Sari direct la conținut

Klaus Iohannis salută rezultatele referendumului privind apartenența la UE: „Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetățenii săi”

HotNews.ro
Maia Sandu si Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Maia Sandu si Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție după ce rezultatele preliminare ale alegerilor din Republica Moldova indică o victorie a taberei pro-UE în referendum, iar Maia Sandu s-a clasat prima, dar fără o majoritate, în primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte Maia Sandu şi a valorilor democratice”, a scris Klaus Iohannis pe X.

Rezultatele preliminare din ziua electorală a Republicii Moldova sunt amestecate. Maia Sandu conduce, așa cum era de așteptat, în primul tur al prezidențialelor, cu o diferență de peste 15 puncte procentuale.

După ce pe parcursul nopții, tabară „NU” s-a aflat mereu în fața în referendum privind apartenența la Uniunea Europeană, tabără „DA” a recuperat deficitul datorită voturilor din diaspora și are, potrivit datelor preliminare, peste 10.000 de voturi în plus.

Mai sunt în total cinci procese verbale care trebuie încheiate din totalul de 2.219 pentru a afla rezultatele finale ale referendumului. Până la această ora, au fost numărate 99,77% dintre voturi, dintre care 750.352 (50,46%) sunt pentru „DA”, iar 736.567 (49,54%) pentru „NU”. Așadar, între cele două opțiuni este acum o diferență de 13.785 de voturi.

INTERVIURILE HotNews.ro