Sari direct la conținut

Legea germană va permite, de la sfârșitul acestui an, înregistrarea în registrele de naștere ca „bărbat”, „femeie” și „divers”

HotNews.ro
semn toaleta pentru toate genurile, Foto: captura Google
semn toaleta pentru toate genurile, Foto: captura Google

În mintea majorității oamenilor domină încă o ordine clară în ce privește genul și orientarea sexuală: bărbați, femei, heterosexuali. Oricine sau orice se abate de la acest clișeu mental nu este normal pentru unii și, prin urmare, nu poate, sau poate fi cu greu tolerat. De aceea, faptul că în registrul de naștere va există a treia opțiune de gen poate provoca un cutremur mental. Cabinetul federal a adoptat la începutul săptămânii un proiect de lege care prevede opțiunea „divers”, în plus față de cele existente până acum, și anume „bărbat” sau „femeie”.

În viitor, persoanele intersex pot fi recunoscute oficial. Pe lângă sexul masculin și feminin, va trebui să existe și opțiunea „divers” în registrul de naștere. Până în prezent, există doar posibilitatea că nou-născuții să fie înregistrați „fără sex“, lucru care va continua să fie posibil.

Decizie istorică a Curții germane

Marea Coaliție de guvernare din Germania pune astfel în aplicare o decizie a Curții Constituționale Federale (Bundesverfassungsgericht – BVerfG), dată la finele anului trecut.

Curtea a considerat că actuală legislație încalcă „dreptul de personalitate și interzicerea discriminării“, stipulate în Legea fundamentală germană. Amendamentul la legea în vigoare trebuie implementat până la sfârșitul anului 2018.

Prin opțiunea adițională „divers”, oamenii care nu se simt parte dintr-un gen „primesc un pic de demnitate și o identitate pozitivă“, a declarat ministrul federal al justiției, Katarina Barley, citată de ARD. Următorul pas este eliminarea rapidă a altor reglementări pentru transsexuali considerate a fi „depășite”.

„Nimeni nu ar trebui să fie discriminat pentru identitatea sa sexuală”, a explicat Barley. În consecință, regulamentele pentru persoanele intersex și transsexuale vor trebui redactate într-o altă lege, sub auspiciile Ministerului Justiției și ale Ministerului de Interne.

Ministrul Familiei, Franziska Giffey, a subliniat că actuala lege privitoare la transsexuali ar trebui abrogată și înlocuită cu o lege modernă, care recunoaște și consolidează diversitatea de gen. Astfel, analizele obligatorii privind identitatea sexuală a oamenilor nu ar trebui să mai fie impuse în viitor. Acestea sunt „pur și simplu învechite”, a spus Giffey.

De la 1 noiembrie 2013, în noile certificate de naștere germane s-a introdus căsuța cu „al treilea sex“.

Noul amendament din 14 august, decis de Cabinetul de miniștri al cancelarului Merkel, face un pas în plus. Pe lângă a treia căsuță, opțională, se legiferează alternativa „divers”. Aceasta apare ca fiind atât de vastă, încât poate cuprinde orice.

Dacă un copil s-a născut, printr-o eroare a naturii, cu malformații sexuale, acestea pot fi operate, în cele mai multe dintre cazuri. Doar câteva sute de bebeluși se nasc anual, în Germania, fără ca sexul lor să fie clar definit (de exemplu, cu ovar și testicole, sau cu un penis care nu se diferențiază în mod evident de clitoris).

Între 80.000-100.000 de oameni de pe teritoriul federal se descriu însă ca „intersexuali“, potrivit datelor unor publicații de presă. Statistici oficiale exacte nu există, în acest sens. La o populație de peste 80 de milioane de oameni, cifra „reprezintă 0,1% din populația Germaniei”, după cum apreciază wikipedia.de.

Până acum, părinții au fost nevoiți să decidă sexul nou-născutului, care ulterior era operat „într-un anume sens“. Adică „băiat“ sau „fată“. În unele cazuri din copilărie sau adolescență, subiecții s-au revoltat, descoperind că nu se simt bine în pielea decisă de părinți. Studiile de specialitate indică circa 60% dintre tinerii intersexuali care au decis să fie de genul feminin, 20% au optat pentru masculin, în timp ce restul au rămas în continuare indeciși.

În cazul în care sexul la naștere nu e clar, conform noilor reglementări care ar urma să intre în vigoare până la finele acestui an în Germania, genul nou-născutului nu va mai fi atât de controversat, dependent de decizia părinților și atestatul medical. Procedura se va simplifica, trecând nou-născutul la „divers”.

Decidenții politici din Germania au avut de luptat cu un val de proteste creștine, și nu numai. Unii consideră introducerea celei de-a treia căsuțe din certificatele de naștere – prezumtiv și în alte acte de identitate -, sinonimă cu inventarea unui „al treilea sex“.

Germania vrea să fie, că întotdeauna, „elevul silitor“, fiind prima țară din Uniunea Europeană care ar legifera hermafroditismul și „zona gri“ a sexului omenesc. În lume, căsuța cu „sexul indecis“ e legiferată în India, Brazilia și Kosovo. În Australia „different“ este, de ceva vreme, o opțiune ce poate fi trecută în buletin.

Iată că, începând cu finele acestui an, când modificarea de lege va intra în vigoare, cu girul Curții Constituționale de la Karlsruhe, a fi „divers” încă de la naștere va fi și în Germania un lucru cert și acceptat instituțional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro