Sari direct la conținut

Laptele matern contine o substanta care distruge celulele canceroase

MedLive.ro

O substanta prezenta in laptele matern detine capacitatea de a distruge celulele canceroase, indica un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund si Universitatea Gothenburg din Suedia, publicat in revista PLoS One. Substanta, cunoscuta sub numele HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour Cells), a fost descoperita in urma cu mai multi ani, insa abia acum a putut fi testata pe oameni, relateaza Science Daily.

S-a constatat ca pacientii care sufera de cancer al vezicii urinare, tratati cu aceasta substanta, elimina prin urina celule canceroase moarte dupa fiecare sedinta de tratament, fapt care ii incurajeaza pe specialisti sa creada ca, in curand, s-ar putea crea un medicament eficient impotriva cancerului.

Descoperita din intamplare

HAMLET a fost descoperita din intamplare, in timp ce oamenii de stiinta studiau proprietatile antibacteriene ale laptelui matern. Cercetari suplimentare au demonstrat ca HAMLET contine o proteina si un acid gras, ambele aflate in componenta laptelui matern. Totusi, pana in prezent nu s-a demonstrat ca substanta complexa HAMLET este produsa spontan in lapte. Cu toate acestea, specialistii cred ca ea se poate forma in mediul acid din stomacul copiilor.

Experimente de laborator au demonstrat ca HAMLET poate distruge 40 de tipuri diferite de cancer, iar cercetatorii ii studiaza acum efectele asupra cancerului de piele sau tumorilor cerebrale. Foarte important este faptul ca HAMLET are proprietatea de a distruge celulele canceroase, fara sa afecteze celulele sanatoase.

Cum se integreaza substanta in organism

Specialistii de la Universitatea Gothenburg se concentreaza acum asupra modului in care HAMLET poate fi asimilata in tumorile canceroase. Cercetatorii Roger Karlsson, Maja Puchades si Ingela Lanekoff incearca sa inteleaga in profunzime modul in care substanta interactioneaza cu membranele celulare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro