Jurnaliști și activiști din Serbia, supravegheați ilegal de către autorități prin programe spion israeliene
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International acuză, într-un raport publicat luni, că poliția și serviciile de informații din Serbia au folosit tehnologia unei firme israeliene pentru a spiona telefoanele a zeci de jurnalişti şi activişti, potrivit The Guardian.
Raportul „O închisoare digitală”: Supravegherea și suprimarea societății civile în Serbia”, publicat de Amnesty International, documentează modul în care produse mobile de criminalistică fabricate de o companie israeliană de supraveghere numită Cellebrite sunt utilizate pentru a extrage date de pe telefoanele unor jurnaliști și activiști pentru drepturile omului sau de mediu.
De asemenea, raportul dezvăluie, modul în care poliția și serviciile de informații sârbe au utilizat un sistem de spyware Android personalizat pentru a infecta telefoanele persoanelor aflate în detenție sau în timpul interogatoriilor.
Programul spion sârbesc, denumit „NoviSpy” de Amnesty, făcea capturi de ecran secrete ale dispozitivelor mobile, copia contactele şi le încărca pe un server controlat de guvern. În două cazuri, software-ul furnizat de compania israeliană Cellebrite a fost utilizat pentru a debloca telefoanele înainte de infectare, se arată în raportul Amnesty.
„NoviSpy”, deși este mai puțin avansat din punct de vedere tehnic decât programele de spionaj extrem de invazive precum Pegasus, permite totuși autorităților sârbe să capteze date personale sensibile de pe un telefon țintă și permite pornirea de la distanță a microfonului sau a camerei unui telefon.
Potrivit lui Dinushika Dissanayake, director adjunct al Amnesty pentru Europa și autor al raportului publicat luni, autoritățile sârbe folosesc „tehnologia de supraveghere și tacticile de represiune digitală ca instrumente de control și represiune mai ample ale statului îndreptate împotriva societății civile”.
De asemenea, Dissanayake a declarat că raportul arată cum programele spion ale companiei Cellebrite utilizate de poliție și serviciile de informații din întreaga lume ar putea reprezenta „un risc enorm” pentru activiștii pentru drepturile omului „atunci când sunt utilizate în afara unui control legal strict”.
„În mai multe cazuri, activiştii şi un jurnalist au raportat semne de activitate suspectă pe telefoanele lor mobile direct după interviurile cu poliţia sârbă şi autorităţile de securitate”, potrivit raportului.
Un exemplu prezentat în raport este cel al unui jurnalist sârb de investigații, Slaviša Milanov, care în februarie 2024 a fost reținut pentru scurt timp de poliție, sub pretextul unui test de alcoolemie la volan. Telefonul său Android a fost oprit atunci când l-a predat și nu i s-a cerut niciodată codul de acces.
După eliberare, Slaviša a observat că telefonul său, lăsat la recepția secției de poliție, părea să fi fost manipulat, iar datele sale mobile erau dezactivate. Analiza efectuată de laboratorul Amnesty a arătat că un produs Cellebrite îl deblocase, iar NoviSpy fusese instalat.
De asemenea, potrivit Amnesty, s-au găsit dovezi care arată că produsele Cellebrite au fost utilizate pentru a debloca un telefon aparținând activistului de mediu Nikola Ristić, mobil care a fost ulterior infectat și cu NoviSpy. Alți activiști, inclusiv un membru al Krokodil, una dintre puținele organizații independente și nepartizane ale societății civile din Serbia, au fost vizați în mod similar.
Amnesty a declarat că a informat Android și Google cu privire la NoviSpy înainte de publicarea raportului, iar spyware-ul a fost eliminat de pe dispozitivele Android afectate. Google a trimis, de asemenea, alerte privind „atacuri susținute de guvern” către posibile ținte, a precizat organizația.