Sari direct la conținut

La mulți ani, barză! Să ne trăiești, rândunico! Astăzi este ziua mondială a păsărilor migratoare

HotNews.ro
Barză cu pui, Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia
Barză cu pui, Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Nu mai e niciun secret: oameni suntem și trăim în lumea păsărilor și animalelor. Pisica nu mai e a nimănui. Este urbană, niciun dubiu. Ursul a coborât din munte și a fost o vedenie aproape de București. Ne-a dat fiori ca niciodată. Vulpea și șacalul mănâncă neinvitați pe la periferiile Capitalei, la “Doi cocoși” sau la “Cocoșatul”. Porumbeii, pescărușii și ciorile ne asaltează asfaltul și mașinile. Atunci, nu-i firesc așa? Trebuie să ciocnim un pahar de șampanie cu păsările migratoare. Astăzi, este ziua lor. Să ne trăiască!

Sigur noi, oamenii, bem șampanie. Să vedem dacă ne răspund c-un cioc rândunica, barza, mierla, cinteza, macaleandru, stârcul, acvila de câmp, acvila țipătoare mică, capîntorsul și alte și alte astfel de vietăți. Cred că ne putem și-mbăta, de ce nu, barza și restul găștii migratoare își vede de cuib. Uite aici, dacă vrei să vezi, cu șampanie în pahar, cum au ieșit anul acesta puii de barză:

Și uite aici poți să te relaxezi până-n toamnă, clipă de clipă, văzând viața cuplului de berze, filmată LIVESTREAM de Societatea Ornitologică Română:

Stai cu gura căscată la LIVE STREAM cu berzele? Ce-ți spune, omule, migrația asta, forfota asta păsărească?

Ce simplu e cuibul. Fără credite și rate! Suntem poluați cu prostii, nu-i așa că tot prostii avem când privim sălbăticiunea asta de viață? Păi, ce simplă e viața, în fapt! Barza, vezi LIVE, n-are atâta balamuc pe cap. Un loc unde să pună capul. Un zbor să-și culeagă hrana.

Apoi, îți trece prin cap alta. Chiar dacă mergi kilometri, îți cauți Paradisul. E o lecție simplă despre opțiune în viață. Nu-i ușor, o știm noi, românii, avem o întreagă diaspora departe de noi. Și ei, vai cât de greu, e de căutat și de găsit un paradis. Nu-i ușor în străinătate, în înstrăinare.

Suntem în 2024, și nu trebuie uitat că e tot mai cald pe glob. Și cu cât e mai cald cu atât insecte nu mai sunt. Acum nu e vorba de barză cât e ea de barză, dar e vorba de insectele cu care barza se hrănește. Barza, rândunica trăiesc și ele într-o criză. O să mănânce de la Supermarket? Da, încălzirea globală duce natura în pragul unei crize. Nefiind umezeală, nici insectele nu mai sunt să zumzăie. Da, muștele, tânțarii, gușterii, care ne bâzâie pe noi, uite că-s tot mai puțini.

Bem un pahar de Ziua mondială a păsărilor migratoare, dar iată-ne în criză. Barza și rândunica nu vor să ciocnească cu noi, dacă nu le promitem o amprentă de carbon mai prietenoasă. Niciun pahar de șampanie nu se mai poate bea fără păcate, pe pământul ăsta, domle! Asta ne trebuia, să ne împrietenim cu vrăjmașii noștri de-o viață.

Cea mai frumoasă știre din lume:

Au înflorit Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie. Săptămâna viitoare e Festivalul bujorului

De ce s-au certat și bătut oamenii pentru pisica Joro din bibliotecă? De ce? De ce?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro