Kiev: Rusia este înapoiată istoric și nu trebuie să-și bage nasul când vine vorba de integrarea în UE
- Redactia Hotnews
”Rusia nu a ajuns la un nivel suficient de înalt de dezvoltare istorică încât să-și dea cu părerea despre valorile europene”, a transmis sâmbătă Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerul ucrainean al afacerilor externe citat de Kyiv Independent.
El a reacționat astfel, pentru European Pravda, față de recentele amenințări ale Moscovei cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Oficialul a mai spus că Rusia ar trebui să-și vadă de treabă în ceea ce privește UE.
Rusia şi-a schimbat poziţia în problema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat adjunctul şefului misiunii diplomatice ruse pe lângă Naţiunile Unite, Dmitri Polianski, subliniind că de acum aceasta este similară cu poziţia privind intrarea Ucrainei în NATO, relata vineri ediţia în limba rusă a publicaţiei Forbes.
Kremlinul indicase anterior că tema intrării Ucrainei în UE „se află într-o altă dimensiune” decât cea privind aderarea la NATO.
De ce și-a schimbat Moscova poziția
Rusia nu mai consideră aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ca parte a acordului de pace, poziţia Moscovei fiind de acum similară celei privind aderarea Ucrainei la NATO.
Rusia insistă asupra statutului de neutralitate al Ucrainei, ceea ce înseamnă că ea trebuie să renunţe la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat Polianski într-un interviu pentru publicaţia britanică UnHerd News. Polianski a subliniat că poziţia Rusiei s-a schimbat după afirmaţia şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, care a spus că situaţia din Ucraina trebuie rezolvată „pe câmpul de luptă”.
„În această etapă, eu – la drept vorbind – nu văd vreo posibilitate pentru o soluţionare diplomatică, dată fiind poziţia Ucrainei şi încercările ţărilor occidentale de a înteţi conflictul. Trebuie să recunosc că, în prezent, nu există nicio posibilitate pentru diplomaţie”, a afirmat diplomatul rus, citat de Forbes.ru.
Poziţia Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la UE s-a schimbat şi după creşterea livrărilor de arme din partea Uniunii Europene, care a „început să semene tot mai mult cu NATO”, a afirmat Polianski.
După vizita efectuată la începutul lunii aprilie în Ucraina împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat într-o postare pe Twitter că războiul din Ucraina „trebuie câştigat pe câmpul de luptă”.
”Barbarii și hoții ruși”
La Kiev, consilierul şefului cancelariei prezidenţiale, Mihailo Podoleak, a calificat această schimbare de poziţie a Moscovei drept o „ipocrizie clasică din partea Rusiei”, potrivit Agerpres. „Ipocrizie clasică a Rusiei. Ieri Kremlinul era încă împotriva aderării Ucrainei la NATO, dar nu şi la UE. Aceasta dovedeşte o dată în plus că orice cuvinte ale Moscovei nu valorează nici măcar hârtia pe care sunt scrise şi nici timpul irosit pentru discuţii”, a declarat Podoleak.
El a subliniat că lumii nu îi mai pasă de părerea „barbarilor” şi a „hoţilor”. Rusia s-a opus categoric intrării Ucrainei în NATO, numind-o o „linie roşie” şi explicând că aceasta comportă riscuri la adresa securităţii sale naţionale. După invazia rusă în Ucraina, Kremlinul a numit posibila aderare la NATO unul dintre motivele războiului împotriva Ucrainei, notează Delo.ua. Ţara agresoare nu avea însă obiecţii faţă de aderarea Ucrainei la UE.
Oficialii ruşi afirmau că, întrucât UE nu este un bloc militar, ea nu poate să reprezinte nicio ameninţare pentru Federaţia Rusă, conform aceleiaşi publicaţii ucrainene. Kievul şi-a depus candidatura pentru aderarea la UE în 28 februarie, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse.
La 9 mai, autorităţile ucrainene au pregătit răspunsuri la întrebările unui chestionar care trebuie completat de orice ţară ce solicită aderarea la Uniunea Europeană. Este vorba de acea parte a anchetei „care priveşte criteriile politice, instituţiile democratice, drepturile omului”.