Sari direct la conținut

Kremlinul spune că este „imposibil” de știut dacă Vladimir Putin va merge la înmormântarea lui Prigojin

HotNews.ro
Vladimir Putin, la slujba de Înviere, Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia
Vladimir Putin, la slujba de Înviere, Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

Kremlinul a declarat vineri că este „imposibil” de știut dacă președintele Vladimir Putin va participa la înmormântarea lui Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner și cel care până în urmă cu doar câteva luni era poreclit „bucătarul” liderului de la Kremlin, relatează Reuters.

„Dacă ați ascultat cu atenție comentariile președintelui Rusiei, el a spus că toate testările necesare, inclusiv testele genetice, vor fi efectuate. Rezultatele oficiale vor fi publicate de îndată ce sunt gata pentru a fi publicate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce a fost întrebat în timpul conferinței sale de presă dacă poate confirma moartea lui Prigojin.

El a făcut astfel referire la afirmațiile făcute de Putin joi seara în timpul unei întrevederi televizate de la Kremlin cu Denis Pușilin, șeful separatiștilor din regiunea Donețk. Putin a calificat moartea lui Prigojin după ce avionul său s-a prăbușit miercuri în regiunea Tver drept o „tragedie”, afirmând totodată că fostul șef al mercenarilor Wagner a făcut „multe greșeli grave în viață”.

Peskov a mai susținut astăzi că Putin nu s-a întâlnit recent cu Prigojin, subliniind totodată că nu este clar cât de mult vor dura testările genetice și celelalte investigații necesare pentru a elucida circumstanțele tragediei și celelalte elemente necesare.

El a invocat acest lucru după ce jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin l-au întrebat dacă președintele rus va participa la înmormântarea lui Prigojin.

„Nu există deocamdată o dată pentru înmormântare, deci este imposibil să vorbim în vreun fel despre acest lucru. Singurul lucru pe care îl pot spune este că președintele are un program mai degrabă încărcat în momentul de față”, a declarat Dmitri Peskov.

Kremlinul denunță o „minciună absolută” privind moartea lui Prigojin

Peskov a abordat în conferința sa de presă și speculațiile potrivit cărora Prigojin ar fi fost asasinat la ordinele Kremlinului din cauza rebeliunii militare pe care a pornit-o în noaptea dintre 23 și 24 iunie.

„Acum există o mulțime de speculații privind prăbușirea avionului și morțile tragice ale pasagerilor avionului, inclusiv a lui Evgheni Prigojin. Desigur, în Occident toate aceste speculații sunt prezentate dintr-un unghi binecunoscut”, le-a spus el reporterilor de la Moscova.

„Toate acestea sunt o minciună absolută iar aici, când se relatează despre acest subiect, este nevoie să vă bazați pe fapte. Deocamdată nu sunt cunoscute multe date. Ele trebuie stabilite în cursul acțiunilor de investigație”, a mai spus el.

Mai mulți oficiali occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, și-au exprimat rezervele vizavi de faptul că moartea lui Prigojin ar fi un accident.

„Nu sunt surprins. În Rusia nu se întâmplă multe lucruri în spatele cărora nu este Putin, dar nu știu destule pentru a ști răspunsul”, a spus șeful de la Casa Albă joi, la câteva ore după vestea morții lui Prigojin, fiind întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect.

Ministerul rus de externe a criticat vineri această afirmație a lui Biden și alte comentarii ale sale pe subiect, afirmând că arată o lipsă a tactului diplomatic.

Urmărește ultimele evoluții din a 548-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro