Sari direct la conținut

Kovesi, Mircea Dumitru, Vlad Voiculescu. Cum se explica atacurile la adresa reformistilor si de ce nu dau rezultate

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Clasica tehnica a calomnierii a fost folosita in ultimele doua saptamini in cazul a trei personaje care au deranjat. In ordine cronologica au fost tiriti in noroi Vlad Voiculescu (sanatate), Codruta Kovesi (DNA) si Mircea Dumitru (educatie). Ei au primit „botezul focului” in plina campanie electorala: au fost facuti arsice in mass-media cu acuzatii inca nedovedite de acuzatori.

Cei trei au un singur lucru in comun: au rascolit musuroaie de coruptie si de interese ilegitime. Si-au creat, prin actiunile lor, masa critica de adversari. Venit dupa un om al sistemului (Patriciu Achimas Cadariu), Vlad Voiculescu a pus tinta pe atotputernicii feudali din sanatate, plus ca a inceput sa rascoaleasca prin mecanismele de alocare a banilor. Kovesi / DNA au atins cu ultimele dosare linii rosii: fondurile operative ale unui serviciu secret, un apropiat al SRI – Sebastian Ghita, familia fostului presedinte Basescu. Mircea Dumitru a intrat in ghemul de interese din scolile doctorale, a demarat concursurile pentru directorii de scoli – spre disperarea PSD, a refacut credibilitatea institutiei in scandalul plagiatelor.

In toate cele trei cazuri, schema a fost similara pina in cele mai mici detalii.

– primele acuzatii au fost lansate in presa

– acuzatiile au fost preluate aproape instantaneu de restul presei, mai cu seama de televiziunile si site-urile cu agenda clara anti-reformista

– acuzatiile nu au fost probate nici pina acum

– acuzatiile initiale au fost reluate apoi de politicieni si folosite si ca argumente de campanie electorala

Iata cum s-a intimplat la fiecare dintre ei, in ordine cronologica a atacurilor.

La Vlad Voiculescu, acuzatiile au venit din doua tabloide. El era acuzat ca isi favorizeaza un unchi care detine o companie romaneasca de consultanta din industria farmaceutica, Nic Voiculescu. Apoi a aparut acuzatia ca secretarul de stat insarcinat cu politici farmaceutice, Ioana Ursu, a fost angajata „ocultei rude” a lui Vlad Voiculescu. In ultima instanta, a fost facut „criminal” de fostul premier Victor Ponta pentru neaplicarea unui ordin de ministru, ordin pe care nici guvernul Ponta nu-l aplicase, culmea. Acuzatiile au fost preluate din zbor de PSD. Nici una dintre ele nu se confirma: ministrul a anuntat ca ruda sa oculta e unchi de gradul 5 cu care nu s-a vazut de 8 luni, secretarul de stat nu a lucrat niciodata pentru unchi, iar ordinul incriminat e intirziat, asa cum a fost si in mandatul guvernului Ponta, din motive care tin de reglarea pietei medicamentelor.

Codruta Kovesi a fost atacata de Sebastian Ghita, deputat PRU si membru al Comisiei parlamentare de control SRI. Acesta a anuntat pentru citeva site-uri si televiziuni de stiri ca s-a autodenuntat la Parchetul general pentru ca ar fi participat la o presupusa masluire a raportului prin care o comisie a Ministerului Educatiei a statuat ca sefa DNA nu si-a plagiat doctoratul. A urmat o sarabanda de acuzatii de plagiat si de semi-confirmari ale masluirii raportului, venite inclusiv din partea lui Traian Basescu, plus cereri din partea unor ziaristi & analisti ca insasi Kovesi sa-si reclame propria teza de doctorat la CNATDCU (institutia care da verdictele finale). Pina acum insa, nici Ghita, nici aliatii sai in lupta cu Kovesi nu au produs dovezi ale masluirii raportului, si nici nu au sesizat CNATDCU. Absurdul situatiei a mers pana intr-acolo incit s-au gasit unii sa-i ceara sa probeze ea ca nu a plagiat, inversand sarcina probei. Adica nu acuzatorilor li se cer dovezi, ci acuzatului.

Ultimul intrat in hora a fost ministrul Educatiei, Mircea Dumitru. Ieri, Evenimentul Zilei si Adevarul au publicat pe surse informatia ca el ar fi semnat un acord cu Securitatea in studentie si ca si-ar fi turnat studentii. Ambele articole erau pe surse si fara pozitia demnitarului, un comportament editorial mai degraba neobisnuit cind e vorba despre o asemenea acuzatie, ce poate duce la demisie/demitere. Articolele au fost publicate cind Dumitru era intr-o audiere in Parlament. Mircea Dumitru a expus versiunea sa imediat dupa ce a iesit de la audiere: e vorba despre un angajament pe care el nu il recunoaste, iar in 2007 a primit un verdict de necolaborare cu Securitatea dupa ce a fost facuta o expertiza grafologica a semnaturii de pe acel document. Pina acum nu a aparut nici o informatie de la CNSAS privind aparitia unor noi elemente in dosarul lui Dumitru. In ciuda acestor fapte, politicienii PSD au continuat atacurile la Mircea Dumitru.

Toate aceste atacuri se deruleaza dupa un scenariu binecunoscut profesionistilor in manipulare: calomniaza, calomniaza, ca tot ramine ceva. Deranjul produs de ministrii tehnocrati Voiculescu si Dumitru in interiorul sistemelor osificate din sanatate si educatie, anchetele DNA – toate slabesc sisteme corupte care isi joaca acum, in campania electorala, ultimele sanse de supravietuire.

Atacurile vor continua pina la finalul campaniei electorale. Vor intra in malaxor si alti ministri, judecatori si procurori care isi fac treaba. E dezarmant si descurajator pentru multi dintre ei, dar e important sa le spunem ca ei merg pe drumul corect.

Si inca ceva: aceste facaturi de presa sint demontate aproape instant de publicul activ. Internetul da prilejul ventilarii unor asemenea manipulari, dar ofera si instrumentele necesare pentru ca publicul sa verifice singur faptele si sa comunice. Mobilizarea rapida pe Facebook si pe site-urile responsabile (iata un exemplu excelent de deconstructie a minciunii in Vice) ne arata ca minciuna are picioare din ce in ce mai scurte intr-o epoca in care viteza de circulatie a informatiei e atit de mare. Un mic secret pentru marii strategi din spatele acestor atacuri: lumea a mai facut ceva pasi de cind ati ramas voi captivi cu nasul in televizor 🙂

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro