Sari direct la conținut

Liceu din Cernavodă obligat să plătească daune unor elevi pentru că le-a scăzut nota la purtare

HotNews.ro
Examen scolar, Foto: Freepik
Examen scolar, Foto: Freepik

​Un liceu din Cernavodă este obligat de instanță să plătească daune de câte 5.000 de euro pentru doi elevi care au contestat că le-a fost scăzută nota la purtare ilegal, iar acest lucru i-a împiedicat să aplice la universități de prestigiu din străinătate.

Cei doi tineri, acum studenți la Politehnică în Iași și București, au dat în judecată Liceul „Axiopolis” din Cernavodă și au cerut daune după ce în 2019 le-a fost scăzută la 8, respectiv 7 nota la purtare, scrie Adevărul.

Lor le-au fost scăzute notele la purtare după ce au fost într-un stagiu de practică Erasmus desfășurat în Spania în domeniul roboticii. Au intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare deoarece, susțin ei, condițiile de cazare și masă nu erau cele stabilite anterior. De asemenea, au fost acuzați că au fumat și că au consumat alcool.

Judecătorii Tribunalului Constanţa au decis, pe fond, să oblige Liceul Axiopolis la plata a 10.000 de euro (câte 5.000 de euro pentru fiecare elev) ca prejudicii. Liceul a atacat decizia, iar apelul se va judeca la Curtea de Apel Constanța.

Magistrații au stabilit că sancțiunea a fost dispusă de către Consiliul profesoral, deși, procedural, singurul care avea dreptul să facă acest lucru era consiliul clasei.

Tinerii au arătat în instanță că „prin aplicarea sancţiunii nelegale şi injuste a scăderii notei la purtare” nu au mai avut posibilitatea să participe la tabere organizate de diverse instituţii specializate în robotică, „ocazie cu care le-ar fi fost recunoscute meritele şi şi-ar fi îmbogăţit cunoştinţele în această ramură, asigurând posibilitatea ocupării unor profesii foarte bine remunerate, precum şi şansa de a putea participa şi la alte concursuri”. Ei au susţinut, de asemenea, că nota scăzută la purtare i-a împiedicat să aplice la universităţi europene de prestigiu în domeniul roboticii, mai scrie Adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro