Sari direct la conținut

Lecțiile trase din Ucraina, implementate de NATO în cele mai importante exerciții de apărare aeriană din Europa

HotNews.ro
Lecțiile trase din Ucraina, implementate de NATO în cele mai importante exerciții de apărare aeriană din Europa
Dronă Shahed Foto: social media / WillWest News / Profimedia

Comandanții NATO au precizat că se bazează pe lecțiile învățate din războiul cu drone dintre Rusia și Ucraina pentru a efectua cel mai mare exercițiu de apărare aeriană din Europa, care se va încheia miercuri în Țările de Jos, relatează AFP.

Suedia și Finlanda, cei mai noi membri ai Alianței Nord-Atlantice, au participat în premieră la „Joint Project Optic Windmill” (JPOW), un exercițiu virtual de 10 zile, care se desfășoară la fiecare doi ani, implică un număr de 15 state și testează răspunsul aliat la atacurile cu rachete și drone.

„Nu am întâlnit niciodată numărul de amenințări care sunt văzute acum pe câmpul de luptă”, a spus generalul de brigadă Peter Gielen.

„Am aflat de la ucraineni cum acționează în acest sens (…) și se acordă o atenție deosebită dronelor în acest exercițiu”, a declarat Gielen, marți, la o bază aeriană din sudul Țărilor de Jos.

Drona explozivă în stil iranian Shahed, pe care Moscova a folosit-o pe parcursul campaniei din Ucraina, a primit o atenție aparte și a fost încorporată în antrenament, a precizat Gielen.

„Așa că urmărim foarte îndeaproape ceea ce se întâmplă în Ucraina (…), obținem informații din asta și încercăm să aducem asta cât de repede putem în astfel de exerciții”, a adăugat comandantul.

În total au luat parte la exercițiu aproximativ 700 de soldați, inclusiv din SUA și Marea Britanie.

În timpul exercițiului, soldații s-au confruntat cu un scenariu în dinamică, de la pace și până la un război pe scară largă, precum și amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Unul dintre obiectivele principale ale exercițiului a fost ca aparătorii aerieni „să integreze toată tehnologia și sistemele în ansamblu, să contracareze orice amenințări mai bine decât ar putea orice sistem singur”, a explicat Ministerul olandez al apărării.

Gielen consideră că schimbarea politicii externe americane, pe care a implementat-o Donald Trump după revenirea la Casa Albă, a servit drept „apel de trezire pentru Europa” și „trebuie să investim mai mult în armată”.

Administrația Trump a anunțat, marți, că a ajuns la un acord cu Rusia și Ucraina pentru o încetare a focului în Marea Neagră, dar și pentru elaborarea de măsuri pentru implementarea înțelegerii convenite anterior cu scopul de a fi oprite atacurile care vizează infrastructura din sectorul energiei.

INTERVIURILE HotNews.ro