleară, 17,3% ciclu combinat gaze abur, 6,5% cogenerare, 1,7% combustibil și gaz, 1,9% hidrocentrale pompate, 1,5% cărbune și 0,5% deșeuri.
Cele mai multe capacități regenerabile sunt instalate în Castilla y León, Castilla-La Mancha, Andaluzia și Extremadura, reprezentând 59,6% din capacitatea națională de energie regenerabilă.
Problemele care au apărut
Introducerea energiilor regenerabile în sistemul electric spaniol a contribuit în mod decisiv la scăderea prețurilor la electricitate în Spania, având în vedere concepția sistemului de stabilire a prețurilor, care face ca prețurile să scadă odată cu creșterea numărului de instalații de energie curată.
Totuși, acest lucru a generat și unele probleme. Una dintre cele mai notabile probleme a fost reducerea subvențiilor în urmă cu mai mult de un deceniu, deoarece la acea vreme existau subvenții substanțiale din cauza costului ridicat al instalării sistemelor electrice.
Contribuția surselor regenerabile de energie permite acum Spaniei să dispună de energie fără emisii la costuri chiar mai mici decât orice altă tehnologie care ar fi instalată acum.
Problema cu sursele regenerabile de energie este intermitența. În absența luminii și a vântului, este necesar să ne bazăm pe alte tehnologii de rezervă. Pe măsură ce sistemele de stocare avansează și prețurile lor devin mai competitive, Spania ar putea ajunge la scenariul optim de a avea energie autonomă, ieftină și curată.
Cehia: Regenerabilele au o pondere atât de mică încât nu întră în statistici
Ponderea actuală a surselor regenerabile de energie în Republica Cehă este de aproximativ 17 % din totalul energiei consumate în țară. Cea mai mare parte a acestei cote provine din diferite tipuri de biomasă, conform site-ului ceh Fakta o klimatu (Facts on Climate).
În ceea ce privește producția de energie electrică, 12,8 % din energia electrică cehă provine din surse regenerabile, cea mai mare parte fiind generată de hidrocentrale (49 %) și centrale solare (41 %), potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Camera Cehă pentru Energie Regenerabilă a declarat: „Republica Cehă este cu zece ani în urmă în ceea ce privește dezvoltarea centralelor eoliene”. Comisia Europeană a criticat, de asemenea, planul țării privind ritmul tranziției către energia regenerabilă, observând că „contribuția prezentată de Cehia la obiectivul UE este sub cea care rezultă din legislația UE”, potrivit raportului Comisiei.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, modificarea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile între 2000 și 2022 este de 313 %.
Sursele de energie regenerabilă (SER) au o pondere atât de mică în producția totală de energie din Republica Cehă, încât nu există statistici oficiale privind utilizarea lor pentru satisfacerea nevoilor personale ale întreprinderilor și gospodăriilor.
Bulgaria: Sunt probleme cu echilibrarea prețurilor energiei electrice
Bulgaria a anunțat Comisia Europeană că va atinge o cotă națională ambițioasă de 34,1% de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie în 2030. Aceasta include consumul de energie electrică „verde”, de asemenea pentru încălzire și energie regenerabilă în transporturi.
În cele trei sectoare, obiectivele relevante sunt 42,2% pondere a energiei electrice din surse regenerabile; 45,5% în sectorul energiei termice și al energiei de răcire; 15,2% pondere în transporturi.
Conform datelor Ministerului Energiei, consumul final de energie electrică provenită din soare, vânt, apă, biomasă și deșeuri ar trebui să se dubleze până în 2030 față de ponderea actuală de 21,6%. În perioada 2020-2024 au fost puse în funcțiune în Bulgaria noi centrale de energie regenerabilă cu o capacitate instalată totală de peste 2000 MW.
Panouri fotovoltaice nedispecerizate
La sfârșitul anului 2023, capacitatea totală instalată de energie din surse regenerabile în țară va depăși 7.000 MW, cea mai mare parte fiind reprezentată de hidrocentrale, iar cu foarte puțin sub aceasta sunt parcurile solare. Turbinele eoliene sunt de 700 MW. Consumul de vârf de energie electrică în Bulgaria este de aproximativ 5.300 MW/h.
„În prezent, Agenția pentru Dezvoltarea Energiei Durabile (SEDA) și Institutul Național de Statistică (Institutul Național de Statistică) lucrează la pregătirea unei metodologii pentru raportarea surselor de energie regenerabilă numai pentru nevoi personale”, a comentat directorul SEDA, Ivaylo Alexiev, pentru Mediapool.
În prezent, producătorii de energie electrică regenerabilă sunt contabilizați doar prin garanțiile de origine prezentate ale energiei ecologice care este introdusă în rețeaua energetică. Panourile fotovoltaice de pe acoperișurile gospodăriilor și firmelor care nu vând energie operatorilor de rețea nu sunt dispecerizate.
Un detaliu interesant este că, în ultimii ani, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie electrică a variat – de la 19 % în 2017, după care a început să crească până la 23,59 % în 2020, pentru a scădea și a ajunge la puțin peste 20 % în 2022. Un an mai târziu, a fost din nou în creștere.
Presiunea surselor regenerabile asupra pieței energiei electrice este mare, nu numai pe bursa independentă de energie din Bulgaria (IBEX), ci și pe piețele regionale și europene, din cauza conectivității lor.
Mari probleme apar în timpul zilelor însorite. Atunci se ajunge la prețuri negative – adică o centrală din surse regenerabile, în loc să primească bani pentru producția sa, plătește pentru ca cineva să preia energia. Asta sună bine pentru consumatori, dar cât de bine este pentru piață?
Se pare că instituțiile bulgare au o mare problemă cu echilibrarea prețurilor energiei electrice. Prețuri foarte mari urmate de prețuri negative în supraproducție apar prea des.
„Atât prețurile extrem de ridicate din 2022, cât și prețurile zero și negative de pe piețe din ultimii doi ani semnalează o problemă serioasă”, a comentat pentru Mediapool Kaloyan Staykov, economistul-șef al Institutului de gestionare a energiei. În cazul curentului excesiv de scump, problema este cu lipsa de energie, cu cel negativ – cu excesul acesteia.
„Pe termen mediu și lung, însă, vom fi cu toții perdanți, deoarece nicio afacere nu poate rezista la prețuri negative sau zero. Chiar și concurența ideală din manuale nu funcționează în economia reală, deoarece prețurile (neapărat pozitive!) acoperă doar costurile, fără nicio posibilitate de profit”, a comentat expertul.
Lituania: Regenerabilele reprezintă mai mult de două treimi din producția totală
Locuitorii Lituaniei primesc subvenții pentru a cumpăra centrale solare sau pentru a crește capacitatea celor existente. Potrivit Agenției de gestionare a proiectelor de mediu, subvenția pentru instalarea unei noi centrale solare este de 254,93 EUR pentru 1 kW de capacitate instalată, în timp ce subvenția pentru creșterea capacității unei centrale solare existente este puțin mai mică. Până în iulie 2024, au fost primite peste 206 000 de cereri în valoare de aproape 1,9 miliarde EUR. Au fost deja implementate 146 963 de proiecte și au fost acordate finanțări în valoare de peste 369 de milioane EUR.
Conform datelor companiei energetice „Saulės grąža”, gospodăria medie din Lituania consumă în medie 3 000-3 600 kWh de energie electrică pe an. O centrală solară de 6 kW achiziționată cu ajutor de stat s-ar amortiza în puțin peste trei ani și ar permite unei gospodării să economisească în medie 700 EUR din consumul de energie electrică într-un an.
Potrivit Ministerului Energiei din Republica Lituania, 2023 a fost un an record pentru energia verde în țara noastră. Pentru prima dată, cota de energie electrică produsă în centralele de energie regenerabilă a reprezentat mai mult de două treimi din producția totală de energie electrică a țării. Producția totală de energie electrică a Lituaniei în 2023 a fost de 5,664 TWh, în timp ce energia anuală produsă din surse regenerabile a fost de 3,972 TWh.
Resursele regenerabile sunt, de asemenea, utilizate în sistemele de încălzire urbană. Ula Klimaševska, ministru adjunct al Ministerului Energiei din Republica Lituania, a declarat pentru agenția de știri ELTA că Strategia națională de independență energetică include extragerea de căldură și electricitate din surse regenerabile de energie – nu numai din surse subterane de căldură, ci și din surse solare, eoliene, deșeuri biologice și alte surse de energie verde. Infrastructura necesară pentru aceste schimbări urmează să fie finanțată de Uniunea Europeană (UE).
Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862.HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.
Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.