Sari direct la conținut

Jumătate dintre speciile de fluturi din Marea Britanie, ameninţate sau aproape ameninţate cu dispariţia

HotNews.ro
Specii de fluturi ameninţate cu dispariţia în Marea Britanie, Foto: butterfly-conservation.org
Specii de fluturi ameninţate cu dispariţia în Marea Britanie, Foto: butterfly-conservation.org

Jumătate dintre speciile de fluturi din Regatul Unit sunt ameninţate sau pe cale să fie ameninţate cu extincţia, a avertizat miercuri o asociaţie de protecţie a acestor insecte care suportă efectele schimbărilor climatice şi ale poluării.

Asociaţia Butterfly Conservation a precizat că patru specii dintre cele 62 evaluate sunt deja dispărute la nivel regional, relatează Agerpres. Printre cele 58 rămase, 24 sunt ameninţate cu extincţia, clasate drept pe cale de dispariţie sau susceptibile să dispară în Marea Britanie, iar alte cinci specii sunt clasate ca aproape ameninţate.

Situaţia s-a deteriorat de la cea mai recentă evaluare, realizată în 2011, cinci specii suplimentare fiind ameninţate cu extincţia – o creştere cu 26%. Este vorba în primul rând de Lasiommata megera, care este în continuare o specie răspândită, dar care a dispărut din vaste regiuni din Anglia, şi de Erebia aethiops, specie aflată în declin în Scoţia.

Cauzele acestui declin

Responsabilul departamentului ştiinţific din cadrul Butterfly conservation, Richard Fox, a etichetat aceste concluzii ca fiind „şocante”.

„Chiar şi înaintea acestei noi evaluări, fluturii britanici se aflau printre cei mai ameninţaţi din Europa, iar în prezent există cinci specii în plus ameninţate în Regatul Unit, echivalentul unei creşteri cu mai mult de un sfert”, a subliniat el.

Printre cauzele acestui declin se numără poluarea cu azotat provenind din agricultură sau efectele schimbărilor climatice.

Vestea bună este însă că unele dintre speciile cele mai ameninţate în Marea Britanie, cum ar fi Phengaris arion, care a dispărut din Regatul Unit în 1979, dar a fost reintrodusă, şi Fabriciana adippe nu mai sunt în pericol critic de extincţie graţie adoptării unor programe de conservare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro