Sari direct la conținut

Klaus Iohannis rămâne oficial fără susținători pentru șefia NATO. Viktor Orban și-a anunțat sprijinul pentru Mark Rutte

HotNews.ro
Klaus Iohannis si Mark Rutte, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Klaus Iohannis si Mark Rutte, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite oficial că îl va susține pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, lăsându-l pe președintele României, Klaus Iohannis, fără niciun sprijin în cursa sa pentru șefia Alianței Nord-Atlantice.

Într-o postare pe X în care Viktor Orban publică o poză cu el și cu premierul olandez spune că Ungaria este „pregătită să susțină” candidatura lui Mark Rutte. 

„În urma recentelor alegeri europene, unde ungurii au votat în număr mare în favoarea păcii, am ajuns la un acord important cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Am convenit că niciun angajat ungur nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a-i sprijini. 

Următorul nostru pas în această săptămână a fost să ne asigurăm că acest acord poate rezista testului timpului. După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acest acord și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO. Având în vedere angajamentul său, Ungaria este pregătită să susțină candidatura premierului Rutte pentru funcția de secretar general al NATO”, a scris Viktor Orban pe X, subliniind, totodată, că premierul olandez l-a asigurat că „scopul său în calitate de secretar general al NATO va fi să trateze toți aliații cu același nivel de înțelegere și respect”.

Alături de fotografia cu cei doi oficiali, Orban publică și o poză cu o scrisoare transmisă de Mark Rutte, care începe cu „Dragă Viktor” și care subliniază importanța Ungariei ca aliat NATO pentru stabilitatea din Balcani, precum și promisiunea premierului olandez că va ține cont de acordul încheiat cu Stoltenberg privind derogarea de la eforturile NATO de susținere a Ucrainei.

Astfel, Viktor Orban confirmă informațiile apărute în presa olandeză că Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte în fruntea NATO, după ce premierul olandez a discutat cu Viktor Orban la Bruxelles.

Klaus Iohannis mai rămâne să își anunțe susținerea pentru contracandidatul său

După aprobarea Slovaciei și a Ungariei, Rutte mai așteaptă acum doar sprijinul din partea României, scrie Reuters.

Orban indicase deja că este pregătit să renunțe la opoziția față de Rutte dacă acesta își va cere scuze pentru comentariile despre Ungaria pe care liderul naționalist le consideră jignitoare și dacă Budapesta va obține o derogare de la creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei.

După anunțul oficial al Slovaciei de a-l sprijini de asemenea pe premierul olandez la șefia NATO, Klaus Iohannis rămâne singur, în pofida tentativelor sale de a lăsa o portiță că încă mai există speranțe pentru el. Astfel, după întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, el a spus a discutat cu acesta dorința sa de a deveni secretarul general adjunct al NATO.

„Și acest punct a fost atins în discuția noastră, împreună am decis să continuăm dialogul”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, deși anterior țări puternice precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro