Sari direct la conținut

Kievul anunță bilanțul pierderilor armatei ruse în Kursk, în ziua în care a lansat o nouă contraofensivă și s-au împlinit 6 luni de la incursiunea-surpriză

HotNews.ro
Kievul anunță bilanțul pierderilor armatei ruse în Kursk, în ziua în care a lansat o nouă contraofensivă și s-au împlinit 6 luni de la incursiunea-surpriză
Militari ucraineni conduc un tanc T-72 de fabricație sovietică în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe 12 august 2024, pe fondul incursiunii militare din regiunea Kursk. Sursa foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

În șase luni de lupte în regiunea Kursk din Rusia, pierderile armatei ruse au ajuns la aproape 40.000 de oameni, dintre aceștia peste 16.000 de soldați fiind uciși, a anunțat joi Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

De asemenea, forțele ucrainene au luat prizonieri 909 de soldați ruși în timpul operațiunii, ceea ce consolidează „fondul de schimb” al Kievului pentru negocierile privind returnarea a sute de luptători ucraineni aflați în prezent în închisorile rusești, notează The Kyiv Independent.

„Ofensiva din Kursk rămâne un exemplu de acțiuni-surpriză, asimetrice și de succes ale forțelor de apărare ucrainene, permițându-le să provoace pierderi grele unui inamic superior și să preia inițiativa pe câmpul de luptă”, a adăugat Statul Major General ucrainean, într-un comunicat de presă publicat în mediul online.

Trupele ucrainene dețin o serie de poziții în regiunea Kursk după lansarea incursiunii transfrontaliere din august 2024, cucerind inițial aproximativ 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc (500 de mile pătrate).

În timp ce Kievul a pierdut de atunci aproximativ jumătate din zona ocupată, luptele continuă, Ucraina încercând să își folosească prezența în regiunea Kursk ca pârghie în potențialele negocieri de pace.

„Operațiunea i-a forțat pe ocupanții ruși să transfere resurse semnificative în regiunea Kursk, ceea ce le-a slăbit pozițiile pe alte linii de front”, a mai susținut conducerea armatei ucrainene, în comunicat.

Operațiunea din regiunea Kursk poate deveni o „parte importantă” a viitoarelor negocieri care să pună capăt războiului din Rusia, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski.

Statul Major General ucrainean a subliniat, de asemenea, că Moscova a fost nevoită să solicite asistență militară din partea Coreei de Nord, care a desfășurat aproximativ 12.000 de soldați în regiunea Kursk. Dintre aceștia, aproximativ 4.000 au fost uciși, conform oficialilor ucraineni.

Una dintre cele trei brigăzi nord-coreene a fost „efectiv distrusă”, în timp ce celelalte două și-au pierdut capacitatea de luptă, forțând forțele Phenianului să se retragă de pe linia frontului, a mai transmis Statul Major General al Ucrainei.

Trupele nord-coreene nu au mai fost angajate în luptă în regiunea Kursk de la jumătatea lunii ianuarie, a relatat marți agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Tot marți, șeful serviciilor militare de informații din Ucraina, generalul Kirilo Budanov, a negat informațiile potrivit cărora soldații nord-coreeni nu au mai fost văzuți pe linia frontului de săptămâni întregi.

Budanov a menționat însă că numărul trupelor nord-coreene a scăzut, iar Ucraina încearcă să înțeleagă de ce.

„Trebuie să așteptăm ceva timp pentru a vedea dacă există schimbări reale sau dacă aceasta este doar o activitate mai scăzută pentru câteva zile”, a declarat Budanov.

Moscova susține că a respins noua contraofensivă ucraineană din Kursk

Armata ucraineană a lansat joi o contraofensivă în provincia rusă de graniță Kursk, a anunțat Ministerul rus al Apărării, în ziua când se împlinesc șase luni de când trupele ucrainene au declanșat incursiunea-surpriză din această provincie, au relatat anterior în cursul zilei agențiile Reuters și EFE.

„Formațiunile militare ucrainene au încercat să desfășoare o contraofensivă în sectorul localităților Cerkasskaia Konopelka și Ulanok din regiunea Kursk. În acest scop, armata ucraineană a introdus în luptă două brigăzi motorizate cu vehicule blindate”, a transmis comandamentul rus, într-un comunicat postat pe Telegram.

Conform Ministerului rus al Apărării, „grupurile de asalt inamice au lansat mai multe valuri de atacuri în acest sector” al frontului, situat la sud-est de Sudja, cel mai mare oraș din această regiune aflat sub control ucrainean.

„Gruparea militară Nord a detectat inamicul la timp, soldații cu sprijinul aviației atacă grupurile de asalt ale armatei ucrainene”, a adăugat ministerul rus, care susține că atacurile ucrainene au fost respinse și că localitățile menționate au rămas sub controlul forțelor ruse.

Ministerul de la Moscova mai afirmă, în această contraofensivă, forțele ucrainene au pierdut șase tancuri, trei transportoare blindate și 14 vehicule de luptă ale infanteriei, precum și trei vehicule de inginerie militară, potrivit Agerpres.

Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat despre lupte grele în Kursk în urma contraofensivei ucrainene. Potrivit bloggerului Semion Pegov, ucrainenii au profitat de vremea rea din zonă, care împiedică armata rusă să utilizeze dronele, în timp ce bloggerul Mihail Zvinciuk și canalul Rîbar afirmă că trupele ucrainene ar fi cucerit satul Cerkasskaia Konopelka, contrazicând afirmațiile Ministerului Apărării.

Kievul nu a confirmat oficial deocamdată nicio acțiune militară, potrivit canalului ucrainean Strana, care adaugă însă că o sursă militară ucraineană a confirmat confruntările.

În urma acțiunilor contraofensive rusești, la sfârșitul lunii ianuarie armata ucraineană mai controla în Kursk doar aproximativ o treime din teritoriul inițial, respectiv 442 de km pătrați, potrivit unei analize efectuate luni de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

În timp ce armata ucraineană a angajat în această operațiune unele dintre cele mai bune unități ale sale, numeroși soldați ruși tineri recruți au fost luați ușor prizonieri, trupele Kievului profitând de desfășurarea slabă a armatei ruse acolo.

Un obiectiv al acestei incursiuni ucrainene a fost să forțeze Rusia să diminueze presiunea pe frontul din estul Ucrainei, însă armata rusă și-a continuat înaintarea mai ales în regiunea Donețk și amenință în prezent avanposturi ucrainene cheie, precum orașul strategic Pokrovsk.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro