Juncker declara in fata Parlamentului de la Strasbourg ca UE este intr-o criza existentiala, datorita sciziunii dintre Est si Vest
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, considera ca Uniunea Europeana se afla intr-o criza existentiala. In discursul sau de miercuri privitor la situatia UE, in fata Parlamentului de la Strasbourg, el a spus: „Uniunea Europeana nu e in momentul de fata in forma sa optima, multe lucruri nu s-au imbunatatit”. Cele 28 de state ale UE vorbesc si actioneaza adesea numai in interese nationale. „Domeniile in care lucram solidar sunt in numar prea mic”, iar acest lucru trebuie sa se schimbe, a adaugat Juncker.
El a invocat masurile concrete necesare pentru a veni in intampinarea dorintelor cetatenilor europeni. „Cetatenii Europei nu mai pot fi dusi de nas”, a zis el. „Urmatoarele 12 luni vor fi hotaratoare in depasirea sciziunii dintre Est si Vest, care s-a prefigurat in ultimele luni. Trebuie sa aratam lumii ca Europa este o forta care inca poate deveni mondiala”.
In ce priveste Brexit-ul, Juncker nu il apreciaza ca inceputul unui proces de disolutie a Europei. „Respectam si regretam totodata decizia britanica, insa UE nu este periclitata, in fondul ei”. Cu toate acestea, unele evolutii recente arata ca „in parte, avem de-a face cu o criza existentiala a Uniunii Europene”.
El a solicitat ca Marea Britanie sa isi inainteze cat mai curand cererea de retragere din UE, pentru ca „baletul incertitudinilor zilnice sa poata inceta in curand”.In ce priveste accesul neconditionat la piata comunitara al UK dupa iesirea din Uniune, el a precizat ca acesta nu va avea loc decat daca guvernul britanic accepta libera circulatie a cetatenilor UE. Altfel, ea nu va primi „o piata comunitara à la carte”.
Juncker a aparat in fata parlamentarilor tratatul de liber-schimb al UE cu Canada, Ceta, spunand ca „este cel mai bun si mai progresist tratat comercial pe care l-am incheiat pana acum” si ca nu vor avea loc renegocieri.
Juncker a anuntat si un vast program de investitii, dubland bugetul prevazut inca din 2014: in loc de 315 miliarde euro, suma se va ridica la 630 de miliarde euro, pana in anul 2020. Planul Juncker, desi anuntat ca volum si durata, nu a fost insa detaliat si nici nu s-au dat informatii despre modalitatile sale de finantare.
In finalul discursului sau, presedintele CE a punctat asupra telului fundamental al constituirii UE, si anume mentinerea pacii in Europa. El a spus ca, intr-o lume plina de conflicte armate, Europa se diferentiaza prin faptul ca „ne luptam prin vorbe si nu din transee. Suntem definiti de de valorile noastre, care sunt pace, democratie si statul de drept”. Iar acest lucru trebuie pastrat si perpetuat, a fost de parere presedintele Comisiei Europene, in discursul sau din 14 septembrie 2016, din fata Parlamentului de la Strasbourg.