Sari direct la conținut

Laurentiu Baciu (LAPAR) sustine ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa pentru irigatii, deoarece, neutilizata, s-ar duce in mare. In replica, ministrul Agriculturii:  Din costul pentru irigatii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problema

HotNews.ro

Presedintele Legii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, aflat, marti, la sedinta Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, a declarat ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa din canalele de irigatii, care, neutilizata, ar ajunge in mare, informeaza Mediafax. In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constatin, prezent si el la sedinta, a afirmat ca 80% din pretul platit de fermieri pentru irigarea culturilor este reprezentat de costul cu energia electrica, din cauza infrastructurii care dateaza din 1970.

„Nu inteleg de ce platim apa folosita la irigatii, ca daca nu o iau eu se duce in mare, pe cand eu aduc plus valoare, ajut economia. Daca nu iau apa din Siret, ea se duce in Dunare si de acolo in mare, deci la revedere”, a spus Baciu, potrivit Mediafax.

In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca „marea problema” este costul ridicat al energiei electrice folosite de motopompe, care prezeinta 80% din costul pentru irigatii.

„Din costul pentru irigatii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problema. De aceea am intervenit in 2011 pentru a reduce pretul la energie si de aceea vrem sa schimbam pompele acelea, pentru ca pretul energiei sa fie cat mai mic. Avem costuri foarte mari, pentru ca avem infrastructura din anii ’70. Noi pompam in amonte, dar in momentul de fata studiem posibilitatea ca din barajele pe care le avem sa folosim apa si pentru sistemele de irigatii si sa putem iriga gravitational. La un moment dat va trebui sa discutam cu Ministerul Mediului pentru a putea folosi apa din panza freatica. Astazi este interzis. E o chestiune pe care trebuie sa o privim in viitor”, a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca infrastructura principala de irigatii cauzeaza pierderi foarte mari, deoarece canalele nu sunt impermeabilizate. El a mai sustinut ca fermierii chiar daca au posibilitatea sa irige, nu fac acest lucru, pentru ca nu au echipamentele necesare.

„O alta cauza e lipsa echipamentelor de irigatii la fermieri. Din 2004, fermierii au vazut ca nu se mai investeste in sistemul de irigatii care nu e al statului si atunci nu si-au mai cumparat echipamente. Astazi, chiar daca au posibilitatea sa irige nu o fac, pentru ca nu au echipamente. Ei pot achizitiona echipamente prin masura 4.1, deschisa de trei luni. Infrastructura principala cauzeaza pierderi foarte mari din cauza canalelor neimpermeabilizate. Ea trebuie sa ramana la stat, pentru ca e vorba de siguranta nationala”, a subliniat Constantin.

El a reiterat ca pentru reabilitarea sistemului de irigatii este nevoie de un miliard de euro, suma care ar putea fi recuperata in trei ani. Acesta a afirmat ca valoarea despagubirilor pentru trei ani de seceta ar acoperi reabilitarea sistemului de irigatii.

„Valoarea despagubirilor cauzate de seceta in 2007 a fost de 370 de milioane de euro, iar noi vorbim de un miliard de euro necesar pentru a investi in infrastructura de irigatii. In trei ani cu seceta, din pacate, dam despagubiri cat am avea nevoie pentru a reabilita sistemul de irigatii, care ne va ajuta pe o perioada de 40-50 de ani”, a spus Constantin.

Saptamana trecuta, Ministerul Agriculturii a anuntat ca vrea sa aloce anual, timp de sapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigatii, infrastructura secundara putand beneficia de fonduri europene in valoare de peste 430 de milioane de euro, potrivit Mediafax.

In 2015, sistemul de irigatii al statului roman pus la dispozitia fermierilor acopera o suprafata de aproximativ 1,42 de milioane de hectare, din care echipamentele amenanjate pe cca. 700 de mii de ha nu necesita reparatii majore si pot fi, practic, contractate de fermieri, potrivit unui raspuns pentru HotNews.ro al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF).

Fermierii au contractat doar 44% din suprafata totala amenanjata cu lucrari de irigatii care nu necesita reparatii majore pusa la dispozitie acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro