Sari direct la conținut

Jurnalista Shireen Abu Akleh, ucisă de un soldat israelian (procuror palestinian)

HotNews.ro
Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania, Foto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia
Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania, Foto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia

Un procuror palestinian a declarat joi că jurnalista vedetă a postului Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, care a fost ucisă recent în Cisiordania ocupată, a fost împușcată de un soldat israelian cu o pușcă cu lunetă, scrie AFP.

Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas și postul de televiziune qatariot Al Jazeera acuză Israelul că a ucis-o pe Shireen Abu Akleh pe 11 mai la periferia taberei de refugiați din Jenin, un bastion al facțiunilor armate palestiniene, unde forțele israeliene efectuau un raid în acea zi.

Joi seara, procurorul-șef al Autorității Palestiniene, Akram al-Khatib, a prezentat concluziile raportului său în cadrul unei conferințe de presă la Ramallah.

Potrivit raportului, Shireen Abu Akleh a fost împușcată cu un glonț de 5,56 mm tras dintr-un Ruger M40, o pușcă de precizie americană.

Jurnalista americano-palestiniană purta o vestă antiglonț pe care era scris cuvântul „press” și o cască de protecție când a fost împușcată chiar sub cască.

Un alt jurnalist aflat la fața locului a fost împușcat. Iar alte trei gloanțe au lovit un copac din apropierea lor, a precizat procurorul, susținând că toate cele cinci gloanțe provin din aceeași armă.

Potrivit unui reporter AFP aflat la fața locului, niciun luptător palestinian nu se afla în apropierea grupului de reporteri staționați într-o zonă deschisă la intrarea în tabără.

Potrivit procurorului palestinian, un jeep al forțelor israeliene se afla la 200 de metri de jurnaliști, iar gloanțele au fost trase de la o distanță de aproximativ 170-180 de metri.

„Urmele de pe copac sunt concentrate la o înălțime de 127 până la 178 cm, ceea ce indică faptul că trăgătorul a țintit părțile superioare ale corpului cu scopul de a ucide”, a spus el.

„Toate aceste fapte: tipul de glonț, arma, distanța, faptul că nu existau obstacole în calea vederii și că purta o vestă de presă… ne conduc la concluzia că (Shireen) Abu Akleh a fost ținta unui asasinat. Singura sursă de foc au fost forțele de ocupație israeliene”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro