Klaus Iohannis, avertisment pentru Dragnea: Aceasta atitudine necooperanta cu presedintele Romaniei este nesanatoasa
Atitudinea necooperanta cu presedintele Romaniei este nesanatoasa, l-a avertizat avertizat miercuri seara presedintele Klaus Iohannis pe liderul PSD Liviu Dragnea, dupa ce social democratii au refuzat sa vina la consultarile de la Cotroceni. Intrebat daca este posibil scenariul mentionat de PNL la iesirea de consultari, si anume o coalitie de dreapta majoritara in Parlament, Iohannis a afirmat ca „aritmetic este posibil, daca si politic vom vedea”. „ Voi fi convins ca exista o majoritate daca va exista un calcul simplu pe mandate”, a precizat presedintele.
Miercuri la Cotroceni s-au desfasurat consultari cu partidele care au intrat in Parlament in urma alefgerilor de duminica. Acestea au inceput cu PNL si au continuat cu USR, UDMR, PMP si grupul minoritatilor. PSD si ALDE au refuzat invitatia lui iohannis de a veni la discutii.
Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis (sursa – Adminsitratia Prezidentiala):
- Am avut astazi o runda de consultari cu partidele politice care vor intra in noul Parlament, o runda de consultari care, dupa parerea mea, a fost necesara si am constatat ca toti cei care au binevoit a participa la intalnirile de astazi au fost tot de aceeasi parere, ca aceste discutii au fost binevenite.
- Toti reprezentantii partidelor mi-au prezentat pe scurt opiniile lor in legatura cu alegerile. In general, lumea a apreciat faptul ca alegerile au fost bine organizate si s-au desfasurat in conditii foarte bune.
- Partidele mi-au prezentat, fiecare in parte, cum vad in continuare posibile alcatuiri de guverne, ce probleme sunt prioritare pentru fiecare in parte. Aceste lucruri vi le-au prezentat la iesirea de la consultari si nu as vrea sa reiau eu aceste teme.
- O nota discordanta in aceasta runda de consultari au facut PSD si ALDE, care nu au binevoit sa vina la aceste consultari. PSD-ului ii spun ca aceasta atitudine necooperanta cu Presedintele Romaniei este nesanatoasa.
- Am convenit cu toate formatiunile care s-au prezentat astazi ca ne vom revedea la o noua runda de consultari, pe care o voi convoca dupa ce noul Parlament va intra in functiune.
Intrebari din partea presei:
Jurnalist: Unul dintre partidele care a fost astazi la consultari, mai precis PNL, a luat in calcul, e drept, cu sanse mici, si varianta ca toate partidele de dreapta sa reuseasca sa formeze o alianta. Vedeti posibila o asemenea varianta? Inclusiv cu ALDE?
Klaus Iohannis: Aritmetic, sigur, este posibil. Daca va fi posibil si politic, vom vedea.
Jurnalist: Spuneti ca este posibil aritmetic o astfel de varianta. Domnule Presedinte, romanii au votat PSD intr-o proportie covarsitoare, au majoritatea. Trebuie sa fie premierul de la PSD?
Klaus Iohannis: Premierul trebuie sa fie de la o formatiune sau de la o coalitie care ma convinge ca va avea o majoritate in Parlament.
Jurnalist: Nu de la partidul care a castigat majoritatea si ar putea sa vina si aritmetic?
Klaus Iohannis: Cred ca v-am raspuns foarte clar.
Jurnalist: Doamna Laura Codruta Kovesi a primit un verdict din partea acelei comisii, s-a spus ca nu a plagiat, desi au admis si cei de acolo ca 4% din teza doamnei Kovesi este copiata. Dumneavoastra ca profesor, si ati avut si declaratii in acest sens, ca si daca trei randuri sunt copiate, atunci acea persoana ar trebui sa plece. Ce ar trebui sa faca acum sefa DNA?
Klaus Iohannis: Doar ca nu mai sunt profesor, ci sunt Presedinte, si in calitate oficiala va spun ca, pentru aceasta chestiune, competenti sunt cei din CNATDCU.
Jurnalist: Moral, cum vedeti situatia, ca sefa DNA sa aiba un astfel de verdict si sa se spuna ca, totusi, 20 de randuri nu au fost ale dansei?
Klaus Iohannis: Nu este rolul meu sa interpretez aceste detalii. Daca CNATDCU a dat decizie de neplagiat, atunci iau aceasta decizie de buna.
Jurnalist: Domnule Presedinte, in aceste conditii, Dacian Ciolos ramane inca o optiune pentru pozitia de Premier, din punctul dumneavoastra de vedere?
Klaus Iohannis: Inainte de a avea consultari cu toate formatiunile politice, nu pot sa va dau un raspuns public la aceasta chestiune. Este clar ca, dupa ce vom avea un Parlament, vom avea o runda de consultari, si atunci chiar voi astepta sa vina toata lumea si sa spuna daca vor Premier, dupa care o sa fiu in situatia sa judec propunerile si sa ma gandesc la o desemnare.
Jurnalist: Ca sa intelegem bine, ati luat in calcul si varianta in care, in urma redistribuirilor, PSD va avea majoritate absoluta? Atunci, ar trebui doar pe ei sa ii chemati la consultari.
Klaus Iohannis: Pai, de asta asteptam rezultatul final.
Jurnalist: In aceasta runda de consultari de astazi, vreunul din partide v-a avansat si o nume, o propunere pentru functia de Premier?
Klaus Iohannis: Nu. Niciuna din formatiunile de astazi nu a revendicat acest lucru si nici nu au venit cu propuneri.
Jurnalist: Fostul Presedinte al statului, Traian Basescu, mentiona astazi ca v-a spus ca ar putea sa fie cea mai buna propunere pentru functia de Premier. Ar putea fi o solutie care sa stea in picioare, o varianta?
Klaus Iohannis: Daca gaseste o coalitie care il sprijina.
Jurnalist: Daca PSD nu va veni nici la urmatoarele consultari, luati in calcul sa faceti o desemnare din cadrul altui partid, sau din afara PSD-ului?
Klaus Iohannis: Nu, eu abordez chestiunea foarte serios.
Jurnalist: Deci va asteptati sa vina PSD la consultari saptamana viitoare?
Klaus Iohannis: Evident!
Jurnalist: Exista posibilitatea sa propuneti, sa desemnati un Premier, altul decat cel propus de partidele parlamentare?
Klaus Iohannis: Constitutia imi da, sigur, acest drept, dar eu o sa raman in zona negocierilor si voi propune, voi desemna, o persoana care este discutata si negociata cu o coalitie care va putea sa aiba o majoritate in Parlament.
Jurnalist: Astazi Curtea Constitutionala a declarat constitutionala legea care majoreaza salariile, urmeaza sa ajunga la dumneavoastra. Ce decizie veti lua mai departe cu aceasta lege, veti promulga, o veti trimite mai departe la Parlament?
Klaus Iohannis: O voi promulga!
Jurnalist: Care va fi semnul sau indiciul ca un partid sau o majoritate, daca un partid nu reuseste sa aiba o majoritate absoluta, cum va va convinge ca o coalitie are majoritate in Parlament, de exemplu, PSD ¬ ALDE?
Klaus Iohannis: Tot aritmetic!
Jurnalist: Si pe baza a ce anume, a votului pe conducerile Camerelor, sau care va fi exact principiul care va sta la baza ideii ca o coalitie are majoritate?
Klaus Iohannis: Calcul simplu pe mandate, sigur ca da!
Jurnalist: Avand in vedere ca au participat la consultari si persoane care nu vor face parte din viitorul Parlament si nu vor vota, in consecinta, nici Guvernul, care a fost relevanta discutiilor cu persoane precum domnul Aurel Vainer? Au mai fost si alte persoane, care chiar nu vor fi parlamentari.
Klaus Iohannis: Am invitat partidele si le-am invitat sa vina cu o delegatie formata din maxim cinci persoane, fara sa conditionez de calitatea de parlamentar. Stiti, partidele din Romania au si presedinti, si vicepresedinti, si membri importanti, si nu neaparat toti sunt parlamentari. Exista politicieni care nu sunt parlamentari.
Jurnalist: As dori sa va intreb un lucru legat despre criteriul dumneavoastra de integritate, pe care l-ati enuntat inainte de campanie, in campania electorala, imediat dupa rezultatul alegerilor. Si vreau sa va intreb cum vedeti alegerile facute de romani in contextul in care au trimis in Parlament liste de senatori si deputati cu probleme penale.
Klaus Iohannis: Aici pot sa va spun foarte simplu: poporul intotdeauna are dreptate.
Jurnalist: Majoritatea se va verifica daca doua partide care trec de 50% rostesc in fata dumneavoastra acelasi nume?
Klaus Iohannis: In realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizeaza in coalitii, isi numara fiecare mandatele si, in practica, cei care au mai multe propun ceva si ceilalti nu.
Jurnalist: Ieri a avut loc o discutie telefonica intre Liviu Dragnea si Premierul Dacian Ciolos, este de notorietate acest lucru. Liviu Dragnea i-a cerut Premierului sa amane reducerea TVA si eliminarea unor taxe, lucruri care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cum vedeti o astfel de solicitare? Cum vedeti relatia dumneavoastra cu un posibil guvern PSD care a demarat cu astfel de solicitari?
Klaus Iohannis: Eu nu am niciun motiv sa vad relatia cu orice Guvern altfel decat institutional corecta. Iar ce au discutat Premierul cu presedintele unui partid nu vreau sa comentez eu. Nu au decat cei implicati in discutie sa o comenteze, daca doresc.
Jurnalist: Dar cu amanarea acestor masuri ati fi de acord?
Klaus Iohannis: Este vorba de prorogari si acestea se pot face prin diverse mecanisme, de exemplu prin ordonante. Daca se proroga sau nu, este mai degraba decizia Guvernului decat a altcuiva in aceasta faza tarzie din an. Se putea face foarte simplu prin lege daca s-ar fi apucat cineva mai devreme.