Lege cu dedicatie pentru baroni si parlamentari. DNA: Dezincriminarea conflictului de interese ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt/ S-ar pronunta achitarea unor inculpati deja trimisi in judecata
Adoptarea modificarilor la Codul Penal prin care o serie de dispozitii privind conflictul de interese sunt dezincriminate „ar ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt”, o serie de inculpati trimisi deja in judecata ar fi achitati iar dosare in lucru risca sa fie clasate, se arata intr-un punct de vedere transmis de DNA la solicitarea HotNews.ro. „Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau urmatoarele functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Buzau, primarul mun. Constanta, prefectul judetului Suceava, presedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc”, se arata in comunicatul DNA.
- Comisia juridica din Camera Deputatilor va discuta in sedinta de marti un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, din sfera conflictului de interese
- UPDATE 15.20: Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu sustine ca modificarile la Codul pena trebuiau respinse de Comisia juridica si solicita PSD sa „opreasca seria de initiative legislative prin care incearca sa distruga mecanismele legislative sau institutionale anticoruptie. „Proiectul de modificare a Codului penal prin care PSD incearca dezincriminarea conflictului de interese este o tentativa de legalizare a furtului din bani publici, adica din buzunarul fiecaruia dintre noi”, afirma Predoiu, citat de Agerpres.
Redam integral punctul de vedere transmis HotNews.ro de DNA:
- „Adoptarea in varianta propusa si care urmeaza a fi dezbatuta in Parlamentul Romaniei ar duce la dezincriminarea infractiunii de conflict de interese , prevazuta in varianta actuala la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt. Astfel, in anumite cazuri, s-ar putea pronunta, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpati deja trimisi in judecata sau clasarea unor dosare aflate in instrumentare, in care sunt implicate persoane cu functii importante. Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau urmatoarele functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Buzau, primarul mun. Constanta, prefectul judetului Suceava, presedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc. Precizam ca infractiunea de conflict de interese face obiectul investigatiilor aflate in competenta DNA, atunci cand este asociata cu o infractiune de coruptie sau asimilata coruptiei. In acest moment sunt in lucru 99 de dosare avand ca obiect aceste fapte”
Pe scurt, de o eventuala dezincriminare a conflictului de interese ar putea beneficia o serie de baroni locali dar si parlamentarii care si-au angajat rudele la cabinetele de senatori sau deputati.
Comisia juridica din Camera Deputatilor va discuta in sedinta de marti un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, prin care o serie de dispozitii din sfera Conflictului de interese sunt dezincriminate.
Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 1 aprilie, dupa ce a fost adoptat tacit de catre Senat.
Initiatorii proiectului sunt cinci deputati si senatori: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.
In forma actuala, Conflictul de interese este definit, la art.301 din Codul Penal, astfel:
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.
Prin initiativa legislativa, cei cinci parlamentari propun modificarea titlului articolului 301 prin inlocuirea sintagmei „Conflictul de interese” cu sintagma „Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”, precum si modificarea alin. (2) in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. (1) sa nu fie aplicabile:
La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:
„Art.301 – Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;
c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora.”
Citeste aici pe larg despre proiectul de modificare a Codului Penal in sfera conflictelor de interese