Liderii europeni multumiti de deciziile BCE si se pare ca viitorul zonei euro nu mai este atat de sumbru
Banca Centrala Europeana a decis joi sa loveasca dur in cei care se indoiesc de viabilitatea zonei euro si a monedei unice, in plus anuntand un program de rascumparare a datoriilor tarilor cu o economie mai fragila, cum ar fi Spania sau Italia.
Principalele reactii ale liderilor europeni
Hollande saluta deciziile BCE care a actionat conform mandatului sau. Presedintele francez Francois Hollande a salutat, joi, la Londra planul de salvare a zonei euro anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE), spunand ca a actionat in „conformitate” cu mandatul sau. „Respect independenta institutiei si cred ca a actionat in conformitate cu mandatul incredintat”, prin garantarea „stabilitatii preturilor” si a „cresterii economice in Europa”, a declarat el in fata presei, alaturi de prim-ministrul britanic David Cameron. BCE „a fost de asemenea in concordanta cu ceea ce s-a decis la Consiliul European din 28 si 29 iunie”, a concluzionat Hollande.
Mario Monti saluta „pasul facut inainte”. Prim-ministrul italian Mario Monti a calificat drept un „pas in fata” deciziile anuntate de BCE prin liderul sau Mario Draghi. Programul de rascumparare a datoriilor de catre BCE constituie un „pas important inainte” ceea ce duce la „o guvernare mai sadisfacatoare in zona euro”, a declarat seful guvernului italian in timpul unei conferinte de presa aflat langa presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aceasta declaratie a precedat intalnirea celor doi. „Italia continua sa avanseze intr-un mod disciplinat pe drumul reformei”, lucru ce ar putea sa insemne „ca nu va mai fi necesar un nou ajutor”, a declarat M.Monti raspunzand la o intrebare privind activarea in Italia a mecanismelor impotriva raspandirii ratelor creditelor intre diverse tari europene. „Cuvantul -sprijin- este minimizat: incepand de astazi exista oportunitati in Uniunea Europeana pentru a face fata acestor probleme” a concluzionat liderul guvernului italian.
Manuel Barroso a refuzat sa comenteze in mod direct anunturile facute anterior de catre BCE in favoarea tarilor europene mai afectate de criza datoriilor dar a salutat faptul ca BCE a actionat „in intregime in limitele mandatului sau” si in „deplina independenta”. „Eu cred ca BCE poate mentine integritatea politicii monetare. Aceasta este de fapt o parte importanta a mandatului, la fel de bine trebuie sa mentina si stabilitatea preturilor”, a declarat presedintele Comisiei. „BCE nu poate si nu ar trebui sa finanteze guvernele” a continuat el.
Cazeneuve saluta decizia „importanta” pentru zona euro. Ministrul pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve a salutat joi seara planul de salvare a zonei euro anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE), spunand ca aceasta decizie este „importanta pentru stabilitatea zonei euro si lupta impotriva speculatiilor”. „Programul lansat de catre BCE va lupta impotriva speculatiilor si a ratelor dobanzilor excesive in unele state membre ale zonei euro”, a apreciat domnul Cazeneuve intr-o declaratie.
BCE este „mai aproape ca oricand” de ceea ce a dorit guvernul britanic „timp de doi ani”, a declarat premierul britanic David Cameron, reamintind ca a vrut sa sustina „cu fermitate moneda euro” si sprijina „puternic declaratiile de finantare si planul clar al BCE”. „Acest lucru este in mod clar ceva important pentru tarile din zona euro dar si pentru tari precum Regatul Unit”, zona euro fiind unul dintre principalii parteneri comerciali, a concluzionat Cameron.
Ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, a salutat joi seara actiunile BCE si a cerut sprijinul altor tari europene sa sustina viziunea sa, dupa ce BCE a anuntat ca va interveni pe piata datoriilor. „Aplaud actiunile BCE”, a declarat domnul Moscovici in timpul dineului anual al centrului Bruegel din Bruxelles. Fara a cita in mod explicit anuntul de interventie pe piata, ministrul francez a spus ca a fost important faptul ca „salvarea euro este parte a misiunii BCE”. „Salut viziunea pozitiva dezvoltata de Draghi (presedintele BCE Mario Draghi-n.red.)” a declarat el adougand ca statele membre ale UE „trebuie sa sprijine aceasta viziune”.
Sursa: AFP