Sari direct la conținut

Kazahstanul neagă că Rusia intenționează să abandoneze faimosul cosmodrom Baikonur

HotNews.ro
Kazahstanul neagă că Rusia intenționează să abandoneze faimosul cosmodrom Baikonur
O rachetă Soyuz TMA-14M, dusă spre rampa de lansare a Cosmodromului Baikonur, FOTO: NG Images / Alamy / Profimedia

Kazahstanul a negat joi informațiile potrivit cărora Rusia ar intenționa să renunțe la închirierea Cosmodromului Baikonur înainte de expirarea contractului în 2050, în contextul speculațiilor că Moscova s-ar putea pregăti să abandoneze acest loc de lansare istoric, relatează AFP și The Moscow Times.

Presa locală din Kazahstan a relatat că Rusia ar putea ieși din contractul de închiriere între 2026 și 2028, pe fondul retragerii sale din cooperarea spațială internațională, inclusiv din Stația Spațială Internațională (ISS), din care ar putea să se retragă încă din 2028.

„Chestiunea rezilierii anticipate a contractului de închiriere sau a transferului orașului Baikonur sub controlul deplin al părții kazahe nu este avută în vedere în acest moment”, a declarat Comitetul Spațial din Kazahstan pentru AFP.

Rusia plătește anual Kazahstanului 115 milioane de dolari pentru a închiria Baikonur, pe care îl folosește încă din epoca sovietică pentru lansarea astronauților către ISS, una dintre ultimele zone de colaborare rămase între Rusia și Occident.

Cosmodromul construit în perioada sovietică în sudul Kazahstanului a jucat un rol central în momentele-cheie ale cursei spațiale din Războiul Rece, inclusiv lansările lui Iuri Gagarin, primul om în spațiu, în 1961, și Valentina Tereșkova, prima femeie în spațiu, în 1963.

Moscova nu a comentat public eventuale planuri de retragere, însă a intensificat dezvoltarea unor alternative pe teritoriul propriu, inclusiv a noului Cosmodrom Vostocinîi din Extremul Orient.

Un efort de modernizare lansat în 2004 pentru a aduce Baikonur la standarde moderne a fost afectat de întârzieri, cauzate de subfinanțarea cronică și de incertitudinile geopolitice apărute după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și invadarea Ucrainei în 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro