Liderii UE, îndemnați de șeful NATO să intensifice relațiile cu Turcia. Ce le-a transmis Mark Rutte în cadrul unui prânz privat

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a încurajat pe liderii UE, în spatele ușilor închise, să interacționeze mai mult cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ani de relații încordate, au declarat oficiali informați în această privință pentru Financial Times, potrivit Turkyie Today.
Apelul pentru o colaborare mai strânsă a venit în contextul în care Bruxelles-ul caută modalități de a lucra mai îndeaproape cu Turcia și alte state din vecinătatea UE ca parte dintr-un efort ambițios pentru a spori capacitățile europene de apărare.
Politica externă a SUA trece prin schimbări majore după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar eforturile pentru restabilirea legăturilor dintre Washington și Moscova, oprirea sprijinului american pentru Ucraina și perspectiva unei dezangajări din Europa au stârnit preocupări în capitalele UE.
Ca răspuns, multe administrații europene au pledat pentru creșterea cheltuielilor în sectorul apărării, iar unele dintre ele au propus formarea unei „coaliții a bunăvoinței” cu state din afara UE, ca Norvegia sau Regatul Unit, pentru sprijinirea Ucrainei. La discuțiile de la Londra a fost reprezentată și Turcia, prin ministrul de externe Hakan Fidan.
În februarie, în timpul unui prânz privat, secretarul general al NATO i-a îndemnat pe liderii UE să intensifice cooperarea cu Turcia și să discute cu oficialii de la Ankara pentru ca lucrurile să funcționeze, au declarat trei persoane familiare cu conversația pentru Financial Times.
Rutte, care a avut mai multe divergențe cu președintele turc Erdogan când era prim-ministru al Țărilor de Jos, a refuzat să comenteze situația, prin purtătorul său de cuvânt. În aprilie 2024, după o vizită în Turcia, el a primit și susținerea Ankarei pentru a deveni secretarul general al NATO.
În ianuarie 2025, Mark Rutte a declarat în Parlamentul European că „implicarea aliaților non-UE în eforturile industriale de apărare ale Europei este vitală pentru securitatea Europei”.
Un înalt oficial al UE a spus: „La un moment dat, trebuie să te decizi pe cine vrei în echipă, indiferent de problemele pe care le-ați putea avea. Însă și Turcia trebuie să își clarifice poziția în privința Rusiei”.
Turcia nu s-a raliat aliaților occidentali în introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei. În schimb, a continuat să păstreze relații puternice cu Rusia în economie și în sectorul energiei, menținând în același timp relații-cheie cu Ucraina și cerând să îi fie respectată integritatea teritorială.
Deși implicarea directă a UE în apărare și securitate se limitează în principal la domenii ca mobilitatea militară și menținerea păcii, deține o pârghie financiară semnificativă pentru a dezvolta colaborări în industria de apărare.
Puternica industrie de apărare a Turciei este esențială pentru o dezbatere mai amplă în UE în ceea ce privește posibilitatea ca firme din țări terțe să beneficizeze de inițiativele UE pentru creșterea cheltuielilor cu armamentul.
În ultimele luni, industria turcă de apărare a semnat acorduri de cooperare cu Spania și Italia. De exemplu, în martie, compania Baykar din Turcia și Leonardo din Italia au făcut pași cruciali pentru a spori cooperarea în domeniul aviației defensive.
Aderarea Turciei la UE stagnează de ani de zile
Din punct de vedere tehnic Turcia încă are statut de țară candidată pentru aderarea la UE, însă procesul este blocat de ani de zile, iar diverse canale de dialog – în special cele asociate securității și apărării – au fost suspendate, pe de o parte, din cauza tensiunilor cu Grecia.
Atena încă nu este dispusă să se așeze la masa negocierilor pentru a rezolva îndelungatele dispute cu Ankara, dispute ce se referă inclusiv la drepturile minorităților, migrație, o cursă a înarmării și delimitarea apelor teritoriale. Totuși, vremurile schimbătoare de după revenirea lui Donald Trump la președinția SUA impun lăsarea divergențelor deoparte și găsirea unor soluții practice, astfel că solicitările extraordinare ale părții elene ar putea să treacă în plan secund, mai scriu sursele citate.
Consolidarea relațiillor în sectorul apărării ar putea deschide calea pentru o reexaminare a cererii de aderare a Turciei. Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, a subliniat că Ankara este pregătită pentru modelarea unui nou cadru european de securitate.