Sari direct la conținut

Kremlinul respinge afirmațiile privind „campania de sabotaj” a Rusiei asupra Jocurilor Olimpice: „O altă farsă și acuzație nefondată”

HotNews.ro
Kremlinul respinge afirmațiile privind „campania de sabotaj” a Rusiei asupra Jocurilor Olimpice: „O altă farsă și acuzație nefondată”
Dmitri Peskov, secretarul de presă al președinției ruse, într-un interviu la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), 7 iunie 2024. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul a respins luni speculațiile presei occidentale potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele seriei de atacuri asupra sistemului feroviar francez, acuzând mass-media din Occident că încearcă frecvent să dea vina pe Moscova pentru orice, fără dovezi, scriu Reuters și The Moscow Times.

Sabotorii au atacat rețeaua feroviară a Franței într-o serie de atacuri care au avut loc vineri dimineață în întreaga țară, provocând haos în sistemul de transporturi și expunând lacunele de securitate cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat sâmbătă că nu poate exclude implicarea străină în atacul care a sabotat stațiile de semnalizare și cablurile de pe rețeaua feroviară de mare viteză (TGV) a țării, iar unele publicații occidentale au dat vina pe Rusia, în timp ce altele au sugerat că activiștii de stânga sunt mai degrabă vinovați.

Întrebat despre speculațiile din presă potrivit cărora Rusia ar fi în spatele atacurilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor: „Acestea sunt doar cele mai recente falsuri – mai multe acuzații nefondate”.

„Adevărul este că există o mulțime de astfel de publicații de calitate slabă, și chiar și unele respectate, care în ultima vreme nu s-au ferit să facă orice pentru a acuza Rusia pentru tot ceea ce se întâmplă”, a declarat Peskov.

„Acest lucru nu le ajută imaginea de surse credibile de informații”, a continuat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Duminică, NBC News a relatat că actele de sabotaj asupra rețelei franceze de trenuri de mare viteză înainte de ceremonia de deschidere arată o gamă largă de amenințări la adresa securității Jocurilor Olimpice, inclusiv o „campanie de sabotaj susținută de Rusia”.

Dmitri Peskov a catalogat acest articol, fără a se referi explicit la NBC News, drept „o altă farsă și acuzație nefondată”.

Autoritățile franceze au anunțat că rețeaua feroviară a redevenit funcțională până luni dimineața.

Gerald Darmanin a spus luni că Franța suspectează că în spatele sabotajului rețelei feroviare se află membri ai unor grupări de extremă-stânga.

INTERVIURILE HotNews.ro