Sari direct la conținut

Lafarge, amendă uriașă pentru plata unei taxe de protecție către ISIS / Compania și-a recunoscut greșeala

HotNews.ro
Fabrica Lafarge din Siria, Foto: John Wreford/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Fabrica Lafarge din Siria, Foto: John Wreford/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lafarge şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost de acord să plătească 777,8 milioane de dolari pentru a rezolva o acuzaţie penală federală din SUA, legată de plăţile companiei franceze către ISIS şi către un alt grup terorist, pentru a menţine în funcţiune o fabrică de ciment în Siria, transmite CNBC.

Plăţile de 10,24 milioane de dolari către ISIS, Frontul al-Nusrah şi intermediari au fost făcute din august 2013 până în octombrie 2014 şi au avut loc chiar şi în timp ce gruparea teroristă răpea şi ucidea occidentali.

”Lafarge a recunoscut şi şi-a asumat responsabilitatea pentru crima sa uluitoare. Niciodată până acum o corporaţie nu a oferit sprijin material şi resurse organizaţiilor teroriste străine”, a declarat procurorul american Breon Peace într-un comunicat.

Biroul LUI Peace a declarat că directorii Lafarge Cement Syria au cumpărat materialele necesare fabricii lor de ciment din regiunea Jalabiyeh, din nordul Siriei, de la furnizori controlaţi de ISIS, şi au plătit ”donaţii” lunare către ISIS şi ANF, astfel încât angajaţii, clienţii şi furnizorii să poată trece punctele de control din jurul fabricii.

Lafarge Cement Syria ”a fost în cele din urmă de acord să facă plăţi către ISIS pe baza volumului de ciment pe care LCS l-a vândut clienţilor săi, pe care Lafarge şi directorii LCS l-au comparat cu plata ”taxelor””, a spus biroul Peace.

Un rechizitoriu împotriva Lafarge şi a fostei sale filiale siriene a fost deschis la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Brooklyn, New York, cu acuzaţie de conspiraţie pentru a oferi sprijin material unei organizaţii teroriste străine desemnate. Lafarge a pledat vinovată şi a fost condamnată la o audiere acolo.

Nicio persoană nu a fost acuzată în acest caz, dar autorităţile au declarat că ancheta lor este în desfăşurare.

”În mijlocul unui război civil, Lafarge a făcut alegerea de neconceput de a pune bani în mâinile ISIS, una dintre cele mai barbare organizaţii teroriste din lume, pentru a putea continua să vândă ciment.

Lafarge a făcut acest lucru nu doar în schimbul permisiunii de a-şi opera fabrica de ciment – ​​ceea ce ar fi fost destul de rău – ci şi pentru a-şi valorifica relaţia cu ISIS pentru un avantaj economic, solicitând asistenţa ISIS pentru a dăuna concurenţei Lafarge, în schimbul unei părţi din vânzările Lafarge”, a spus Peace.

Lafarge a fost achiziţionată de Holcim, din Elveţia, în 2015.

”Lafarge SA şi [Lafarge Cement Syria] şi-au acceptat responsabilitatea pentru acţiunile directorilor individuali implicaţi, al căror comportament a fost o încălcare flagrantă a Codului de conduită al Lafarge. Regretăm profund că acest comportament a avut loc şi am colaborat cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru a rezolva această problemă”, a spus Lafarge.

Holcim a spus într-o declaraţie pentru CNBC că susţine acordul la care a ajuns Lafarge cu DOJ.

Sursa info: news.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro