Sari direct la conținut

Laura Codruta Kovesi – castigatoarea premiului "Europeanul Anului" 2016, oferit de Reader's Digest

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a fost desemnata castigatoarea premiului Europeanul Anului 2016, oferit de Reader’s Digest, distinctie care recunoaste „lupta curajoasa si sustinuta impotriva coruptiei la nivel inalt”.

Potrivit unui comunicat transmis luni si citat de Agerpres, este a doua oara cand un roman castiga acest premiu.

„Distinctia recunoaste lupta curajoasa si sustinuta a Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA din Romania, impotriva coruptiei la nivel inalt. In calitate de sefa a agentiei in fruntea careia a fost numita in mai 2013, a trimis in judecata un fost prim-ministru si a pus sub acuzatie zeci de parlamentari, judecatori si magnati ai afacerilor. (…) Este a doua oara cand un roman castiga acest premiu; in anul 2010, l-a primit Iana Matei, presedintele fundatiei Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane. Laura Codruta Kovesi reprezinta un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader’s Digest le promoveaza”, precizeaza comunicatul transmis de Tarsago Romania.

Sursa citata precizeaza ca, in fiecare an, editorii Reader’s Digest din Europa nominalizeaza mai multi europeni care au avut o influenta majora asupra unei probleme contemporane presante si care au facut, prin rezultatele lor, ca lumea sa fie un loc mai bun pentru semenii lor.

„Numarul de februarie al tuturor editiilor europene ale revistei Reader’s Digest, a carei editie romaneasca este detinuta de Tarsago Romania, include un profil detaliat al Laurei Codruta Kovesi, semnat de Andrew Higgins, jurnalist la The New York Times. Acesta prezinta modul in care fosta jucatoare de baschet si studenta la Drept, care si-a urmat tatal in cariera de procuror, a declansat cel mai mare cutremur politic care a zguduit Romania de la caderea comunismului, in 1989”, se spune in comunicat.

Conform sursei citate, in articol se precizeaza ca, in primele noua luni ale anului trecut, DNA a dus acuzatii de coruptie impotriva a peste 800 de persoane.

„Printre cei pusi sub acuzare, in anul 2015, de DNA se numara patru ministri, zece primari ai unor orase mari, noua presedinti de consilii regionale si 14 fosti sau actuali membri ai Parlamentului. Un raport al Comisiei Europene a elogiat agentia condusa de Laura Codruta Kovesi pentru „rezultatele sale neintrerupte” in lupta impotriva coruptiei din Romania”, subliniaza comunicatul.

De asemenea, se mentioneaza ca, in prezent, aproape 120 de procurori lucreaza la peste 6.000 de cazuri de coruptie, in jur de 90 la suta dintre procese incheindu-se cu o condamnare.

In articol este citat si un sondaj realizat de INSCOP Research in septembrie 2015, conform caruia 61% dintre romani au declarat ca au incredere in DNA, sub conducerea Laurei Codruta Kovesi, in timp ce doar 12% aveau incredere in Parlament.

De la lansarea acestui premiu unic, in urma cu 21 de ani, revista a omagiat oameni care, fara a fi celebritati, s-au dedicat unor campanii umanitare privind probleme ca violul, tortura, traficul de persoane, HIV/SIDA si drepturile femeilor, dar si personalitati care au reusit sa aiba o influenta pozitiva asupra societatii din care fac parte.

Castigatorii din anii trecuti sunt: 2015 – Felix Finkbeiner (campanie globala de plantare a copacilor); 2014 – Thomas Minder (reducerea exceselor corporatiilor elvetiene), 2013 – Agnieszka Romanzewska-Guzy (libertatea presei in Belarus); 2012 – Isabel Jonet (campanie pentru bancile de alimente); 2011 – Monika Hauser (ajutor pentru victimele violului in timpul razboiului); 2010 – Iana Matei (sprijin pentru victimele traficului de persoane); 2009 – Joachim Franz (ciclist care militeaza impotriva HIV/SIDA); 2008 – Maria Nowak (microfinantari in sprijinul celor nevoiasi); 2007 – dr. Ruedi Luthy (clinici pentru victimele provocate de SIDA in Zimbabwe); 2006 – Ayaan Hirsi Ali (lupta pentru drepturile femeilor musulmane); 2005 – Leonid Roshal (medic care a intervenit in timpul masacrului din Beslan); 2004 – Peter Eigen (fondatorul organizatiei Transparency International); 2003 – Simon Panek (fondatorul organizatiei People in Need); 2002 – Eva Joly (politician si judecator in cazul Elf-Aquitaine); 2001 – Linus Benedict Torvalds (inventatorul sistemului de operare Linux); 2000 – Paul van Buitenen (a dezvaluit coruptia din cadrul Comisiei Europene).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro