Sari direct la conținut

La gala de premiere TIFF s-a adoptat Proclamatia de la Cluj care coalizeaza lumea filmului impotriva lui Sergiu Nicolaescu

HotNews.ro

Cel mai important moment al ceremoniei de decernare a premiilor Festivalului International de Film Transilvania nu a fost nici premierea lui Liviu Ciulei, nici cea a lui Wim Wenders, Dorina Lazar, Ozana Oancea sau Victor Rebengiuc, ci lansarea Proclamatiei de la Cluj, ca reactie la incercarea legislativa a senatorului Sergiu Nicolaescu de a modifica concursul de proiecte cinematografice. Proclamatia a fost deja semnata de toti cineastii romani de la Cluj, dar e sustinuta si de Wim Wenders.

Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a spus pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca, gazda ceremoniei, ca Proclamatia de la Cluj e sustinuta si de Centrul National al Cinematografiei, precum si de Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Despre ce e vorba? Despre incercarea de a bloca votarea unui act normativ initiat de Sergiu Nicolaescu pentru a modifica OG 39/2005, act normativ votat deja in Senat la data de 17 mai 2010, prin care cinematografia risca sa revina la un „sistem centralizat si depasit”, prin „evaluarea discretionara a proiectelor dupa modelul admis/respins”.

Respectivul proiect urmeaza sa fie discutat saptamana viitoare in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, urmand sa fie pe urma supus votului in plen.

Proclamatia de la Cluj, care a fost citita de Victor Rebengiuc, e semnata de toti cineastii romani de la TIFF, printre care de Radu Muntean, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Calin Peter Netzer, Tudor Giurgiu, Andrei Ujica, Radu Gabrea, Razvan Radulescu, Alexandru Solomon, precum si de actori (Victor Rebengiuc, Maria Popistasu), scenaristi (Alexandru Baciu), directori de imagine (Vivi Dragan Vasile, Liviu Marghidan, Tudor Lucaciu), producatori (Ada Solomon, Oana Giurgiu, Anca Puiu).

Au fost pe urma invitati pe scena semnatarii proclamatiei, dar si cei care sunt de acord cu ea. Scena nu s-a umplut ochi, asa cum s-a dorit, dar momentul a fost cel mai aplaudat moment al serii. Insusi Wim Wenders a urcat pe scena pentru a-si sustine noii prieteni romani alaturi de care a petrecut o saptamana care, asa cum spusese cand a primit Premiul pentru intreaga activitate, l-a facut sa creada in cinematograful romanesc mai mult ca inainte.

Tudor Giurgiu le-a spus strainilor ca li se va deschide o lista de semnaturi si pentru ei, daca vor sa semneze, adaugand ca „politicienii se tem mai mult de Europa decat de noi”.

Cand a inmanat putin mai tarziu Trofeul Transilvania, Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, n-a facut nicio referire la proclamatie si la eventualul sprijin al institutiei pe care o conduce, dar a promis ca ministerul va sprijini la anul Festivalul Transilvania cu la fel de multa generozitate cu cata sustine festivalurile de teatru de la Sibiu si Craiova.

Imagine din
Imagine din „Poveste anodina”,
care a luat Trofeul Transilvania
Foto: tiff.ro

Proclamatia de la Cluj a fost cel mai intens moment al galei care nu a beneficiat din pacate de prezenta lui Liviu Ciulei – care s-a adresat spectatorilor dintr-un mesaj video si a carui omagiere cu Premiul de Excelenta a fost prefatata de cuvintele frumoase ale actritei Irina Petrescu, lansata de el in „Valurile Dunarii”, si de Klaus Eder, presedintele Federatiei Internationale a Criticilor de Film, care a spus ca Liviu Ciulei este regizorul care l-a impresionat cel mai mult la TIFF si ca doreste ca cele trei filme ale sale sa fie prezentate si la alte festivaluri europene.

Un alt moment omagial a fost cel in care Dorina Lazar a primit Premiul pentru intreaga cariera. Actrita i-a rugat pe spectatori sa nu aplaude prea mult pentru ca va plange, dar a spus ca doreste ca la editiile urmatoare sa ia un premiu de interpretare pentru un film pe care il va face sub directia unui tanar regizor roman.

Cele doua filme romanesti din competitie s-au regasit in palmares, desi Trofeul Transilvania va pleca in Thailanda, la Anocha Suwichakornpong, autoarea filmului „Mundane Story”/”Poveste anodina”. Regizoarea s-a aflat la Cluj si a venit personal sa-si ridice premiul. Calin Peter Netzer a luat Premiul de regie pentru „Medalia de onoare”, ceea ce l-a facut sa impartaseasca publicului bucuria ca ia pentru prima oara un premiu de regie chiar in orasul natal. Protagonistul filmului sau, Victor Rebengiuc, a fost distins cu Premiul de interpretare masculina. „E al patrulea premiu pe care il primesc pentru acest film care mi-a adus cele mai multe premii din cariera mea”, a spus Victor Rebengiuc in momentul primirii distinctiei.

„Felicia, inainte de toate”, debutul Melissei de Raaf si al lui Razvan Radulescu, a primit Premiul pentru scenariu si Premiul de interpretare feminina – Ozana Oancea. Remarcabila debutanta intr-un rol principal in cinema, remarcata si de Wim Wenders, Ozana Oancea a primit si Premiul de debut oferit de un alt juriu pentru o performanta din programul Zilele Filmului Romanesc. Daca Razvan Radulescu a povestit reveria pe care o avea inainte de a face film ca va lua la un moment dat un premiu pentru cel mai bun film, reverie din care se trezea spunandu-si ca nu va reusi decat sa ia un premiu pentru scenariu, Ozana Oancea a fost atat de emotionata incat a multumit in vreo trei reprize, ultima oara baiatului sau, Barbu.

„Coborand de la etaj mi-am adus aminte ca purtam aceeasi camasa si la Berlinala”, a spus Florin Serban, care a luat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj din programul Zilele Filmului Romanesc, cu „Eu cand vreau sa fluier, fluier”. In schimb, Adrian Sitaru, autorul filmului „Colivia”, plecase de doua ore din Cluj spre Bucuresti (via Sibiu), asa ca a ratat primirea Premiului pentru scurtmetraj din Zilele Filmului Romanesc.

Iata mai jos palmaresul TIFF 2010:

  • Trofeul Transilvania – „Poveste anodina”/”Mundane Story” de Anocha Suwichakornpong (Thailanda)
  • Premiul Special al Juriului – „Ultima conversatie”/ „Last Conversation” de Noud Heerkens (Olanda)
  • Premiul de regie – Calin Peter Netzer pentru „Medalia de onoare”
  • Premiul de scenariu – Razvan Radulescu si Melissa de Raaf pentru „Felicia, inainte de toate”
  • Premiul de intepretare feminina – Ozana Oancea pentru „Felicia, inainte de toate”
  • Premiul de interpretare masculina – Victor Rebengiuc pentru „Medalia de onoare”
  • Premiul de imagine – „R” (Danemarca)
  • Premiul ZFR pentru lungmetraj – „Eu cand vreau sa fluier, fluier” de Florin Serban
  • Premiul ZFR pentru scurtmetraj – „Colivia” de Adrian Sitaru
  • Premiul de debut din ZFR – Ozana Oancea („Felicia, inainte de toate”)
  • Premiul de Excelenta – Liviu Ciulei
  • Premiul pentru intreaga cariera – Dorina Lazar
  • Premiul pentru intreaga cariera unei personalitati din cinematografia europeana – Wim Wenders
  • Premiul Publicului – „Grasii”/”Gordos” de Daniel Sanchez Arevalo (Spania)
  • Premiul pentru scurtmetraj din sectiunea Umbre – „The Twin Girls Of Sunset Street” de Marc Riba si Anna Solanas (Spania)
  • Premiul FIPRESCI – „Christmas Navidad” de Sebastian Lelio (Chile)
  • Premiul cititorilor „Adevarul de seara” editia de Cluj-Napoca pentru Cel mai bun film romanesc – „Marti, dupa Craciun” de Radu Muntean
  • Premiul HBO de scenariu pentru documentar – Pavel Cuzuioc pentru „Doina groparilor”
  • Premiul HBO de scenariu pentru scurtmetraj – Veronica Niculescu pentru „Curierul”
  • Premiul HBO de scenariu pentru lungmetraj – Lucian Tion pentru „Ronaldo si Iuliana”
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro