Sari direct la conținut

Keir Starmer: Sistemul medical britanic trebuie „să se reformeze sau să moară”

HotNews.ro
Keir Starmer: Sistemul medical britanic trebuie „să se reformeze sau să moară”
Premierul britanic Keir Starmer (Foto: Tennessee Witney / Alamy / Alamy / Profimedia)

Premierul britanic Keir Starmer subliniază joi nevoia urgentă de reformă a NHS, veneratul sistem britanic de asistenţă medicală gratuită, într-un moment în care un raport independent evidenţiază „starea critică” a acestei instituţii, notează AFP și Agerpres.

Laburistul, ajuns la putere în iulie, promite „cea mai mare reorganizare” a sistemului public de sănătate de la înfiinţare, potrivit unui fragment din discursul pe care urmează să-l ţină joi, cu ocazia publicării unei anchete privind NHS.

Acest raport de 142 de pagini consideră că funcţionarea serviciului public de sănătate s-a deteriorat în ultimii 15 ani şi că se află într-o stare de „decrepitudine”.

Iar cauzele sunt multiple, potrivit autorului acestui raport, Ara Darzi, membru neafiliat al Camerei Lorzilor: lipsă de investiţii, încercare ineficientă de reorganizare, pandemia COVID-19.

Raportul subliniază, de asemenea, creşterea numărului de pacienţi care suferă de boli de lungă durată, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, punând NHS sub presiune.

De asemenea, se spune că Regatul Unit are o rată de incidenţă a cancerului mai mare decât alte ţări europene, cu liste de aşteptare uriaşe de pacienţi pentru a obţine un tratament.

„Ceea ce avem nevoie este curajul de a pune în aplicare o reformă pe termen lung: o intervenţie chirurgicală majoră, şi nu soluţii improvizate”, asigură Starmer, potrivit fragmentului din discursul său.

Vor fi prezentate trei axe de reformă cu scopul de „a redresa NHS”: transformarea digitală, dezvoltarea îngrijirii ambulatorii şi prevenirea.

„Schimbarea ar putea reprezenta cea mai mare reinventare a NHS de la naşterea sa”, asigură prim-ministrul.

Laburiştii, care i-au înlăturat pe conservatori de la putere pe 4 iulie, au promis că vor „repara” NHS, acuzându-i pe conservatori că l-au „sfărâmat” în cei 14 ani la putere. 

INTERVIURILE HotNews.ro