Sari direct la conținut

După vizita la Trump, Viktor Orban l-a sunat pe Putin. Cei doi au vorbit o oră despre conflictul din Ucraina: „Sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului”

HotNews.ro
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

În discuția cu Vladimir Putin, Viktor Orban și-a exprimat interesul de a facilita o abordare comună a modalităților de soluționare a conflictului, a anunțat un comunicat oficial al Kremlinului, citat de publicația rusă Kommersant.

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban au discutat la telefon, la inițiativa liderului de la Budapesta, a anunțat marți Kremlinul, potrivit Kommersant.

Cei doi au făcut schimb de opinii cu privire la conflictul ruso-ucrainean și au discutat despre posibilitatea rezolvării acestuia pe cale diplomatică. De asemenea, au abordat proiecte energetice reciproc avantajoase, precum și cooperarea comercială și economică dintre cele două țări, scrie Kommersant, citând comunicatul oficial.

„Viktor Orban și-a exprimat interesul de a facilita o abordare comună a modalităților de soluționare a crizei (din Ucraina), inclusiv luând în considerare contactele sale cu o serie de lideri occidentali”, a anunțat Kremlinul.

Vladimir Putin, la rândul său, „a expus evaluări fundamentale ale evoluțiilor actuale din jurul Ucrainei și linia distructivă a regimului de la Kiev, care continuă să excludă posibilitatea unei soluționări pașnice a conflictului”, a spus Kremlinul.

„Cele mai periculoase săptămâni ale războiului Rusia-Ucraina”

Discuția, care a avut loc după vizita lui Orban la Mar-a-Lago și întâlnirea sa cu președintele ales al SUA, Donald Trump, a fost anunțată ulterior și de premierul maghiar.

„Am avut o conversație telefonică de o oră în această dimineață cu președintele Putin. Acestea sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului Rusia-Ucraina”, a declarat Orban pe X.

„Facem toate demersurile diplomatice posibile pentru a pleda în favoarea unei încetări a focului și a negocierilor de pace”, a spus el.

Ungaria a păstrat relații diplomatice și economice calde cu Moscova chiar și după invazia rusă la scară largă a Ucrainei în 2022, refuzând să trimită ajutor militar Kievului și opunându-se vocal sancțiunilor UE împotriva Rusiei, deși în cele din urmă a votat pentru fiecare dintre pachete.

Misiunea „de pace” a lui Orban

Discuția este a doua convorbire telefonică a lui Putin cu un lider european în ultimele săptămâni, după ce șeful de la Kremlin a avut o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz.

În iulie, Viktor Orban s-a deplasat la Kiev într-o „misiune de pace” pentru a purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar apoi a făcut o vizită neanunțată la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Ulterior, el a afirmat că are „ași în mânecă” pentru a rezolva conflictul ruso-ucrainean. Majoritatea statelor membre ale UE au condamnat însă vizita sa în Rusia și au subliniat că acesta nu reprezintă politica Uniunii Europene.

Rusia nu face concesii

Ministerul rus de Externe a anunțat miercuri că Moscova nu este pregătită să facă concesii în ceea ce privește Ucraina și că propunerile președintelui Vladimir Putin privind modalitățile de încheiere a conflictului sunt cele care trebuie puse în aplicare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut aceste comentarii după ce a fost întrebată despre apelul făcut duminică de președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru o încetare imediată a focului și negocieri între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt „nebuniei”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut presiuni pentru ca țara sa să fie invitată să se alăture NATO, a răspuns la comentariile lui Trump afirmând că Kievul are nevoie de garanții de securitate eficiente.

Zaharova a declarat că oricine a crezut că Rusia va face concesii cu privire la Ucraina are fie o memorie scurtă, fie nu cunoaște suficient subiectul.

INTERVIURILE HotNews.ro