Sari direct la conținut

Liberation: Romanii din strainatate, interzisi in primul tur al alegerilor

HotNews.ro

Cine ar fi crezut? In timp ce primul tur al alegerilor prezidentiale s-a desfasurat in mod pasnic pe teritorul Romaniei, fara acuzatii de frauda – cum s-a intamplat in alte scrutine – in strainatate lucrurile au mers prost. La Paris, Londra, Viena sau Munchen, sectiile de votare au fost luate cu asalt de romanii care au dorit sa-si exercite dreptul. Si nu au putut, scrie Luca Niculescu inLiberation.fr.

Pe retelele sociale au aparut fotografii cu cozile formate in fata ambasadelor si a consulatelor. La Paris, circa 300 de romani au luat cu asalt curtea ambasadei in noaptea de duminica spre luni, cand au aflat ca urnele s-au inchis dupa ce ei au asteptat patru-cinci ore. In timp ce politia franceza era pregatita sa intervina, ambasadorul roman si-a folosit abilitatile diplomatice pentru a convinge oamenii sa plece.

In urma cu cinci ani, aproximativ 100.000 de romani din strainatate au votat in primul tur al alegerilor prezidentiale. Duminica au fost cu 60% mai multi, dar numarul sectiilor de votare nu s-a schimbat.

„O greseala!”, sustine Daniel Tecu, reprezentantul unei fundatii a romanilor care traiesc in afara tarii. „Criza economica a determinat multi romani sa-si caute de lucru in strainatate dupa anul 2009”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro