Sari direct la conținut

Laurent Cantet, posesorul ultimului Palme d'Or, vine la Bucuresti

HotNews.ro

Autorul lui „Entre les murs”, filmul care in acest an a obtinut Palme d’Or-ul la Cannes, va fi prezent la Bucuresti la Festivalul Filmului Francez care va avea loc in perioada 5-11 decembrie. Pentru noua sa editie, festivalul ii da Mana libera lui Cristi Puiu si programeaza mai multe retrospective, printre care cea a sectiunii „Quinzaine des Realisateurs” a Festivalului de la Cannes, retrospectiva care va fi prezentata de Olivier Pere, delegatul general al acesteia.

Laurent Cantet va ajunge in Capitala pe 7 sau 8 decembrie si va ramane pentru doua zile. Filmul sau, „Entre les murs”, va fi prezentat in cadrul unei sectiuni cu filme deja achizitionate de distribuitorii romani.

Din aceasta sectiune de avanpremiere mai fac parte „Un conte de Noel”, de Arnaud Desplechin (prezentat si el in Competitia Oficiala de la Cannes, in acest an), documentarul „Elle s’appelle Sabine” de Sandrine Bonnaire (in care actrita face portretul surorii sale autiste), „Le Renard et l’enfant” de Luc Jacquet (autorul „Marsului imparatului”) si „Le heros de la famille” de Thierry Klifa (care le are in distributie pe Catherine Deneuve si Emmanuelle Beart).

Festivalul programeaza mai multe retrospective. Una ii va fi dedicata lui Laurent Cantet si va cuprinde cele trei lungmetraje ale sale, precum si cinci scurtmetraje.

O alta retrospectiva e consacrata actritei Sandrine Bonnaire si cuprinde cinci filme, printre care si filmul de debut, „A nos amours”, de Maurice Pialat (1983).

A treia retrospectiva ii este consacrata lui Mathieu Amalric si cuprinde un numar de sapte pelicule din filmografia acestui actor lansat tot in anii ’80.

Conform traditiei, organizatorul festivalului, Institutul Francez din Bucuresti, ii ofera unui regizor roman Mana libera/Carte blanche, proiectand un film al acestuia si doua filme preferate.

Invitatul acestei editii este Cristi Puiu. Publicul va (re)vedea „Moartea domnului Lazarescu”, precum si „La maman et la putain”, realizat de Jean Eustache in 1973, si documentarul „1974, une partie de campagne”, semnat de Raymond Depardon.

O alta sectiune importanta a festivalului este retrospectiva sectiunii „Quinzaine des Realisateurs” a Festivalului de la Cannes. Selectionerul ei, Olivier Pere, va veni la Bucuresti pentru a prezenta o selectie a filmelor prezentate in Quinzaine din anii ’70 incoace.

Din selectie fac parte filme deja clasice ca „Mean Streets”de Martin Scorsese sau „Stranger Than Paradise” de Jim Jarmusch, dar si „Boogie”, de Radu Muntean.

Potrivit lui Laurentiu Bratan, unul dintre selectioneri, programul Festivalului Filmului Francez cuprinde aproximativ 40 de titluri. Filmele vor fi prezentate la Sala „Elvira Popescu” a Institutului Francez, precum si la cinematografele Cinema Pro, Studio si Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro