Sari direct la conținut

La bordul unui submarin nuclear „totul se schimbă într-o clipă”

HotNews.ro
La bordul unui submarin nuclear „totul se schimbă într-o clipă”
Membru al echipajului submarinului cu propulsie nucleară „USS Minnesota”, fotografiat la sosirea acestuia în largul Australiei pe 26 febraurie, FOTO: Colin Murty / AP / Profimedia

„Rolul submarinului de atac rapid este atât de dinamic, încât totul se schimbă într-o clipă”, a declarat comandorul american Jeffrey Corneille pentru Reuters în timp ce se afla la bordul submarinului cu propulsie nucleară USS Minnesota, în largul coastei de vest a Australiei.

„De îndată ce șeful meu spune plecăm, plecăm”, a subliniat Corneille, comandantul submarinului într-un interviu acordat Reuters luna trecută și publicat acum de agenția de presă.

Pe un perete al submarinului Minnesota este expusă o scrisoare din 2018 de la secretarul apărării al SUA, în care se exprimă recunoștința pentru activitatea sa în domeniul războiului antisubmarin și al culegerii de informații în Europa.

A face un adversar să se gândească de două ori înainte de orice acțiune „nu este important doar pentru Statele Unite, ci este important ca toți partenerii noștri să colaboreze pentru a ajunge la acest rezultat”, a spus Corneille.

Recent, submarinul și-a mutat portul de bază din Hawaii în Guam, devenind astfel primul submarin din clasa Virginia dislocat într-un avanpost din Pacific.

„În caz de conflict, acolo ne reaprovizionăm, efectuăm reparații și ne reînarmăm”, a declarat căpitanul Neil Steinhagen, comandantul Escadrilei 15 de submarine din Guam, care include patru submarine de atac cu propulsie nucleară din clasa Los Angeles, alături de Minnesota.

O escală în portul HMAS Stirling face parte din pregătirile pentru sosirea a sute de militari ai Marinei SUA în 2027, precum și pentru ca australieni să se alăture echipajelor submarinelor din clasa Virginia, o altă clasă de submarine americane cu propulsia nucleară.

„Rezervorul de benzină” ce ține 34 de ani pentru submarinele Virginia le oferă viteza necesară pentru a-și urmări adversarul, a spus Steinhagen, referindu-se la diferența dintre propulsia nucleară și flota australiană îmbătrânită de submarine diesel-electrice, care se ascund și ascultă în punctele strategice din Indo-Pacific.

INTERVIURILE HotNews.ro