Sari direct la conținut

Kronospan, amenintata cu suspendarea activitatii

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Garda Nationala de Mediu a recomandat suspendarea autorizatiei pentru instalatia de producere a rasinilor ureoformaldehidice

Societatea Kronospan Sebes este amenintata cu intreruperea activitatii, dupa ce Garda Nationala de Mediu (GNM) a dispus Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu emiterea unor notificari in scopul suspendarii autorizatiei integrate de mediu pentru instalatia de producere a rasinilor ureoformaldehidice, respectiv a autorizatiei de mediu pentru fabricarea placilor din fibra de lemn tip

MDF. Decizia conducerii GNM a fost luata in urma unui control efectuat la societatea din Sebes.

„In urma controlului, comisarii GNM au constatat ca societatea nu respecta in totalitate prevederile autorizatiei integrate de mediu si a autorizatiei de mediu.

Astfel, nu a fost indeplinita obligatia de monitorizare si reducere a nivelului de miros pentru diminuarea disconfortului produs locuitorilor din zona, nu s-au efectuat determinari la indicatorul pulberi, la instalatia de exhaustare (hala rasini pulbere), nu a fost realizata tinerea evidentei gestiunii deseurilor pentru toate tipurile de deseuri generate, nu a fost realizata gestionarea si depozitarea corespunzatoare a deseurilor generate pe amplasament si s-au inregistrat deficiente in modul de etichetare a substantelor chimice periculoase”, a declarat directorul GNM, Octavian Popescu.

Reprezentantii Kronospan s-au aratat surprinsi de decizia GNM. „Suntem neplacut surprinsi de anuntul facut azi de Garda de Mediu, in conditiile in care nici pana in prezent nu am primit, in ciuda insistentelor noastre, vreo informare oficiala cu privire la controalele efectuate in ultima perioada de catre autoritati asupra activitatii companiei.

Am asteptat un raspuns concret, date clare cu privire la masuratorile efectuate si am declarat constant ca suntem dispusi sa luam toate masurile necesare in cazul in care exista aspecte care trebuie remediate”, a declarat directorul de productie al Kronospan Sebes, Adrian Bacila.

Reprezentantii companiei au mai spus ca o eventuala suspendare a acordului de mediu ar putea opera numai la sfarsitul unui termen de 30 de zile, timp in care deficientele semnalate ar putea fi remediate.

„Consideram ca interesul autoritatilor este sa rezolve problemele aparute, nu sa dispuna masuri extreme. Vorbim de o companie cu 500 de angajati, mii de furnizori si o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro”, a adaugat Bacila.

Extindere

Scandalul in jurul fabricii din Sebes a inceput dupa ce firma a anuntat ca intentioneaza constructia unei noi linii de producere a formaldehidei, cu o capacitate dubla fata de cea existenta. Fabrica de producere a formaldehidei a fost adusa si ridicata pe platforma industriala, fara ca firma sa aiba toate avizele necesare, lucru recunoscut si de catre reprezentantii ei.

Mai mult, instalatia importata din Franta este second hand, fiind inregistrate doua explozii ale unor supape. Directorul fabricii chimice a Kronospan, Alexandru Antal, a declarat ca incidentele care s-au produs in Franta nu sunt anormale in cazul unor asemenea instalatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro