Sari direct la conținut

Leonard Orban: Prin veto-ul privind aderarea la Schengen Olanda incalca acordul de la ultimul Consiliu European

HotNews.ro

Materializarea veto-ului Olandei si, probabil, Finlandei, fata de aderarea in doi pasi la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei ar insemna incalcarea acordului politic realizat la ultimul Consiliu European din vara, ceea ce afecteaza principiul functionarii constructiei europene pe baza increderii, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, citat de Agerpres.

„In ceea ce priveste pozitia Olandei, va spun ca a existat un acord politic la Consiliul European. In tot acest dialog si toate pozitiile formulate de Olanda s-a facut trimitere la incredere. Ei spun ca din punct de vedere tehnic Romania sta foarte bine, a indeplinit criteriile inca de la inceputul acestui an, Bulgaria ceva mai tarziu. Deci Romania sta foarte bine, dar problema pe care o avem e de incredere, spun olandezii. Ei spun ca daca ne uitam la rezultatele pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), constatam ca sunt probleme in continuare. Deci ei ne spun acest lucru inclusiv dupa cel mai bun raport pe care l-a avut Romania dupa 2007. Noi constatam ca un acord politic la care s-a ajuns la Consiliul European e incalcat daca se va materializa veto-ul Olandei. Deci nu este tot o problema de incredere?”, a afirmat Leonard Orban.

El a subliniat ca daca se pun in balanta cele doua pozitionari, cea olandeza si cea a Romaniei si Bulgariei, rezulta ca prima afecteaza chiar functionarea corespunzatoare a constructiei europene pentru ca introduce arbitrariul bazat pe ratiuni de politica interna intr-o decizie de afaceri europene.

„Am dori foarte clar sa punem in balanta ambele pozitionari, deci daca pe undeva se invoca o lipsa de incredere in institutiile statului roman, inclusiv statul de drept, atunci punem si noi chestiunea lipsei de incredere pentru ca in momentul in care hotaram ceva, din ratiuni pe care le cunoastem cu totii, ratiuni interne, dupa aceea adoptam o alta pozitie. Stam si ne intrebam un lucru foarte clar. In situatia foarte complicata din UE intreaga constructie europeana mai poate sa functioneze corespunzator cum a functionat pana acum? Deci cine creeaza problemele cele mai mari? Noi, romanii si bulgarii, sau eventual noile state membre, sau altii care prin ratiuni stricte, interne, care nu au niciun fel de legatura cu functionarea in linii europene, pur si simplu, introduc arbitrariul in deciziile pe care le iau?”, a argumentat Orban, care a spus ca dezamagirea fata de pozitia Olandei este ‘extrem de mare’, inclusiv la nivel personal.

De asemenea, el a aratat ca Romania va trebui sa vada, dupa materializarea refuzului Olandei, sa analizeze care vor fi reactiile de urmat, insa in primul rand este normala ridicarea subiectului pe agenda urmatorului Consiliu European.

Totodata, Romania va trebui sa vada cum se va pozitiona si fata de procesul paralel de consolidare a guvernantei spatiului Schengen care este in plina desfasurare. „Trebuie sa analizam ce pozitii vom lua, sa vedem daca mergem pe o tactica de blocare a intregului proces sau sa mergem pe o tactica sprijinind abordarea comunitara in acest proces, solutie pe care eu o recomand”, a mai aratat Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro