Sari direct la conținut

Laura Codruta Kovesi, la raportul de activitate al DNA pe 2014: Am facut cerere pentru 50 de noi posturi de procurori/ In 2015, prioritatile vor viza si cauzele in fraudarea achizitiilor publice, coruptia in mediul de afaceri, in sanatate, cu accent pe confiscarea extinsa

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi prezinta bilantul DNA pe 2014, Foto: Captura Privesc.eu
Laura Codruta Kovesi prezinta bilantul DNA pe 2014, Foto: Captura Privesc.eu

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a prezentat bilantul activitatii institutiei pe anul 2014. La evenimentul care a inceput la ora 11.00 participa si presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta si seful interimar al SRI. Kovesi a vorbit in discursul sau despre necesitatea cresterii numarului de procurori si a anuntat ca a facut cerere pentru 50 de noi posturi. Aceasta a precizat ca in anul 2014 s-au inregistrat cateva premiere, printre care si cel mai mare numar demnitari de rang inalt investigati. De asemenea, hotararile judecatoresti definitive in dosarele instrumentate de DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decat in 2013.

  • Vezi atasat raportul DNA

Transmisiunea video de la eveniment si declaratiile

12.25 Klaus Iohannis:

Va multumesc pentru invitatia de a participa la sedinta de bilant a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2014. Un prim aspect pe care vreau sa il remarc este faptul ca, de la momentul infiintarii institutiei dumneavoastra si pana astazi, fata societatii romanesti este profund schimbata.

Romania anului 2015 nu mai e Romania anului 2005, cand a fost constituit Parchetul National Anticoruptie, precursorul actualei Directii Nationale Anticoruptie. Zece ani la scara istoriei unui stat pot parea un termen foarte scurt. Cu toate acestea, in acesti zece ani am fost cu totii martorii unei importante schimbari: cresterea capacitatii institutionale a statului de a lupta impotriva coruptiei.

Dar, in acest interval de timp, nu numai institutiile s-au schimbat, ci si mentalitatea oamenilor. La nivelul societatii a disparut sentimentul neputintei si al acceptarii tacite in fata coruptiei mici si mari. Inceputul schimbarii profunde pleaca de la respingerea fenomenului coruptiei la orice nivel si de la intelegerea faptului ca in viata publica nu exista alta cale decat corectitudinea si respectarea legii. Cei care se abat de la aceste principii trebuie sa raspunda in fata justitiei. DNA, alaturi de toate celelalte autoritati ale statului, isi face in mod eficient datoria in lupta anticoruptie.

Romania lucrului bine facut este o tara in care lupta anticoruptie este o prioritate a mea ca Presedinte, pentru ca de aceasta lupta depinde existenta statului roman. Desi este o institutie tanara, DNA si-a castigat, pas cu pas, un loc merituos printre cele mai bine situate institutii in increderea cetateanului. La aceasta performanta, recunoscuta inclusiv de Comisia Europeana, au contribuit multi factori: o echipa de procurori si politisti care isi fac treaba cu profesionalism si responsabilitate, un cadru legislativ adecvat, sprijinul acordat de alte autoritati ale statului roman, sustinerea din partea organismelor internationale, si, nu in ultimul rand, implicarea societatii civile.

Datele si cifrele din raportul de activitate reflecta, intr-adevar, faptul ca DNA a functionat cu motoarele turate in 2014. Va felicit si va incurajez sa mergeti mai departe. Am apreciat in mod deosebit rezultatele record pe care le-ati atins anul trecut si pe care, pe scurt, vreau sa le mentionez: cel mai mare numar de dosare instrumentate intr-un an, cel mai mare numar de rechizitorii si, foarte important, cel mai mare numar de solutii definitive de condamnare pronuntate in dosare de mare coruptie instrumentate de DNA in anii anteriori. Calitatea activitatii DNA trebuie evaluata in legatura si cu astfel de indicatori. Ei sunt cea mai buna dovada ca DNA functioneaza independent si in conformitate cu legea. Aceste performante sunt rezultatul unor eforturi deosebite, pentru care va multumesc.

Un alt aspect la care as dori sa ma refer este cel al anchetelor desfasurate de DNA si care vizeaza oameni din sfera publica, mai ales politicieni. Trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei. Mi-as dori, de asemenea, sa nu mai existe presiuni asupra justitiei din zona politica, sa nu mai avem declaratii ale oamenilor politici care vizeaza cazuri instrumentate de procurori sau judecatori. Este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, a reactionat in astfel de situatii si a contribuit, prin pozitiile sale publice, la asezarea discursului public intr-un registru de echilibru si responsabilitate.

As vrea, totusi, sa adaug ca exista in Romania si multi oameni politici onesti, cu bune intentii, care si-au dedicat activitatea comunitatilor lor si care este de dorit sa se implice cat mai mult in viata publica, sa-si puna profesionalismul in slujba cetatenilor pe care ii reprezinta sau ii vor reprezenta. In acest fel vor reaparea increderea si parteneriatul dintre cetateni si clasa politica.

Activitatea DNA si a institutiilor justitiei mai are inca un efect pe care doresc sa-l subliniez. Romania se transforma treptat in model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste o lupta eficienta impotriva coruptiei.

Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului. Recuperarea prejudiciilor reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul. Situatia din prezent – in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10% – este, pur si simplu, inacceptabila. De aceea, trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema, care devine una de importanta deosebita.

In acelasi timp, cred ca o analiza serioasa ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie ca vorbim de spatii de lucru, resurse umane sau buget. Cu totii am avea de castigat din aceasta investitie publica pentru ca ar fi o investitie in viitorul natiunii noastre. Pe termen mediu si chiar lung, masura eficientei activitatii DNA ar trebui sa fie data nu numai de numarul de condamnari, ci si de reducerea efectiva a actelor de coruptie.

Cred ca putem impreuna sa construim o societate in care tentatia coruptiei scade nu doar de frica pedepsei, ci in urma asumarii de catre noi toti, si in special de clasa politica, a unor principii si valori care tin de corectitudine, integritate si responsabilitate. Si inainte, dar si dupa ce am devenit Presedinte am spus raspicat ca vreau sa punem Romania pe picioare.

Pentru aceasta, insa, avem nevoie de institutii puternice, iar DNA este, in Romania anului 2015, o institutie-cheie care contribuie la intarirea statului de drept.

Rolul meu principal ca Presedinte este acela de a sprijini acest demers si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa coopereze, potrivit competentelor ce le revin, pentru atingerea acestui scop. Sunt aliatul dumneavoastra neconditionat in aceasta lupta pentru combaterea coruptiei si intarirea statului de drept. Va multumesc si va doresc succes in activitate in continuare!

11.56: Victor Ponta:

Nu a fost perturbata activitatea justitiei, cred ca aceasta s-a intarit si cred ca ce este de facut in continuare, din punctul de vedere al guvernului, veti avea toata colaborarea si tot sprijinul.

I-am cerut domnului Valcov sa imi trimita situatia cu alocarile pt DNA. 2011- 70 de milioane; 2012- 70 de milioane; 2013- 78 de milioane; 2014- 81 de milioane; 2015-99 de milioane

Pentru a putea pastra aceasta directie este necesar sa continuam nu doar cu DNA ci si cu DIICOT si Parchetul General efortul de combatere a evaziunii fiscale. Daca nu combatem evaziunea fiscala nu avem bani.

Vreau sa stiti ca bugetul de stat are de recuperat de la firmele din insolventa 10 miliarde de euro

Vreau sa va felicit (n.red. pe magistrati) pentru actiuniloe luate in fata magistratilor corupti care ii protejau pe cei care faceau evaziune fiscala.

Vreau sa va rog sa continuati acest demers.

Dumneavoastra si presedintele Romaniei ati facut din combaterea coruptiei o strategie nationala, ceea ce e un lucru foarte bun. Ar trebui sa fie la fel si pentru combaterea evaziunii fiscale

As dori sa va rog si sa va cer sprijinul pentru a lucra impreuna in viitor pentru o clarificare a legislatiei si practicii romanesti in ceea ce in acest moment vad ca este pasul urmator, si anume clarificarea si departajarea foarte clara intre legalitate si oportunitate.

Cred ca dumneavoastra trebuie sa sanctionati – si o faceti deja cu toata asprimea – faptele de incalcare a legii. In acelasi timp insa, oportunitatea unor decizii in administratia publica a demnitarilor trebuie sa fie sanctionata de catre electorat. Exista foarte multe blocaje, voite sau nevoite, provocate in cadrul administratiei publice de aceasta confuzie, uneori voita, alteori nevoita intre legalitate si oportunitate.

11.28: A luat cuvantul Bogdan Licu (prim-adjunct al Procurorului General). Acesta prezinta mesajul lui Tiberiu Nitu, care nu a putut participa „din motive exceptionale si independente de vointa sa”.

Laura Codruta Kovesi:

La bilantul de azi participa alaturi de invitatii de la institutiile partenere, procurori, politisti din cadrul DNA

Am sa dau citire raportului de activitate

Elemente definitorii ale anului 2014: s-au inregistrat o serie de premiere – cele mai multe dosare penale de solutionat, cele mai mutle rechizitorii emise intr-un an, cele mai multe condamnari, cei mai multi demnitari de rang inalt investigati intr-un an

Activitatea DNA in 2014 e caracterizata de un grad inalt al cazuisticii penale

Fundamentul l-a consitutiut efortul substantial si consecvent al procurorilor DNA

Cei 97 de procurori au avut peste 9100 de cauze. In medie, un procuror a facut acte de urmarire penala in 105 cauze in aclasi timp

Numarul rechizitoriilor a crescut foarte mult in acest an, ajungand la peste 300

Datele statistice confirma eficienta DNA

Peste 1100 de inculpati au fost trimisi in judecata

Activitatea judiciara a DNA a fost desfasurata de 28 de procurori care au participat in sedintele de judecata

Peste 1130 de inculpati au fost condamnati definitiv.

Pe de alta parte, procentul de achitari s-a mentinut la 9%, sub media europeana, dar trebuie continuata peocuparea pentru cresterea standardelor de calitate.

Frauda in achizitii publice cu fonduri UE si fonduri nationale. Peste 700 de cauze cu suspiciuni avand ca obiect suspiciunea de fraudare a fondurilor. Cele mai multe cauze sint cu fonduri nationale, fondurile UE fiind mai bine protejate

S-a constatat imbunatatirea mecanismelor de fraudare

Numarul sesizarilor de la institutiile de control a scazut in 2014

Coruptia in sistemul judiciar a fost si ramine o prioritate. 35 de magistrati trimisi in justitiei in 2013, condamnati 20

Statistic se vede cresterea cauzelor cu magistrati

Multe dosare au fost initiate ca urmare a plingerilor depuse de justitiabili

Numarul mare de magistrati inculpati an de an pentru coruptie trebuie sa ne ingrijoreze, pentru ca reprezinta o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesara preventia, intarirea sistemului de control intern

Deseori au existat sesizari anterioare la Inspectia judiciara fata de acesti magistrati

DNA a solictat Parlamentului incuviintarea urmaririi penale pentru 9 parlamentari si pentru 12 ministri

Investigarea coruptiei la nivel inalt va continua

Anchetele DNA in 2014 au vizat domenii diversificate: sanatate, educatie, achizitii publcie, fraude cu fonduri UE

Intr-un singur dosar, interventia DNA a stopat fraudarea bugetului cu 105 milioane euro.

In alt dosar, interventia DNA a impiedicat retrocedarea ilegala a unor terenuri, care ar fi produs o dauna de 300 milioane euro

Brasov, Cluj, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Suceava – birourile teritoriale DNA cu rezultate pozitive.

Toate rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fara ajutorul politistilor judiciari

In 2014, valorile indisponibilizate au fost de peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA

Hotaririle judecatoresti definitive in dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decit in 2013. Daca ar fi executate, e mai mult decit fondul de salarii al medicilor pe un an

Activitatea DNA a fost influentata de modificarile legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri

Unele dispozitii au creat dificultati procurorilor.

Am inaintat MJ si CSM mai mutle propuneri de modificari legislative care pot influenta eficienta investigatiilor

E vorba de accesul la informatii legate de traficul de date, procedura in camera preliminara, administrarea de probe

In 2014, DNA s-a aflat in atentia opiniei publice. Interesul mediatic nu poate fi oprit sau cenzurat de DNA. O realitate care ne bucura e ca interesul public e foarte ridicat, ceea ce se reflecta si in dublarea numarului de accesari pe site-ul DNA fata de 2013

DNA se bucura de o incredere de pste 55%, cea mai mare incredere din sistemul judiciar

Cresterea increderii publice se reflecta inc rssterea cu 78% a numarului de sesizari primite de la cetateni

DNA a aplicat legea in mod egal. Nu a avut retineri in a atinge virful piramidei coruptiei, indiferent de culoarea politica

Sintem constienti ca un nivel ridicat de incredere insemna si o responsabilitate pe masura

Va asigur ca vom folosi aceasta incredere cu buna credinta

La fel ca in anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciata de Comisia Europeana

Principala vulnerabilitate si marea provocare e cresterea continua a volumului de activitate, cu acelasi numar de procurori ca la infiintarea DNA. Volumul s-a triplat fata de momentul infiintarii institutiei.

Desi procurorii au solutionat anual tot mai multe dosare, ritmul de crestere e tot mai mare. Mai avem de solutionat peste 5000 de dosare

Imaginati-va presiunea care il asteapta pe procuror cu acets numar mare de dosare

Aceste dosare nu sint simple dosare, ci asteptarile a mii de persoane. De multe ori exista suspiciuni privind perioada de finalizare a dosarelor. Volumul depaseste resursa fizica.

Am dispus masuri de prioritizare a dosarelor vechi, criteriile fiind volumul prejudiciului, perioada de presciere sau posibilitatea ca inculpatul sa influenteze cauza

Complexitatea dosarelor DNA presupune situatia in care un procuror nu poate lucra concomitent la mai mult de un dosar – exemplul dosarului licentelor Microsoft

Consideram prioritara gasirea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare. O prima rezolvare e cresterea numarului de procurori, am facut deja cerere pentru 50 de noi posturi

Actiunile DNA trebuie dublate de actiunile preventive ale celorlalte institutii, ale mediului de afaceri si in educatie

Reconfirm faptul ca DNA e deschisa la cooperarea cu orice institutii care are atributii de identificare, investigare a coruptiei

Le multumesc inca o data partenerilor institutionali prezenti

Multumiri si ambasadelor prezente azi pentru suportul constant

Este in interesul general al societatii ca eventualele schimbari legislative sau la nivelul unor institutii partenere sa nu genereze sincope

In 2015, prioritatile vor viza si cauzele in fraudarea achizitiilor publice, coruptia in mediul de afaceri, in educatie, sanatate, cu accent pe confiscarea extinsa.

As vrea sa multumesc celor doi adjuncti, Calin Nistor si Marius Iacob, pentru implicarea in activitate.

DNA nu este un om, este o institutie. Pentru ca anchetele noastre au vizat oameni ce pareau de neatins, am fost atacati. Raspunsul nostru a fost prompt, dar nu personal, ne-am continuat activitatea.

Nu conteaza banii din conturi, pozitia sociala. Fiecare atac ne-a apropiat, ne-a solidarizat

O Romania fara coruptie, in care lucrurile functioneaza asa cum trebuie, o tara inc are nu trebuie sa dai mita – e obiectivul nostru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro