Sari direct la conținut

România va adera la Schengen și cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025, anunță Iohannis și Ciolacu. Acordul ambasadorilor UE

HotNews.ro
mars pentru aderarea Romaniei la Schengen, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia
mars pentru aderarea Romaniei la Schengen, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ambasadorii UE au agreat astăzi aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele tereste, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat pe Facebook. Un anunț similar a fost făcut și de premierul Marcel Ciolacu.

Decizia a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit anunțului, aderarea a fosta agreată astăzi în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER). Ea urmează să fie oficializată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) care se va reuni pe 12 decembrie.

„Un moment important azi pentru România ! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români”, a scris Klaus Iohannis pe X.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că „aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER)”.

Și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a publicat un mesaj în care s-a adresat cetățenilor români și bulgari, în care le-a transmis că se vor bucura „pe deplin de libertățile oferite de Schengen” de la începutul anului viitor.

„Felicitări cetățenilor din Bulgaria și România! Ați așteptat atât de mult! Aparțineți spațiului Schengen. Și ar trebui să beneficiați pe deplin de libertățile oferite de Schengen. Decizia de astăzi din COREPER arată că acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025”, a scris Ylva Johansson, pe rețeaua de socializare X.

Reprezentantul permanent al Ungariei la Uniunea Europeană, ambasadorul Odor Balint, consideră că, odată cu decizia de miercuri, „am făcut ultimul pas pregătitor pentru a face această aderare completă să devină realitate”. De asemenea, ambasadorul afirmă că aderarea celor două țări la spațiul Schengen va consolida „unitatea, libera circulație și reziliența în întreaga” UE.

„Decizia pe care tocmai am luat-o în cadrul COREPER este o piatră de hotar importantă, care are o semnificație specială pentru Ungaria. Pe timpul primei noastre președinții din 2011, am jucat un rol cheie în promovarea aderării la Schengen atât a Bulgariei, cât și a României. Acum, în timpul celei de-a doua președinții, avem onoarea de a finaliza acest proces. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne și între cele două state membre reprezintă o prioritate pentru președinția Ungariei. Odată cu decizia de astăzi, am făcut ultimul pas pregătitor pentru a face această aderare completă să devină realitate. Prin această decizie vom consolida unitatea, libera circulație și reziliența în întreaga Uniune Europeană”, a precizat Odor Balint, într-un mesaj video publicat pe aceeași rețea de socializare.

Adererea la Schengen, în mai multe etape

Aderarea cu granițele terestre este ultima etapă în procesul României de accedere la spațiul Schengen care s-a lovit în mai multe ocazii de refuzul unor state precum Austria, Olanda sau Franța.

România a aderat anul ăsta, la 31 martie, cu granițele aeriene și cele maritime. După ce în decembrie 2022 și-a folosit dreptul de veto, Austria a confirmat în data de 30 decembrie 2023 acordul cu România și Bulgaria privind „Air Schengen”, care permite intrarea pe calea aerului fără control la frontieră. Acest acord a intrat în vigoare la 31 martie, iar acum Austria și-a ridicat obiecțiile și privind aderarea cu granițele terestre.

INTERVIURILE HotNews.ro