Sari direct la conținut

Libertatea pe internet a scăzut la nivel global pentru al 12-lea an consecutiv / Rusia, principalul factor pentru această evoluție negativă

HotNews.ro
Cenzura pe internet, Foto: Flynt, Dreamstime.com
Cenzura pe internet, Foto: Flynt, Dreamstime.com

Rusia a dat înapoi libertatea de exprimare pe internet la nivel mondial, a afirmat marți un ONG american, dar a precizat că multe alte țări înregistrează îmbunătățiri, transmite AFP.

Pentru al 12-lea an consecutiv, libertatea internetului a scăzut la nivel mondial, potrivit raportului Freedom House, care a dat vina pe înrăutățirea condițiilor în Rusia, Birmania, Sudan și Libia.

„Invazia rusă în Ucraina a slăbit libertatea online nu doar în Rusia și Ucraina, ci în întreaga lume”, a declarat Allie Funk, co-autor al raportului.

Ratingul Rusiei s-a prăbușit cu șapte puncte în acest an, la un minim istoric pentru această țară, în parte din cauza blocării de către Kremlin a site-urilor web și a rețelelor sociale, în timp ce încearcă să cenzureze orice publicație ce nu respectă poziția oficială cu privire la „operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

În afară de Rusia, spune Allie Funk situația globală „este de fapt mult mai pozitivă decât era înainte”. Din cele 70 de țări examinate, 26 au făcut progrese, se arată în raportul anual, inclusiv Gambia, care a ieșit recent din 20 de ani de dictatură, și Zimbabwe, care a adoptat recent o lege privind protecția datelor.

„În ultimii trei sau cinci ani, problema drepturilor omului online a primit multă atenție, de la guvernele democratice care investesc în libertatea online până la companiile de tehnologie – unele dintre ele – care au început să abordeze aceste probleme”, a apreciat Allie Funk, director de cercetare la Freedom House.

Dar, avertizează ONG-ul, situația nu este chiar atât de roz în restul lumii, iar China deține în continuare cel mai slab scor în acest clasament.

Raportul evidențiază cenzura severă a Beijingului în legătură cu politicile sale anti-covid, în preajma Jocurilor Olimpice de iarnă și a controversei legate de vedeta de tenis Peng Shuai, care a dispărut pentru o perioadă după acuzațiile de abuz sexual la adresa unui fost lider chinez.

Pentru Freedom House, viitorul internetului și al drepturilor digitale va fi determinat de o mână de state care ar putea schimba direcția spre o mai mare sau mai mică libertate online, cum ar fi Brazilia și Nigeria, care au avut o evoluție mixtă până în prezent.

„Progresele înregistrate în aceste țări ar putea asigura viitorul unui internet liber și deschis, dar aceste state ar putea la fel de ușor să se alăture regimurilor autoritare în promovarea unei suveranități digitale mai închise”, avertizează raportul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro