Sari direct la conținut

Ucraina spune că Belarus concentrează forțe și echipamente la frontieră, sub pretextul unor exerciții militare / Avertismentul Kievului

HotNews.ro
Aleksandr Lukaşenko, Foto: Belarus' Presidential Press Office / AP / Profimedia
Aleksandr Lukaşenko, Foto: Belarus Presidential Press Office / AP / Profimedia

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a afirmat duminică într-un comunicat că Belarus concentrează un număr semnificativ de forțe și echipamente la granița cu Ucraina, sub pretextul unor exerciții militare, citează Reuters.

MAE ucrainean precizează în comunicat că forțele pentru operațiuni speciale din Belarus, dar și foști mercenari Wagner, se numără printre trupele desfășurate la frontieră.

Totodată, echipamentul trimis de Minsk în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană și echipamente de inginerie, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev.

Ucraina cere Belarusului să-și retragă forțele de la graniță: „Nu faceți erori tragice”

Kievul a cerut totodată Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, să retragă aceste trupe de la granița comună și a atenționat țara vecină cu privire la „erorile tragice” pe care le-ar putea comite sub presiunea Moscovei.

În comunicatul difuzat duminică seară, Ministerul ucrainean de Externe îndeamnă forțele armate din Belarus „să înceteze acțiunile neprietenoase” și să își retragă trupele din raza de acţiune a frontierei.

Comunicatul menționează totodată că Ucraina „nu a întreprins niciodată și nu va întreprinde nicio acțiune neprietenoasă împotriva poporului belarus”.

Belarus a servit drept bază de sprijin pentru trupele rusești în invazia declanșată pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, dar armata belarusă nu a participat până acum la luptele de pe teritoriul ucrainean. Președintele Aleksandr Lukașenko este totodată unul dintre aliaţii cheie ai lui Vladimir Putin.

INTERVIURILE HotNews.ro