Sari direct la conținut

"Le président des bisous" a devenit "Monsieur Impopulaire": De ce nu-l mai plac francezii pe Francois Hollande?

HotNews.ro
Francois Hollande, Foto: Agerpres
Francois Hollande, Foto: Agerpres

La sfarsitul lunii februarie, un sondaj de opinie realizat de TNS Sofres pentru revista „Le Figaro” indica faptul ca liderul de la Elysee, Francois Hollande, este presedintele francez cel mai putin popular din 1981 incoace. Rezultatele anchetei, coraborate cu cele ale altor sondaje de opinie, sunt cu atat mai ingrijoratoare pentru seful statului francez cu cat chiar si sustinatorii sai socialisti, care l-au adus la putere in alegerile din mai 2012, incep sa se indoiasca de capacitatea sa de a rezolva problemele economice majore cu care se confrunta Franta.

Cum s-a transformat insa Hollande, cunoscut in urma cu doar un an sub porecla afectuoasa de „Le president des bisous”, intr-un „Monsieur Impopulaire” dupa numai 10 luni de mandat?

Luna de miere s-a terminat

Potrivit rezultatelor sondajului citate de Reuters, doar 30% dintre intervievati s-au declarat increzatori in capacitatea liderului de la Elysee de a rezolva problemele cu care se confrunta tara, Hollande devenind astfel presedintele cu rata cea mai scazuta de popularitate din 1981 incoace (cand la fraiele tarii se afla tot un socialist, Francois Mitterrand). In aceeasi perioada din 2008, fostul presedinte conservator Nicolas Sarkozy era vazut pozitiv de catre 37% dintre francezi.

Rezultatele sondajului pentru „Le Figaro” au fost sustinute si de o ancheta Ifop realizata pentru „Paris Match”, potrivit careia doar 37% dintre francezi au o opinie favorabila fata de Francois Hollande. Anul trecut, in luna iunie, Hollande se bucura de o rata de sustinere situata intre 51 si 63 de procente, in functie de institutul care realiza sondajele.

Agentia de presa Reuters noteaza ca, din noiembrie 2012 pana in luna ianuarie a acestui an, rata de popularitate a lui Hollande fusese relativ stabila, desi foarte scazuta, la circa 35%. In februarie insa, cota de aprobare a liderului francez a scazut cu cinci procente fata de prima luna a anului 2013. In randul alegatorilor socialisti, Hollande a inregistrat o rata de popularitate cu 8% mai mica in februarie fata de luna precedenta.

„Pana acum, Palatul Elysee (sediul presedintiei franceze) putea sa se felicite spunand ca cei care l-au votat pe presedinte i-au ramas loiali. Acest lucru a luat sfarsit”, au precizat autorii sondajului, care afirma ca alegatorii socialisti pun acum sub semnul intrebarii politicile economice ale guvernului, criticand concedierile din diferite domenii economice (anuntate de companii precum Peugeot Citroen, Renault sau Sanofi) si rata somajului, care a ajuns la recordul ultimilor 15 ani (10.6% in ultimul trimestru din 2012). In plus, rata somajului in randul tinerilor a depasit 25%.

Ancheta de opinie realizata la cererea publicatiei de orientare conservatoare sugereaza faptul ca Hollande s-a bucurat doar temporar de cresterea popularitatii sale ca urmare a interventiei franceze in Mali. In schimb, el este criticat pentru ca pare lipsit de initiative in fata crizei, iar administratia sa da dovada de „amatorism”.

Sondajul, realizat pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane in perioada 21-25 februarie, a indicat o cota de popularitate redusa si pentru premierul socialist Jean-Marc Ayrault: doar 28%, in scadere cu 5% fata de luna ianuarie. De altfel, un recent sondaj CSA pentru „Les Echos” a indicat faptul ca 55% dintre francezi afirma ca guvernul „nu stie incotro se indreapta” in chestiuni economice si de fiscalitate.

Economia, principalul motiv de ingrijorare

Rezultatele anchetei au fost publicate in contextul in care cererile pentru somaj au ajuns in Franta la 3.17 milioane, cel mai mare numar din iulie 1997 incoace, iar Hollande a fost nevoit sa recunoasca ca o crestere anemica a economiei ar putea sa-l impiedice sa-si indeplineasca angajamentul de a stopa majorarea somajului pana la sfarsitul anului 2013. Comisia Europeana prognozeaza o rata a somajului de 11% in Franta, in 2014. Datoria nationala a atins 90% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile publice totalizeaza 57 la suta din PIB.

Proteste ale sindicatelor la Paris (14 februarie)

Proteste ale sindicatelor la Paris (14 februarie)

Foto: Agerpres

Expertii afirma ca economia franceza nu va creste aproape deloc in 2013, iar guvernul de la Paris a trebuit sa-si mai incalce o promisiune din campania electorala: reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB, asa cum prevad prevederile Pactului Euro Plus, nu va putea fi realizata (Hollande a prognozat un deficit de 3.7% pentru acest an).

Francois Hollande a castigat alegerile din mai 2012 cu 51,6% din voturile alegatorilor, el devansandu-l in turul al doilea de scrutin pe Nicolas Sarkozy (48.36% din sufragii). Hollande a promis redresarea economica a Frantei pana in 2014, fixandu-si ca termen finalul acestui an pentru reformarea pietei muncii si crearea de noi locuri de munca.

Episoadele Depardieu si Taylor

Cei mai multi observatori politici francezi sunt de parere ca Hollande sufera din cauza politicilor economice ale administratiei sale, care i-au facut pe francezi sa devina nerabdatori si, mai ales, nemultumiti de incapacitatea guvernarii socialiste de a reporni motorul economic si de a reduce somajul.

„Preocuparea majora a poporului francez ramane somajul si problemele economice. Hollande va fi privit doar in functie de acest lucru. Va putea sa schimbe cursul negativ al ratei sale de popularitate numai daca isi indeplineste promisiunile de creare a noi locuri de munca si de crestere mai substantiala a economiei”, a afirmat Eric Bonnet, director de studii la BVA Opinion. Analistul e de parere ca „este evident ca operatiunea militara din Mali l-a ajutat pe Hollande sa castige unele puncte in popularitate, insa fara sa aiba un impact de durata”. Operatiunile impotriva militantilor islamisti din tara africana au fost sustinute de o majoritate a opiniei publice franceze si de aliatii Frantei, precum Statele Unite.

In acest context, Hollande nu a avut decat de pierdut dupa ce, anul trecut, actorul Gerard Depardieu a anuntat ca paraseste Franta si pleaca „intr-un exil fiscal”. Intre timp, actorul a primit cetatenie rusa si s-a mutat pe „strada Democratiei” din Saransk, oras din regiunea Mordovia.

Gerard Depardieu

Gerard Depardieu

Foto: Agerpres/AP

Polemica din jurul lui Depardieu s-a iscat dupa ce guvernul socialist de la Paris a luat in considerare impozitarea cu 75% a celor mai bogati contribuabili. In decembrie 2012, Consiliul Constitutional a invalidat impozitul, considerand ca aceasta noua transa de venit nesocoteste „principiul egalitatii in fata obligatiilor publice”. Rata de impozit de 75% urma sa vizeze timp de doi ani veniturile contribuabililor mai mari de un milion de euro pe an, urmand sa afecteze circa 1.500 de persoane care ar fi trebuit sa plateasca in medie 140.000 in contul acestui impozit. Masura fiscala, desi populara in timpul campaniei electorale a lui Hollande de anul trecut, a devenit simbolica pentru oamenii de afaceri si alti critici care au protestat vehement, afirmand ca astfel de politici ii forteaza pe cei care produc bogatie sa plece din tara.

La inceputul lui martie, s-a aflat insa ca executivul vrea sa impuna o taxa de 65-66% pe gospodariile care castiga peste 2 milioane de euro anual. Noua propunere ar putea fi adoptata mai usor, deoarece opinia publica pare sa nu mai sustina taxa de 75%, considerand-o contraproductiva.

Un sondaj realizat de institutul Ifop in septembrie trecut indica faptul ca 60% dintre respondenti aprobau taxa de 75 la suta. In februarie 2013 insa, numarul celor care sustineau impozitul a scazut la 53%. In plus, 47% dintre cei intervievati cereau ca guvernul sa renunte la masura fiscala deoarece „o taxa prea mare incurajeaza bogatii si antreprenorii sa paraseasca tara”.

Dupa ce presedintele Francois Hollande a anuntat marirea impozitului pe marile averi, mai multi oameni de afaceri si personalitati franceze au declarat ca vor pleca in „exil fiscal”. Printre acestia s-au numarat presedintele companiei producatoare de bunuri de lux Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) si unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, Bernard Arnault, omul de afaceri Hugues Taittinger, mostenitor al casei de sampanie cu acelasi nume, si actorul Gerard Depardieu.

Depardieu a spus recent pentru AFP ca Franta este „un loc trist” condus de un guvern neinspirat, iar oamenii s-au „saturat pana peste cap”. Actorul a afirmat ca Hollande „nu a avut niciodata un post ministerial”, avand functii doar in regiunea Correze si ca politica sa fiscala este „un pic exagerata”.

Istoria unui scandal epistolar

Un alt episod care a turnat gaz peste foc a fost recentul schimb de replici acide dintre presedintele-director general al producatorului american de anvelope Titan International, Maurice Taylor, si ministrul francez al redresarii productiei, Arnaud Montebourg. Taylor a starnit scandal in Hexagon dupa ce afirma intr-o scrisoare facuta publica ca angajatii de la uzina Goodyear din Amiens sunt „asa-zisi muncitori” care lucreaza „doar trei ore pe zi”. Ministrul francez i-a raspuns denuntand afirmatii „extremiste” si „insultatoare”, insa Taylor i-a replicat ca „extremist este guvernul vostru”, acuzand „nebunia sindicatelor comuniste”.

Maurice „The Grizz” Taylor a starnit scandal in Hexagon cu o prima scrisoare publicata de

Fabrica din Amiens

Fabrica din Amiens

Foto: Agerpres

cotidianul Les Echos, in care afirma ca angajatii de la uzina Goodyear din Amiens sunt „asa-zisi muncitori” care lucreaza „doar trei ore pe zi”.

Directorul general al intreprinderii americane Titan international, care a renuntat sa preia uzina din nordul Frantei, i-a scris printre altele lui Montebourg: „Am vizitat aceasta uzina de mai multe ori. Salariatii francezi iau salarii mari dar nu muncesc decat trei ore. Au o ora pentru pauze si pentru a manca, discuta timp de trei ore si muncesc trei ore”.

Taylor a confirmat ca a trimis scrisoarea, adaugand: „In scurt timp, in Franta (nu vor mai fi locuri de munca) si toata lumea isi va petrece ziua asezata la cafenea si band vin rosu”.

„Le-am spus in fata sindicalistilor francezi. Mi-au raspuns ca asa e in Franta!”, adauga presedintele-director general al Titan, in scrisoarea datata 8 februarie.

Scrisoarea omului de afaceri american era un raspuns la cea datata 31 ianuarie si in care ministrul francez solicita Titan sa inceapa o discutie pentru preluarea uzinei din Amiens, amenintata cu inchiderea de Goodyear. „Credeti ca suntem atat de prosti?”, i-a replicat Taylor.

Ministrul francez i-a raspuns in aceeasi zi denuntand afirmatii „extremiste” si „insultatoare” si promitand o „redublare” a zelului vamesilor in ceea ce priveste importurile de la Titan. Tot in aceasta scrisoare, ministrul il intreba pe Taylor daca stie ce a facut La Fayette pentru Statele Unite ale Americii.

Ulterior, presedintele-director general al producatorului american de anvelope i-a trimis o noua scrisoare ministrului Montebourg, care il calificase drept extremist, replicandu-i: „Extremist este guvernul vostru”, acuzand „nebunia sindicatelor comuniste”.

„Scrisoarea dvs din 20 februarie arata pana la ce punct clasa politica este deconectata de adevaratele probleme ale lumii. Afirmati ca sunt un extremist. Trebuie sa marturisesc ca cei mai mult oameni de afaceri avizati sunt de acord sa afirme ca sunt un nebun pentru ca am avut ideea sa cheltuiesc milioane de dolari pentru a cumpara o uzina de anvelope in Franta si sa platesc unele dintre cele mai mari salarii din lume”, argumenteaza Taylor, intr-o noua scrisoare.

Maurice Taylor

Maurice Taylor

Foto: Agerpres

„Scrisoarea dvs nu a mentionat niciodata de ce guvernul francez nu a intervenit pentru a salva activitatea agricola a Goodyear. Guvernul dvs a lasat nebunia sindicatelor comuniste sa distruga locurile de munca cele mai bine platite” din sectorul manufacturier al Frantei, adauga acesta.

„Extremist, domnule ministru, este guvernul dvs si lipsa sa de cunoastere in ceea ce priveste modul de a construi o uzina. In niciun moment Titan nu a cerut reducerea salariilor. Am spus doar ca, daca vor sa fie platiti pentru sapte ore de munca, (muncitorii) trebuie sa munceasca cel putin sase”, afirma Taylor.

Presedintele-director general al Titan, care a incercat in zadar timp de patru ani sa cumpere uzina Goodyear din Amiens, afirma ca opozitia sindicatelor a determinat esecul tranzactiei.

„Daca tot ati vorbit, de ce somajul este atat de ridicat in Franta si in special in randul tinerilor? Este din cauza politicii guvernului, domnule”, sustine omul de afaceri american.

Goodyear a anuntat la finele lui ianuarie ca uzina din Amiens se va inchide, amenintand 1.173 de posturi. Din cauza crizei economice, in special, mai multe situri industriale sunt amenintate cu inchiderea in Franta, intr-un context de degradare a mediului social.

Publicatia „The Daily Beast” a subliniat ca scrisorile trimise de Taylor au atins o coarda sensibila in Franta, intr-un moment in care, ironic, presedintele Francois Hollande, era laudat pentru campaniile militare indraznete declansate in ultimele luni in Somalia si in Mali. In opinia recenta a celor de la „Newsweek”, Hollande merita chiar felicitari pentru ca a pus Franta inapoi pe harta ca o „superputere curajoasa”.

Laudele externe n-au putut insa sa stearga problemele interne dintr-o tara aflata in criza, care se confrunta cu legi sindicale sufocante, rata inalta a somajului, taxe ridicate si „o lipsa naucitoare a spiritului antreprenorial”.

Reconectarea cu Franta reala

Expertii politici au remarcat faptul ca presedintia franceza n-a ramas surda la cifrele dezastruoase inregistrate de Hollande in ultimele saptamani. In contextul in care ratele de popularitate ale presedintelui sufera continuu din cauza crizei economice si a somajului ridicat, consilierii sai au decis ca Hollande sa mearga in diferite provincii franceze, pentru a discuta direct cu cetatenii. O actiune similara cu deplasarile din timpul campaniei electorale din primavara trecuta, cand, coplesit de entuziasmul cu care batranele vroiau sa-l imbratiseze in timpul mitingurilor, politicianul socialist s-a autodeclarat le president des bisous (presedintele saruturilor).

Conform planului, liderul francez urmeaza sa se deplaseze in La France Profonde pentru vizite de 48 de ore, la fiecare opt saptamani, pentru a se reconecta cu Franta „reala”.

„L-au facut sa faca turul Frantei ca pe Charles De Gaulle”, a afirmat „The Guardian”, precizand ca, in timpul vizitei in Dijon, prima din agenda liderului francez, Hollande a dormit chiar in patul ce fusese facut la comanda pentru fostul presedinte (cunoscut pentru inaltimea sa impresionanta).

Recurgand din nou la imaginea sa de „Dl. Normal” – ce a contrastat in campania electorala cu cea a lui Sarkozy, denumit „presedintele bling-bling” -, liderul francez a decis sa mearga cu trenul si, in ciuda legendarei lipse de punctualitate care-l caracterizeaza, a ajuns cu 20 de minute mai devreme la Gare de Lyon, cumparandu-si ziare de la un chiosc aflat pe peron. El s-a amestecat printre ceilalti pasageri ai trenului, fara sa fie insotit de consilieri sau membri ai guvernului, ci doar de cativa agenti de paza.

Pe strazile din Dijon, masina sa a oprit la fiecare semafor, spre deosebire de Sarkozy, care se deplasa mereu intr-un convoi de masini cu girofarurile pornite, care goneau in viteza. Inainte de a lua cina cu mai multi oficiali din oras, Hollande s-a oprit la o cafenea din oras, pentru a servi o bautura.

Stilul neprotocolar si flexibil adoptat de Hollande in orasul din Burgundia a fost asemanator cu cel de la Targul

La Targul Agricol de la Paris (23 februarie)

La Targul Agricol de la Paris (23 februarie)

Foto: Agerpres

agricol de la Paris, desfasurat cu doar cateva saptamani inainte. Intr-o singura zi, Hollande a petrecut 10 ore la centrul de conferinte, ascultandu-i pe fermieri, in timp ce a servit vin si branzeturi. Posturile de televiziune au transmis repetat imagini cu liderul francez in timp ce o capra a incercat sa-i roada haina de la costum sau cand Hollande a periat meticulos o vaca, incurajat cu strigate de „Hello, Francois” de fermierii din Correze, regiunea sa electorala.

In fieful socialist din Burgundia, Hollande a vizitat doua ferme si a tinut un discurs pe teme economice, declarand apoi pentru publicatia locala „Le Bien Public” ca cele trei mari obiective ale sale sunt „lupta impotriva somajului, competitivitatea companiilor noastre si finantarea pensiilor”.

El a cautat sa inlature si temerile populatiei privind implementarea unui regim de austeritate ce va afecta serviciile publice, in contextul in care guvernul a cerut ministrilor sa gaseasca inca cinci miliarde de euro. „Nu e vorba de austeritate, ci de o rigoare in cheltuielile publice”, a transmis Hollande, insistand ca se va lupta pentru protejearea spitalelor si crearea de locuri de munca pentru tineri.

Liderul francez urmeaza de altfel sa anunte tarii, intr-un discurs ce va avea loc in urmatoarele zile, mai multe masuri economice ce vor fi implemenate.

Un dezastru de imagine

Ceea ce trebuia sa fie o vizita de doua zile in inima Frantei s-a transformat insa curand intr-un dezastru de imagine pentru Hollande, iar evenimentul organizat sa-l reapropie de oameni nu l-a ajutat deloc pe liderul francez. Din contra, asa cum scrie „Der Spiegel”, „Hollande a ajuns el insusi sa fie confruntat cu mania poporului, ca niciodata inainte. A fost vizibil coplesit”.

„Monsieur Hollande, unde au disparut promisiunile dumneavoastra?”, i-a strigat un tanar lui Hollande, in momentul in care acesta sosea in cartierul Les Gresilles. Doi agenti de securitate l-au prins imediat pe protestatar si l-au tarat afara din multime.

„Le Monde” a scris ca un alt locuitor din Dijon a fost redus la tacere de ofiterii din serviciul de protectie a presedintelui dupa ce i-a strigat lui Hollande, „inca asteptam schimbarea promisa, Francois!”. In plus, inainte ca liderul Frantei sa ajunga in fata multimii, politistii au dispersat un grup de sindicalisti ce agitau o pancarta cu chipul liderului socialist Jean Jaures, „pentru a-i reaminti ca este un socialist”.

„Nu mai cred in el, nimeni nu mai crede. Tara nu a fost niciodata atat de tensionata. Am votat pentru el deoarece am crezut in el, ca alti mii de oameni. Suntem insa foarte dezamagiti. Astfel de vizite nu vor rezolva problemele”, a declarat Fabien Bauduin (32 de ani), un muncitor constructor.

La doar cateva ore dupa aceste incidente, Hollande a intrebat o femeie care trecea pe langa grupul sau daca doreste sa faca o poza cu el. „Va vedem suficient la televizor”, i-a spus femeia cu raceala. Imediat, o alta locuitoare din Dijon, i-a zis „nu te insura cu ea, nu ne place de ea in Franta”, referindu-se la iubita presedintelui, Valerie Trierweiler. Ziaristii au relatat ca Hollande a tacut rusinat, pana ce femeia a plecat.

Opozitia nu a pierdut ocazia sa critice esecul vizitei in fieful socialist. Parlamentarul Franck Riester (UMP) a afirmat ca vizita lui Hollande la Dijon a fost „semnalul SOS al unui capitan in pericol”, in timp ce alti politicieni din opozitia de dreapta au ironizat decizia „piticului Hollande” (el avand o inaltime de 1.73 m) de a dormi in patul „uriasului de Gaulle” (1.95 m).

Mai mult, AFP a anuntat zilele trecute ca sotia lui Sarkozy, fosta Prima Doamna Carla Bruni, si-a lansat un nou cantec, „Pinguinul”, despre care se spune ca este un atac la adresa lui Hollande, prezentat ca un bufon stupid si fara maniere. Presa franceza afirma ca versurile sunt o replica la atitudinea distanta pe care Hollande a avut-o fata de fostul cuplu prezidential in ziua in care s-a instalat in fruntea tarii, in special la refuzul sau de a-l acompania pe Sarkozy la masina care il transporta de la Elysee.

Monsieur Impopulaire

Analistii au afirmat ca vizita dezastruoasa in Dijon este un semn clar ca sondajele de opinie din ultima vreme trebuie luate in serios: presedintele Hollande nu mai este popular printre francezi, din cauza neputintei economice de care da dovada administratia sa. Vremurile in care multimii entuziasmate asteptau sa-l asculte pe candidatul socialist la presedintie au disparut aproape peste noapte, iar Hollande este criticat din toate partile spectrului politic: numerosi socialisti il considera tradator pentru masurile economice adoptate, centristii sustin ca trebuia sa fie mult mai pragmatic, in timp ce dreapta ii reproseaza politicile economice dezastruoase si o serie de decizii controversate (intre care si legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex).

Presa straina a remarcat ca foarte putini analisti ii mai tin partea presedintelui. Chiar si comentatorii din presa de stanga din Franta il acuza acum ca nu are o viziune clara, face prea putin, vorbeste foarte rar si nu isi dirijeaza guvernul prin aceasta perioada dificila. Recent, cotidianul de stanga „Liberation” i-a numit „ucenici” pe Hollande si pe premierul Ayrault.

In opinia ziaristilor de la „Der Spiegel”, „Hollande se chinuie sa gaseasca contraargumente convingatoare, in timp ce rata somajului a ajuns la 11 procente, datele economice arata tot mai dezamagitoare in fiecare saptamana, productia industriala scade si refacerea economica nu se vede la orizont. Atata timp cat economia nu se imbunatateste, nicio deplasare menita sa-l conecteze cu poporul nu va fi in stare sa creasca popularitatea lui Hollande”.

Pe de alta parte, unii analisti inca sunt convinsi ca Hollande va iesi castigator din aceasta perioada dificila si ca determinarea sa il va ridica din nou in ochii francezilor. Ei aduc ca argumente insasi evolutia sa politica, de-a lungul careia Hollande a fost subestimat in mod constant. Chiar si atunci cand a candidat pentru sefia Partidului Socialist, nimeni nu a crezut in sansa sa, poreclindu-l Monsieur trois pour cent. Victoria sa in alegerile pentru sefia socialistilor a fost o surpriza pentru multi. Ironiile au continuat apoi in primele saptamani ale campaniei pentru presedintia republicii, cand Hollande a fost considerat un candidat „neidemanatic si fara o tinta clara”. La alegerile din mai 2012, el s-a impus insa categoric in fata lui Sarkozy.

Surse: AFP, Reuters, Der Spiegel, Financial Times, ABCNews, Yahoo Hews, The Guardian, France24

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro