Sari direct la conținut

Justiţia în Moldova: arestează doar femei din grupul Şor & fixeri Sputnik, sau merge până la capăt (Miami?)

Contributors.ro
Sorin Ionita, Foto: Arhiva personala
Sorin Ionita, Foto: Arhiva personala

Ieri au avut loc în Republica Moldova reţineri la nivel înalt operate de procuratura anticorupţie. Au fost săltate două deputate cărora tocmai li se ridicase imunitatea în cazul furtului miliardului, una din ele fiind spectaculoasa şi tupeist-guraliva Marina Tauber: 33 ani, preşedinta Federaţiei de tenis şi avidă practicantă de inginerii financiare în timpul liber rămas. Partea bună a poveştii e că încep să se mişte lucrurile în justiţia de peste Prut; de fapt, asta e ce aşteaptă cu nervozitate toată lumea.

Cele două deputate arestate: Marina Tauber şi Reghina Apostolova

Partea proastă a poveştii e că procurorii mişcă deocamdată numai contra grupării lui Ilan Şor, intermediar pe bani negri şi şef de partid fake – un soi de ALDE inventat ca şi la noi pentru a păcăli vreo 10% din electorat şi a-l aduce în barca cui trebuie. Primar de Orhei (locul unde au avut loc reţinerile dealtfel), el se află fugit în Israel, precum odinioară Mazăre în Madagascar. Asta după ce fusese oricum cocoloşit cu permisie la domiciliu timp de vreo doi ani şi apoi lăsat să plece nestingherit din ţară cu giuvaeruri, cocoşei şi trophy wife din dotare, deşi contra lui au fost de la început probe clare în raportul Kroll, adică investigaţia furtului bancar. Apropo, trophy wife în chestiune, anume cântăreaţa rusoaică Jasmin, ceruse în primăvară cetăţenia moldovenească pe noua schemă a fostului guvern paşaport-contra-investiţii, deci băieţii ăştia chiar nu ratau vreo ocazie de spălat bani, indiferent cât de vizibilă era pentru norod.

Familia Ilan & Jasmine Şor

Problema este că atunci când se ajunge la Plahotniuc şi conducerea PD (Filip, Candu, Jizdan, Cebotari) procurorii moldoveni fac efectiv pe ei de frică: nu mişcă, nu pornesc dosare, deşi unii din foştii lideri sunt la fel de clar pomeniţi în raportul Kroll, iar noul guvern Sandu îi tot împinge. Pe undeva, asta e de înţeles după “sinuciderea” dubioasă de luna trecută a unui fixer imobiliar al oligarhului care conducea cu mână de fier ţara până la maidanul constituţional de acum trei luni, când regimul său s-a prăbuşit spectaculos. Plaha demonstrează că şi din Miami poate trimite mesaje explicite, atât prietenilor cât şi procurorilor, să stea liniştiţi la locurile lor, pe omerta şi în poziţia ghiocel.

O posibilitate ar fi ca ambasadorul SUA la Chişinău, altfel vorbitor excelent de română şi cunoscător al realităţilor locale, să rupă convenţia verbală cu Plahotniuc din iunie, când acesta a fost convins să se care naibii şi să lase ţara în pace, în schimbul unui “safe space” temporar şi acoperit, până s-o hotărî să dispară cu totul în vreo insulă tropicală nedescoperită. Asasinatele la comandă trebuie să fie considerate o încălcare a acestui pactului tacit din iunie 2019 iar Plahotniuc & feciorii (doi la număr) trebuie să fie pus pe lista SUA de interdicţie la viză, şi pe aia de sancţiuni internaţionale, cum a păţit colegul său de doctrină Liviu Dragnea.

Nu există ajutor mai bun de dat acum Moldovei de către comunitatea internaţională, după ce tocmai s-a aprobat în parlament o lege nouă a procuraturii, rezonabilă şi cu potenţial de reformă. Acum lucrurile trebuie deblocate şi la nivel uman, încurajând oamenii curaţi să se înscrie în cursa pentru şefia Procuraturii Generale. Altfel spaima şi paralizia în sistem vor continua, că degeaba ai legi dacă n-ai oameni să le aplice. Un alt element încurajator e faptul că Bucureştiul e pe moment scos din schemă: atât prietenii politico-diplomatici la nivel înalt ai lui Plahotniuc din România, care l-au ţinut în braţe şi l-au promovat prin Europa, cât şi cântăreţii pe bani ai regimului său sunt pe moment în defensivă iar jocurile se fac peste capul lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro