Sari direct la conținut

Lasconi, apel la contracandidații ei: „Suntem în România, domnilor, nu la Moscova!”

HotNews.ro
Lasconi, apel la contracandidații ei: „Suntem în România, domnilor, nu la Moscova!”
Elena Lasconi Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Elena Lasconi a avut o reacție, vineri, în urma atacului făcut joi de Mircea Geoană la adresa jurnalistului Attila Biro, în contextul dezvăluirilor despre relațiile șefului de campanie al candidatului cu Rusia. „Suntem în România, domnilor, nu la Moscova!”, a spus ea.

Președinta USR se adresează tuturor candidaților la prezidențiale, cerându-le să „înceteze în a mai considera mass-media o anexă de partid și să oprească atacurile murdare la adresa jurnaliștilor”, referindu-se la atacul pe care Geoană l-a făcut la adresa jurnalistului de la Context.ro, Attila Biro, după dezvăluirile jurnalistice despre afacerile lui Rareș Mănescu, șeful său de campanie, cu un propagandist rus.

Elena Lasconi, fostă jurnalistă, amintește câteva episoade din cariera sa din televiziune, menționând că „sunt multe meserii frumoase în lume, dar vă spun, cu mâna pe inimă, meseria de jurnalist e chiar cea mai frumoasă”, iar de aceea, spune ea, „voi vorbi de fiecare dată atunci când libertatea presei va fi în pericol”.

„«Dacă eu ar trebui să decid între a avea un guvern fără presă sau o presă fără guvern, nu aș ezita în a alege a doua variantă». Aceste cuvinte, spuse acum mai bine de 200 de ani de Thomas Jefferson, ne reamintesc cât de important este să avem o presă liberă într-o democrație.

România are o democrație tânără, cu instituții fragile și excesiv politizate. Puterea se află în mâinile a câteva sute de oameni care se schimbă între ei pe funcții. De aceea, mai mult ca oricând, românii au nevoie de o presă liberă și independentă care să servească exclusiv interesul public”, a scris Elena Lasconi pe Facebook.

Candidata la Cotroceni nu este singura care a criticat dur declarațiile de joi ale lui Mircea Geoană. Atacul la adresa lui Biro a fost condamnat, joi seară, de mai mulți jurnaliști români, printre care Emilia Șercan, Mircea Barbu, Cristian Pantazi, Diana Oncioiu, dar și organizația Active Watch.

După publicarea investigației Context.ro, Mircea Geoană a acuzat o tentativă de kompromat și a cerut autorităților române să intervină acuzând că s-a încălcat „o linie roșie de interfață nepermisă a unei puteri străine în democrația țării mele”. Joi, la depunerea semnăturilor pentru candidatura în alegerile prezidențiale, Geoană a reiterat aceste acuzații și a lansat un atac la adresa jurnalistului Attila Biro prin reluarea unor acuzații nedovedite din trecut.

Puteți citi pe Context.ro ambele părți ale investigațiilor internaționale realizate de The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.

INTERVIURILE HotNews.ro