Lavrov susține că România și alte țări UE au revendicări teritoriale față de Ucraina. „Politicienii români au vorbit despre asta”

Mai multe țări europene, îndeosebi România, încep să spună că au revendicări teritoriale față de Ucraina, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, răspunzând unei întrebări a agenției ruse de știri TASS.
„Există asemenea discuții”, a spus Lavrov într-o conferință de presă susținută după discuțiile avute cu delegația americană la Riyadh. „Iar politicienii români au vorbit despre asta nu cu multă vreme în urmă”, a adăugat Lavrov.
Totuși, el nu a legat chestiunea revendicărilor teritoriale pe care le-ar avea unele țări europene, care au controat cândva teritorii aflate acum în Ucraina, de dorința Uniunii Europene de a lua parte în negocierile legate de încheierea conflictului din Ucraina, mai scrie agenția TASS.
„Nu voi face speculații”, a spus Lavrov.
Sunt invocate declarațiile lui Călin Georgescu
Șeful diplomației ruseștie reia afirmații făcute săptămâna trecută de către Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei.
Vorbind despre „dezintegrarea iminentă” a Ucrainei, Narîșkin a afirmat că „Ucraina de facto a fost formată abia în perioada sovietică din pământurile mai multor state vecine atașate unei baze teritoriale istorice rusești”.
Șeful spionajului rusesc a spus că este rezonabil ca Polonia „să aibă grijă” de Lviv, în timp ce Basarabia și Bucovina de Nord „continuă să prezinte interes pentru România”.
În plus, Narîșkin a menționat Transcarpatia care făcut parte din Regatul Ungariei încă din secolul XI, pentru ca între cele două războaie mondiale să fie parte a Cehoslovaciei.
Șeful spionajului rus a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe găzduite de către Societatea Istorică Rusă. El și-a ilustrat afirmațiile cu un clip în care apăreau politicieni din Europa care revendicau public teritorii ucrainene, printre care și Călin Georgescu.
Era evocat astfel interviul pe care Georgescu i l-a dat lui Ion Cristoiu în care fostul candidat la președinția României a vorbit despre teritorii care ar trebui să intre în componența țării noastre după încheierea păcii în Ucraina.
„Dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord: interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord, corect? Din fosta Transcarpatia mai rămâne și pe la unguri… Lvovul, care o să rămână la polonezi, și Malorusia…”, spunea Călin Georgescu.