Sari direct la conținut

Kremlinul nu neagă că Rusia a primit rachete balistice din Iran. Peskov: „Dezvoltăm cooperarea în toate domeniile, inclusiv în cele mai sensibile”

HotNews.ro
Kremlinul nu neagă că Rusia a primit rachete balistice din Iran. Peskov: „Dezvoltăm cooperarea în toate domeniile, inclusiv în cele mai sensibile”
Exerciții militare ale Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, cu rachete cu rază lungă de acțiune, 2 august 2023. Sursa foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Întrebat luni despre informațiile publicate de The Wall Street Journal (WSJ) conform cărora Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Kremlinul a afirmat că Teheranul este partenerul Rusiei și că cele două țări dezvoltă dialogul în toate domeniile, scriu Reuters și AFP.

WSJ a citat oficiali americani și europeni, a căror identitate nu a fost dezvăluită, care au declarat că Iranul a trimis rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oficialii ruși au văzut articolul, dar că nu toate astfel de relatări ale presei sunt corecte, fără a nega însă veridicitatea informației referitoare la rachetele iraniene.

„Iranul este importantul nostru partener, ne dezvoltăm relațiile comerciale și economice, ne dezvoltăm cooperarea și dialogul în toate domeniile posibile, inclusiv în cele mai sensibile”, le-a spus Peskov reporterilor.

Teheranul și Moscova s-au apropiat după ce Rusia a ordonat invazia din Ucraina, în februarie 2022, Iranul furnizând dronele sale Shahed (drone kamikaze) armatei ruse.

Relatările privind transferul de rachete iraniene către Rusia reprezintă un „război psihologic”, a declarat luni un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluției, Fazlollah Nozari, potrivit presei de stat.

Orice livrare iraniană de rachete balistice către Rusia ar marca o escaladare bruscă a războiului din Ucraina, a afirmat vineri Washingtonul.

„Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett.

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis că este profund preocupat de informaţiile privind posibilul transfer iminent de rachete balistice iraniene către Moscova.

Într-un comunicat de presă, ministerul a menţionat că intensificarea cooperării militare între Teheran şi Moscova este o ameninţare pentru Ucraina, Europa şi Orientul Mijlociu şi a cerut comunităţii internaţionale să crească presiunea asupra Iranului şi Rusiei.

Reuters scria în luna august că Rusia aştepta livrarea iminentă a sute de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360 din Iran şi că zeci de militari ruşi erau antrenaţi în Iran pentru arme ghidate prin satelit pentru a fi utilizate eventual în războiul din Ucraina.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro