La ce să vă așteptați dacă ajungeți la Camera de gardă de la Ponderas, explică dr. Aura Moise, coordonator Urgențe: „Un beneficiu care scurtează aflarea diagnosticului este că avem laborator de analize. Pentru majoritatea analizelor, rezultatele vin în aproximativ 5 minute”

Camera de gardă de la Ponderas Academic Hospital funcționează 24 de ore pe zi, șapte zile din
șapte, și oferă servicii medicale de urgențǎ, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dr. Aura Moise, medic primar în Medicina de urgență, coordonatoarea Camerei de gardă pentru adulți de la Ponderas Academic Hospital, explică felul în care departamentul este organizat astfel încât pacienții să beneficieze rapid de evaluările medicale și investigațiile de care au nevoie, chiar și în perioadele aglomerate, cum sunt sărbătorile și weekend-urile.
Camere de gardă separate pentru copii și adulți
Repede și bine. Două cuvinte extrem de importante care, pentru dr. Aura Moise, se traduc prin timpi scurți de așteptare pentru pacienți în triaj, analize și investigații medicale țintite, cu rezultate rapide care să ajute diagnosticul corect și începerea tratamentului. Iar lucrul acesta nu e deloc greu atunci când îți place ceea ce faci și ai alături de tine o echipă unită și capabilă să performeze, spune medicul.
Există, de fapt, două camere de gardă la Ponderas Academic Hospital: una pentru adulți și alta pentru copii, subliniază dr. Aura Moise. Cu organizare similară, dar cu intrări, recepții și triaj separate. „Pacientul care ajunge la Camera de gardă este preluat de asistentul de triaj care face o primă evaluare. Noi îi spunem evaluare epidemiologică, adică încercăm să separăm pacienții cu potențial infecțios – cu febră, cu patologii respiratorii, cu patologii digestive – adică pe cei cu potențial de a transmite și celorlalți. Aceștia sunt evaluați și triați într-o zonă separată, numită izolator”, explică dr. Aura Moise.
Dacă nu sunt suspiciuni de patologii infecțioase sau transmisibile, după o primă evaluare – care include măsurarea tensiunii, a pulsului, un mic interviu realizat în zona de triaj – pacientul este preluat de medicul urgentist. „Medicul a fost deja informat de către asistentul de triaj de motivul prezentării pacientului și de localizarea lui în departament, astfel că pasul următor este evaluarea medicală: analize de sânge și investigații imagistice, dacă se impun. Adică radiografie, ecografie, tomografie computerizată. Acestea sunt principalele investigații imagistice, accesibile rapid la noi și utile în situații de urgență”, subliniază medicul.
Există și posibilitatea de a se efectua și RMN de screening pentru acei pacienți care au suferit accidente vasculare, dacă există prezentări de natură neurologică acută. „Încercăm să ajutăm rapid pacienți cu dureri, cu vărsături, oferindu-le tratament antialgic si hidratare, să le oferim un minimum de ajutor până depistăm cauza problemei”, subliniază dr. Aura Moise.
În fața rezultatelor biologice și imagistice, pacienții sunt ghidați către specialitatea potrivită. „Dacă pentru un pacient nu se impune evaluare de specialitate va fi externat din Camera de gardă cu recomandări și un plan de tratament, astfel încât să știe ce are de făcut mai departe. Dacă se impune un consult de specialitate, acesta va fi solicitat și va fi efectuat în Camera de gardă”, subliniază coordonatoarea.
Specialitățile cu o prezență constantă în Camera de gardă pentru adulți sunt cele de Chirurgie generală, de Medicină internă, Gastroenterologie, Cardiologie, Neurologie, Ortopedie, Urologie și Terapie Intensivă (în cazuri grave). Medicii care asigură constant aceste specialități sunt medicii spitalului Ponderas. Ei sunt anunțați de suspiciunea de diagnostic, de rezultatul investigațiilor, cei care evaluează pacientul oferindu-i mai departe fie internarea, fie un plan de tratament ulterior.
Cum se face triajul
Timpul petrecut de pacient din momentul în care a ajuns la Camera de gardă este un aspect foarte important la Ponderas Academic Hospital. În funcție de codul de triaj, numărul de minute de aşteptare este mai mare sau mai mic. Pacienții cu cod roșu au prioritate în fața tuturor celorlalți. „Facem o clasificare a nivelului urgenței, conform codului de triaj național. În funcție de simptomele pacientului, tensiune, puls, temperatură și starea generală, el primește o anumită clasificare. Și avem de la urgență cod roșu – în care medicul trebuie să fie imediat prezent – până la cod galben (15 minute) sau verde (60 de minute), ceea ce echivalează cu timpi de așteptare mai mari. La noi, în mod particular, pacientul vine, este evaluat imediat –un minut sau două, cât durează să măsori niște constante în zona de triaj – intră pe un pat liber și primește evaluarea medicului”, subliniază medicul.
Un mare avantaj, care ajută foarte mult, este existența unui laborator de analize chiar în Camera de gardă. Acesta scurtează semnificativ timpul de așteptare pentru aflarea diagnosticului și începerea tratamentului. Asta pentru că, spre deosebire de laboratorul spitalului, care procesează analize pentru pacienții din tot spitalul, cel din Urgență oferă rezultatele mai rapid. Medicul explică faptul că, în situații critice, cum ar fi o sângerare gravă, are nevoie imediat de rezultate – de exemplu, hemoglobina – și cu acest laborator rapid poate primi răspunsul în mai puțin de un minut. Astfel, poate lua rapid decizii și pregăti ce e necesar pentru salvarea pacientului.
Cu laboratorul din Camera de gardă, rezultatele majorității analizelor vin în aproximativ cinci minute sau în cazul enzimelor cardiace, în 20 de minute.
Accesul la Computerul Tomograf al spitalului poate fi extrem de rapid în cazul urgenței de cod roșu. În caz de urgență imediată, anunțăm departamentul de Imagistică, iar echipa de acolo ne așteaptă pentru a face investigația cât mai repede posibil. Pentru urgențele care nu necesită intervenție imediată, timpul de efectuare a investigației poate varia între 30 de minute și o oră, timp în care instituim tratament și asteptăm rezultatul analizelor.
În Camera de Gardǎ pediatrie, pacienții beneficiază de evaluare, diagnostic și, dacă este necesar, de tratament sub supraveghere medicală. În funcție de starea copilului, acesta poate fi internat în secțiile de pediatrie ale spitalului, poate fi direcționat către alte unități medicale, unde va primi îngrijirea adecvată sau tratamentul poate continua acasă.
Motivele pentru care vin pacienții

Într-o zi normală de lucru, la Camerele de gardă de la Ponderas Academic Hospital ajung aproximativ 50 de pacienți adulți și 60 de pacienți copii, în timp ce, în perioada sărbătorilor legale, cifra se poate dubla.
În perioada Crăciunului, ca și în perioada Paștelui, cei mai mulți pacienți au venit cu patologii digestive: colici biliare, gastroenterocolite, pancreatite. În sezonul de primăvară, avem foarte multe prezentări cu febră, simptome de viroze respiratorii și pneumonii. Și în această primăvară am avut foarte multe cazuri de acest tip, întrucât au fost schimbări bruște de temperatură care au sensibilizat sistemul imunitar.
Pe lângă prezentările pentru apendicite, colecistite, gastroenterocolite, diverticulite – care sunt inflamații în zona colonului, pacienții adulti se mai prezintă și pentru senzație de amețeală care poate fi de natură ORL sau neurologică. O categorie aparte de pacienți este formată din cei cu probleme urologice, de litiază renală – adică piatră la rinichi.
Pentru aceștia din urmă, durerile sunt furtunoase, dar, din fericire, există soluții de intervenție rapidă în momentul în care piatra este identificată. „Avem, de asemenea, numeroși pacienți care se prezintă pentru probleme cardiologice, dar și persoane cu antecedente oncologice, care dezvoltă diverse complicații – infecții, tromboze sau chiar probleme ce necesită intervenții chirurgicale. În plus, spitalul are un număr mare de pacienți bariatrici, care au fost operați și care necesită sprijin pentru hidratare și monitorizarea evoluției după intervenție. Din acest motiv, întâlnim frecvent și astfel de cazuri în Camera de gardă”, completează medicul lista pacienților care vin pentru a primi îngrijiri.
Oricine se poate adresa Camerei de gardă de la Ponderas. „Recomandăm ca orice persoană care experimentează dureri toracice, dificultăți de respirație, dureri abdominale, greață, vărsături, febră mare, tulburări de tranzit sau semne neurologice precum amorțirea unui braț sau dificultăți de vorbire să se prezinte la Camera de gardă. Dacă observi că cineva drag are dificultăți de vorbire sau de orientare, le poți considera o urgență neurologică reală, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai repede posibil, ideal în prima oră de la debutul simptomelor. Alături de medicul neurolog de gardă, avem posibilitatea de a face proceduri și tratamente care pot recupera semnificativ starea pacientului. Cu cât se ajunge mai repede în cazul unor urgențe cardiologice sau neurologice, cu atât şansele de salvare și recuperare sunt mai mari.”
Imagiștii și chirurgii deschid lista specialiștilor
Dintre specialitățile medicale, un sprijin esențial pentru medicii de urgență îl reprezintă echipa de Imagistică, urmatǎ de chirurgi și, bineînțeles, de medicii din celelalte specialități medicale. „Pentru pacienții care se prezintă cu dureri abdominale, greață și vărsături, prioritatea medicului de urgență este să excludă o posibilă urgență chirurgicală. Astfel, se evită riscul ca pacientul să fie expus unei situații care i-ar putea pune viața în pericol, prin identificarea rapidă a unei eventuale afecțiuni grave”, punctează Dr. Aura Moise.
Pentru ca lucrurile să decurgă normal, chiar și în situații de criză când numărul pacienților care vin la Camera de gardă este mare, ai nevoie de o echipă bine sudată, cu o capacitate mare de răspuns. „Susținerea pe care o am din partea medicilor de gardă din spital este foarte bună. Suntem un colectiv care, în momentele de criză, lucreazǎ foarte bine împreunǎ.”
Linii suplimentare de gardă în liberele oficiale

În perioada sărbătorilor și a zilelor libere, la Camera de gardă din Ponderas Academic Hospital se suplimentează numărul de medici și asistenți medicali, deoarece se preconizează un flux mai mare de pacienți care necesită îngrijiri. „Momentele în care sunt multe prezentări și cazuri grave, iar Camera de gardă devine aglomerată, sunt foarte sensibile. Există riscul ca timpul de așteptare al pacienților să crească, pentru că nu putem să-i preluăm imediat în ordinea în care au ajuns, ci în funcție de gravitatea cazurilor. De aceea, este esențial să facem un triaj corect, să identificăm cine este în stare critică și necesită intervenție urgentă, și cine poate aștepta o perioadă pentru evaluare și analize. Este important să comunicăm clar și să explicăm realitatea situației, pentru că, într-adevăr, sunt momente dificile pentru pacienți, atunci când trebuie să schimbăm fluxul și să prioritizăm anumite cazuri”, adaugă dr. Aura Moise.
Câți kilometri aleargă un medic de Urgență într-o gardă aglomerată? Dr. Aura Moise spune că nu a avut timp să numere. A făcut-o inteligența artificială. Rezultatul? 30.000 de pași.
Articol susținut de Regina Maria