Sari direct la conținut

Kremlinul nu vrea ca Vladimir Putin să fie comparat cu fostul lider sovietic Nikita Hrușciov: „Putin este Putin”

HotNews.ro
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a cerut ca președintele rus Vladimir Putin să nu fie comparat cu fostul lider sovietic Nikita Hrușciov, afirmând că acest lucru nu este potrivit, conform Lenta.

„Comparațiile nu sunt potrivite, Putin este Putin iar Hrușciov a fost Hrușciov, Dumnezeu să-i odihnească sufletul”, le-a răspuns Dmitri Peskov jurnaliștilor de la Moscova după ce aceștia l-au întrebat dacă actuala situație din Ucraina poate fi comparată cu criza rachetelor cubaneze din 1962, când Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost în pragul unei conflagrații nucleare.

„Nu cred că Putin poate fi comparat cu nimeni aici”, a subliniat el.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că în ambele cazuri este vorba de o ciocnire între Rusia și „Occidentul colectiv”, condus de Washington.

Sintagma cu „Occidentul colectiv” este una dintre favoritele propagandei de la Moscova, care încearcă să îi convingă pe ruși prin folosirea acestui termen că Moscovei nu este învinsă în Ucraina de către forțele armate ale Kievului, ci de NATO și aliații săi.

Vladimir Putin a folosit el însuși în mod repetat acest termen în discursuri ale sale.

„Aceste situații sunt similare dar, pe de altă parte, nuanțele, desigur, sunt diferite”, a concluzionat Dmitri Peskov.

Cum a ajuns Kremlinul să vorbească despre compararea lui Vladimir Putin cu Nikita Hrușciov

Jurnaliștii ruși l-au întrebat despre această comparație în timpul conferinței sale de presă după ce Yakov Kedmi, un politolog israelian cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a sugerat conducerii de la Moscova să folosească criza rachetelor cubaneze pentru a face o paralelă cu actualul război din Ucraina, declanșat de Putin pe 24 februarie.

Potrivit acestuia, un fost politician și diplomat care a făcut carieră în Rusia, la acea vreme Moscova era capabilă să „asedieze” Washingtonul, lucru care se poate repeta din nou.

Kedmi a susținut în cadrul unui interviu acordat pe Youtube că criza din 1962 a fost rezolvată nu datorită unui compromis, ci ca urmare a unui ultimatum dat de Hrușciov Statelor Unite.

„[Președintele american John] Kennedy a primit un ultimatum cu un cuțit în gât”, a declarat, printre altele, politologul israelian.

Urmărește ultimele evoluții din a 272-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro