Justitia britanica decide ca pericolul incalzirii globale justifica incalcarea legii
Amenintarea incalzirii globale este atat de puternica incat activistii de mediu pot provoca daune proprietatii private in incercarea de a preveni schimbarile climatice, a decis un tribunal britanic. Juriul a achitat sase activisti Greenpeace, care au pictat pe cosul de evacuare al unei termocentrale care functioneaza pe baza de carbune numele premierul britanic Gordon Brown, in incercarea de a opri demararea unui proiect privind constructia unei noi uzine de acest tip. Inlaturarea inscriptiei a costat 35.000 de lire sterline, relateaza independence.co.uk.
Juratii au acceptat argumentele apararii, care a sustinut ca cei sase activisti au avut o „scuza legala” in momentul in care au pictat cosul termocentralei din Kingsnorth, districtul Kent: au incercat sa evite pagube si mai mari asupra mediului, care ar fi rezultat din functionarea centralei. Decizia s-a bazat pe un precedent din 1971 – Criminal Damage Act – care permite distrugerea proprietatii private pentru a preveni pagube si mai mari, precum spargerea usii unei locuinte in flacari.
Verdictul, dat dupa doua zile de deliberari si primit cu ovatii in sala de judecata, ridica miza celei mai presante probleme aflate pe agenda verde din Marea Britanie – gazele cu efect de sera – si ar putea incuraja alte actiuni similare.
In luna august, Kingsnorth a fost centrul unor proteste de masa organizate de activistii pentru protectia mediului. Activistii au protestat impotriva planului de a se construi o noua termocentrala, in conditiile in care carbunele produce mai multe emisii de carbon decat orice alt combustibil fosil. Ei sustin ca o noua termocentrala ar reprezenta un mare pas inapoi in lupta impotriva incalzirii globale si ar transmite un semnal negativ intregii lumi in privinta preocuparii Marii Britanii fata de schimbarile climatice.
Initiativa construirii unei noi centrale apartine gigantului energetic E.ON si este ferm sustinuta de ministrul pentru afaceri, John Hutton, si de ministrul pentru energie, Malcolm Wicks. Unii membri ai cabinetului, precum ministrul pentru afaceri exeterne, David Miliband, si ministrul pentru mediu, Hilary Benn, nu sunt insa atat de incantati de proiect. Decizia finala in aceasta chestiune ii revine premierului Gordon Brown si este asteptata in cursul acestui an.
Activistii, sustinuti de profesorul James Hansen, de la NASA
In cursul procesului de opt zile, cel mai cunoscut om de stiinta in lupta impotriva schimbarilor climatice, profesorul James Hansen, de la NASA, care a venit din Statele Unite pentru a-i sustine pe activistii Greenpeace, a facut apel la premierul Brown sa anuleze acest plan.
Marturia sa, de peste o ora, in care a zugravit in culori sumbre viitorul planetei si gravitatea schimbarilor climatice, pare sa fi cantarit mult in decizia juriului, format din noua femei si trei barbati.
Profesorul Hansen, care a alertat pentru prima oara lumea asupra incalzirii globale, in iunie 1988, si care a sustinut anul trecut ca pamantul se afla intr-un „iminent pericol” din cauza incalzirii atmosferei, a argumentat in fata juratilor ca emisiile de dioxid de carbon ale termocentralei vor afecta, la nivel global, proprietatea, prin schimbarile climatice pe care le vor produce.
Atat el, cat si alte figuri proeminente care au depus marturie pentru acuzati au sustinut ca o actiune directa impotriva uzinei este justificata, in conditiile in care are drept scop prevenirea unor daune si mai mari.
Acuzatii au sustinut ca au actionat in conformitate cu legea, afirmand ca ei considera ca incercarea de a opri emisiile de gaze in Kingsnorth va preveni efecte negative ulterioare in intreaga lume. Ei au declarat ca actiunea lor s-a constituit intr-un „raspuns proportional” in fata amenintarilor privind schimbarile climatice si a provocat un minim de daune, necesare insa pentru anularea proiectului.
„Dupa acest verdict, raman in Marea Britanie doar doi oameni care cred ca noua centrala este o idee buna: John Hutton SI Malcolm Wicks. Este momentul ca primul ministru sa intervina si sa sustina viitorul energiei curate in Marea Britanie”, a declarat unul dintre activisti.
Aceasta este cea de a doua achitare pe care o obtine Greenpeace in ultimii zece ani, pornind de la principiul „scuzei legale” .